Παρίσι: Ο Αμπαούντ είχε ταξιδέψει στη Βρετανία για να συναντήσει τζιχαντιστές το 2015

default image

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, o “εγκέφαλος” των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι βρέθηκε στη Βρετανία και ενώ εκκρεμούσε εναντίον του ένταλμα σύλληψης. Ήταν μάλιστα γνωστός και στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Ράπισμα για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είναι το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, στο οποίο αποκαλύπτει πως ο οργανωτής των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ταξίδεψε το 2015 στη Βρετανία για να συναντήσει άλλους τζιχαντιστές, όταν υπήρχε ένταλμα σύλληψης εναντίον του και ενώ ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στο Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ, ο Αμπαούντ τράβηξε φωτογραφίες από διάφορα τουριστικά σημεία των δύο σημαντικότερων πόλεων της χώρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πληροφορίες πηγών ασφαλείας που δεν κατονομάζονται.

Ο Αμπαούντ γνώριζε ορισμένα από τα πρόσωπα που συνάντησε και τα άτομα αυτά αποτελούν, πλέον, αντικείμενα έρευνας του MI5, των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και της αστυνομίας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε τόσο με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, όσο και με την Σκότλαντ Γιαρντ, που δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει επίσης δηλώσεις του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος και προέδρου της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων Κιθ Βαζ, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι “αυτός ο τρομοκράτης μπόρεσε να εισέλθει και να εξέλθει του βρετανικού εδάφους”. “Μία απάντηση στα σοβαρά αυτά ερωτήματα είναι αναγκαία, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη αντίστοιχου περιστατικού”, είπε.

Ο Αμπαούντ καυχιόταν ότι είχε κατορθώσει να ταξιδεύει ελεύθερα στην Ευρώπη χωρίς να έχει ενοχληθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, εισήλθε στη Βρετανία με οχηματαγωγό πλοίο. Ομως, οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακάλυψαν αυτό το ταξίδι μόνο μετά την ανεύρεση του κινητού τηλεφώνου του Αμπαούντ στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί, όπου και σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας στις 18 Νοεμβρίου.

Στον βρετανικό Τύπο είχαν δημοσιευθεί πληροφορίες στις αρχές του Δεκεμβρίου για επαφές ανάμεσα στον Αμπαούντ και πρόσωπα που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και για μετακίνηση ενός από τους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού, που δεν κατονομάζεται, λίγους μήνες πριν στη Βρετανία.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα