Pandora Papers: Οι καλλιτέχνες της φοροδιαφυγής – Από τη Σακίρα μέχρι τον Έλτον Τζον

Pandora Papers: Οι καλλιτέχνες της φοροδιαφυγής – Από τη Σακίρα μέχρι τον Έλτον Τζον
AP / @Gregory Payan, Jeff Christensen, Rob Grabowski

Σε offshore καταφεύγουν και διάσημοι αστέρες του θεάματος. Οι αποκαλύψεις των Pandora Papers για τη Σακίρα, την Κλόντια Σίφερ, τον Έλτον Τζον και τον Ρίνγκο Σταρ.

Ακόμα και καλλιτεχνική διάσταση έχουν πάρει τα Pandora Papers, η γιγαντιαία δημοσογραφική έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) αφού, όπως αποκαλύφτηκε, αρκετοί διάσημοι όπως η Σακίρα, η Κλόντια Σίφερ, ο Έλτον Τζον και ο Ρίνγκο Σταρ έχουν καταφύγει σε offshore εταιρίες.

Η αναφορά της Κολομβιανής σταρ Σακίρα στα Pandora Papers έγινε λόγω των τριών εταιρειών (“Light Productions Limited”, “Light Tours Limited” και “Titania Management Inc”) που διατηρεί στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, έναν γνωστό φορολογικό παράδεισο. Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, οι εταιρείες άνοιξαν τον Απρίλιο του 2019 μέσω του νομικού γραφείου OMC με έδρα στον Παναμά και εν μέσω ανακοινώσεων ότι τα περιουσιακά στοιχεία της διάσημης τραγουδίστριας βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας των ισπανικών αρχών (δεδομένου ότι ζει με την οικογένειά της στη Βαρκελώνη). Ο δικηγόρος της δηλώνει πάντως ότι όλοι οι λογαριασμοί της Σακίρα έχουν δηλωθεί και επιπλέον δεν της προσφέρουν κάποια προνομιακή φορολογική μεταχείριση.

 Το γνωστό top-model Κλόντια Σίφερ επίσης διατηρεί μερικές offshore εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, (μεταξύ των οποίων οι εταιρείες “51 Red Balloons Holdings Limited” και “The Roxy Trust”). Σύμφωνα με τις γερμανικές Westdeutscher Rundfunk και Süddeutsche Zeitung, το μοντέλο έχει χρησιμοποιήσει για τις εταιρείες το όνομα  Claudia De Vere Drummond. Οι νομικοί εκπρόσωποι της Σίφερ δηλώνουν ότι το μοντέλο είναι απόλυτα συνεπής με τις φορολογικές της υποχρεώσεις στη Βρετανία, όπου και διαμένει.

Στον “ρυθμό” των offshore είναι και ο διεθνούς φήμης τραγουδιστής Έλτον Τζον, ο οποίος βάσει των αποκαλύψεων φέρεται να έχει πάνω από δέκα υπεράκτιες εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Σε όλες ως διευθύνων σύμβουλος υπογράφει ο σύζυγός του Ντέιβιντ Φέρνις. Οι δικηγόροι του Βρετανού μουσικού δήλωσαν στην ICIJ ότι όλες οι offshore εταιρίες έχουν δηλωθεί στη Βρετανία και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για φοροδιαφυγή.

Τέλος, ο Ρίνγκο Σταρ, πρώην ντράμερ των θρυλικών Beattles, ίδρυσε στον Παναμά δύο εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ακινήτων, μεταξύ των οποίων και μια έπαυλη στο Λος Άντζελες. Υπάρχουν επίσης αναφορές στα Pandora Papers για πέντε καταπιστεύματα: Τρία από αυτά είναι για ασφάλιση ζωής των παιδιών του και ένα άλλο αφορά στα έσοδα από πνευματικά δικαιώματα.

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) έχει ερευνήσει συνολικά 11,9 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα τα προηγούμενα δύο χρόνια. Τη δημοσιογραφική ομάδα αποτελούν 600 άτομα από 150 διαφορετικά μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο. Τα έγγραφα που διέρρευσαν προέρχονται από 14 παρόχους υπηρεσιών για offshore εταιρείες.

Τα Pandora Papers έρχονται στο φως της δημοσιότητας μόλις πέντε χρόνια μετά τα Panama Papers, που αποκαλύφθηκαν το 2016, προκαλώντας αίσθηση σε όλον τον κόσμο, προκαλώντας ακόμη και την κατάρρευση κυβερνήσεων, για παράδειγμα στην Ισλανδία και στο Πακιστάν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα