Πάπας: Η ειρήνη στην Κολομβία θα αποτύχει αν δεν υπάρξει συμφιλίωση

CORRECTS DATE AND LOCATION - Pope Francis arrives to celebrate Mass at Simon Bolivar park in Bogota, Colombia, Thursday, Sept. 7, 2017. (AP Photo/Andrew Medichini)
CORRECTS DATE AND LOCATION - Pope Francis arrives to celebrate Mass at Simon Bolivar park in Bogota, Colombia, Thursday, Sept. 7, 2017. (AP Photo/Andrew Medichini) AP

"Η συμφιλίωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμβιβαστούμε με καταστάσεις αδικίας", σημείωσε ο πάπας Φραγκίσκος

Χωρίς συμφιλίωση, η ειρήνη στην Κολομβία θα αποτύχει, προειδοποίησε την Παρασκευή ο πάπας Φραγκίσκος, κατά την τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα αυτή που προσπαθεί να κλείσει το κεφάλαιο του αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

"Κάθε προσπάθεια για ειρήνη είναι καταδικασμένη να αποτύχει χωρίς μια ειλικρινή δέσμευση για συμφιλίωση" είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη λειτουργία που τέλεσε στο Βιγιαβισένσιο, όπου συναντήθηκε με ιθαγενείς και θύματα του πολέμου.

"Η συμφιλίωση (...) υλοποιείται και εδραιώνεται με τη συμβολή όλων, επιτρέπει να να οικοδομήσουμε το μέλλον και να ανθίσει η ελπίδα" τόνισε ο Αργεντινός ποντίφικας. "Όταν τα θύματα ξεπερνούν την κατανοητή τάση για εκδίκηση, γίνονται οι πιο αξιόπιστοι πρωταγωνιστές της διαδικασίας οικοδόμησης της ειρήνης", συνέχισε.

Ωστόσο, ο πάπας υπογράμμισε ότι "η συμφιλίωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμβιβαστούμε με καταστάσεις αδικίας".

Η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), τη μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση που την περασμένη εβδομάδα μετεξελίχθηκε σε νόμιμο πολιτικό κόμμα. Η συμφωνία με την οργάνωση προβλέπει ότι οι πρώην αντάρτες δεν θα φυλακιστούν αλλά θα τους επιβληθούν εναλλακτικές ποινές αν πουν την αλήθεια για τα εγκλήματά τους, αν αποζημιώσουν τα θύματα και δεσμευτούν ότι δεν θα καταφύγουν ξανά στη βία.

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πάπα ο ηγέτης των FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο ή "Τιμοσένκο" του ζήτησε "να τον συγχωρέσει για κάθε δάκρυ ή πόνο που προκάλεσε στον λαό της Κολομβίας".

(Φωτό: AP Photo/Andrew Medichini)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πάπας
SHARE:

24Media Network