Παναγία Παρισίων: Η στιγμή που οι πυροσβέστες μπαίνουν στον φλεγόμενο ναό και επιχειρούν για τη διάσωσή του

Παναγία Παρισίων: Η στιγμή που οι πυροσβέστες μπαίνουν στον φλεγόμενο ναό και επιχειρούν για τη διάσωσή του

Οι ξύλινοι δοκοί οροφής, οι πέτρες που «ντύνουν» τον καθεδρικό ναό και η επιβλητική αρχιτεκτονική του έκαναν το έργο των πυροσβεστών ιδιαίτερα δύσκολο.

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τις τελευταίες ώρες πλάνα από την Παναγία των Παρισίων να τυλίγεται στις φλόγες. Όταν φάνηκε ο πρώτος καπνός στον ουρανό πάνω από τον καθεδρικό ναό του Παρισιού, οι περισσότεροι σκέφτηκαν πως οι φλόγες σύντομα θα αντιμετωπίζονταν από τους εκατοντάδες πυροσβέστες που κινητοποιήθηκαν για να σώσουν την Αγία των Gargoyles.

Η αλήθεια αποδείχτηκε διαφορετική: Οι ξύλινοι δοκοί οροφής, οι πέτρες που «ντύνουν» τον καθεδρικό ναό και η επιβλητική αρχιτεκτονική του έκαναν το έργο των πυροσβεστών ιδιαίτερα δύσκολο. Ο εμβληματικός ναός υπέστη ανυπολόγιστη καταστροφή, ωστόσο στους πυροσβέστες αξίζουν τα συγχαρητήρια του πλανήτη.

Σε βίντεο που δόθηκαν σε δημοσιότητα από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τη «μάχη» που έδωσαν χτες το βράδυ:

Από τον θεμέλιο λίθο, το 1163, χρειάστηκαν κοντά δύο αιώνες για την οικοδόμησή του και λιγότερο από μία ώρα για την καταστροφή του. Η Παναγία των Παρισίων, ένα οικουμενικό μνημείο πολιτισμού, ένα από τα σύμβολα της Πόλης του Φωτός, παραδομένη στις φλόγες. Μπροστά στο ολέθριο θέαμα, η Γαλλία αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα πάγωσε. Σύμφωνα με τις αρχές, από τις φλόγες γλίτωσε το πέτρινο οικοδόμημα καθώς και κάποια σημαντικά ιστορικά κειμήλια.

Για τα κειμήλια που χάθηκαν ή σώθηκαν μαζί με το σύμβολο του Παρισιού, μίλησε στην ΕΡΤ η διερμηνέας της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι:

Ο Γιώργος Ζάντες εκπρόσωπος ελληνικής Κοινότητας Παρισίων, μιλά στην ΕΡΤ για την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα