Πανδημία: Μετά το banana bread το “ρίξαμε” στο κάπνισμα

Πανδημία: Μετά το banana bread το “ρίξαμε” στο κάπνισμα
Καπνιστής Shutterstock

Η απομόνωση, το στρες και η αβεβαιότητα ώθησαν τους ανθρώπους στις καταχρήσεις, με τις πωλήσεις των τσιγάρων στις ΗΠΑ να σημειώσουν το 2020 για πρώτη φορά αύξηση μέσα σε 20 χρόνια.

Καθένας διαχειρίστηκε διαφορετικά την πανδημία και τον εγκλεισμό. Άλλοι έψηναν banana bread άλλοι έφτιαχναν dalgona coffee και άλλοι το έριξαν… στο κάπνισμα.

Οι πωλήσεις καπνικών προϊόντων στην Αμερική σημείωσαν την περασμένη χρονιά αύξηση, για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 0,4%, πρακτικά 8 εκατομμύρια τσιγάρα παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα, από τα 202.9 δισεκατομμύρια τσιγάρα το 2019 φτάσαμε στα 203.7 δισεκατομμύρια το 2020.

Αλλά ακόμα κι αυτή η μικρή αύξηση προκαλεί έκπληξη, καθώς οι πωλήσεις τσιγάρων μειώνονταν με σταθερούς ρυθμούς τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι ενήλικες καπνιστές στις ΗΠΑ, έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2.000 και πλέον αποτελούν περίπου ένα 14% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με την North American Quitline Association, μια ΜΚΟ που προωθεί μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.

Αν και η έρευνα δεν εμβαθύνει στις αιτίες που οδήγησαν στην αύξηση του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα σχετικά “κοινό” μοντέλο καταναλωτικής συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις αλκοόλ σημείωσαν κι’ αυτές αύξηση την άνοιξη του 2020 -όχι μόνο επειδή σε πολλές περιπτώσεις τα μπαρ και τα εστιατόρια ήταν κλειστά – αλλά και επειδή οι καταναλωτές είχαν μεγαλύτερη ανάγκη το ποτό. Η συνολική συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ αυξήθηκε κατά 14% από το 2019 στο 2020, αναφέρουν οι μελετητές σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η απομόνωση, το στρες και η αβεβαιότητα δημιούργησαν τις “ιδανικές” συνθήκες προκειμένου οι άνθρωποι να βρουν καταφύγιο στις καταχρήσεις, αναφέρει το CNN BUSINESS.

Η Altria, η εταιρεία που φτιάχνει τα τσιγάρα Marlboro, σημείωσε πως η καραντίνα του 2020 είδε τους Αμερικανούς να “προσθέτουν περιστασιακά νικοτίνη στην ημέρα τους”. Επιπλέον, πληθώρα καπνιστών “επιστρέφει” στις παραδοσιακές μεθόδους αφήνοντας στο παρελθόν τις συσκευές άτμισης (ηλεκτρονικά τσιγάρα) μετά από περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις γεύσεις, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Οι μετοχές της Altria αυξήθηκαν φέτος κατά 16%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα