Partygate: “Μεθύσι, αδιαθεσία και καυγάς” – Οι αποκαλύψεις της έκθεσης για το πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ

Partygate: “Μεθύσι, αδιαθεσία και καυγάς” – Οι αποκαλύψεις της έκθεσης για το πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ
Downing Street AP

Άγνωστες πληροφορίες για το πάρτι Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω αυστηρού lockdown στη Βρετανία φέρνει στο φως η έκθεση της Σου Γκρέι. "Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των σφαλμάτων μου", το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ένας καυγάς και η αδιαθεσία μίας από τις συμμετέχουσες είναι τα χαρακτηριστικά ενός από τα επίμαχα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Ιούνιο του 2020, όταν στη χώρα είχε επιβληθεί αυστηρό lockdown για τη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

“Η γιορτή διήρκεσε αρκετές ώρες. Υπήρξε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από ορισμένα άτομα. Μία γυναίκα αρρώστησε. Σημειώθηκε και ελαφρύς διαπληκτισμός μεταξύ δύο άλλων ατόμων”, αναφέρεται στο κείμενο του πορίσματος της έρευνας που διενήργησε η ανώτατη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι.

“Πολλοί θα είναι αναστατωμένοι από το γεγονός ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά επιδείχθηκε σε τέτοια κλίμακα στην καρδιά της Κυβέρνησης. Το κοινό έχει το δικαίωμα να έχει τις υψηλότερες απαιτήσεις συμπεριφοράς σε τέτοιους χώρους και είναι σαφές πως ό,τι συνέβη υπολείπεται αυτών των απαιτήσεων”, αναφέρεται στην έκθεση.

“Έχω την ισχυρή πεποίθηση, ωστόσο, ότι αυτά τα περιστατικά δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα στην Κυβέρνηση και την Δημόσια Διοίκηση εκείνη την χρονική στιγμή. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την χώρα εργάσθηκαν ακούραστα για να είναι στο ύψος των περιστάσεων σε μία πρωτοφανή συγκυρία”.

“Αποτυχία ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης”

Υπήρξε αποτυχία ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης που οδήγησε στα παράνομα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, συμπληρώνεται στο πόρισμα της έρευνας της Σου Γκρέι.

“Η ευθύνη για την κουλτούρα αυτή πρέπει να βαρύνει την ανώτατη κεντρική ηγεσία, τόσο πολιτική όσο και υπηρεσιακή. Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις δεν έπρεπε να επιτραπεί να συμβούν”.

“Η ευθύνη πρέπει να επιρριφθεί σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα”

Σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Ντάουνινγκ Στριτ, πολιτικούς ή δημόσιους λειτουργούς, πρέπει να επιρριφθεί η ευθύνη για μία κουλτούρα που οδήγησε στα παράνομα πάρτι, συμπεραίνει η έκθεση της ανωτάτης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι για το Partygate. Πολλές από τις συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ «δεν θα έπρεπε να έχει επιτραπεί να συμβούν».

«Πολλά από τα περιστατικά αυτά δεν θα έπρεπε να έχει επιτραπεί να συμβούν», γράφει στην έκθεσή της η Σου Γκρέι. «Είναι επίσης αλήθεια ότι ορισμένοι από τους λιγότερο έμπειρους υπαλλήλους πίστεψαν ότι η συμμετοχή τους σε ορισμένα από αυτά τα γεγονότα επιτρεπόταν με δεδομένη την παρουσία των υψηλά ιστάμενων. Οι υψηλά ιστάμενοι, είτε είναι πολιτικοί ή δημόσιοι λειτουργοί, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτής της κουλτούρας».

“Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των σφαλμάτων μου”, θα πει ο Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή

Ο Μπόρις Τζόνσον παρέλαβε την έκθεση της έρευνας για τα κατά παραβίαση των κανόνων του lockdown πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ. Το πόρισμα ενδεχομένως να εντείνει την πίεση επί του βρετανού πρωθυπουργού για να παραιτηθεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα κάνει τοποθέτηση για το πόρισμα στην Βουλή των Κοινοτήτων και, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, θα πει: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των σφαλμάτων μου».

Η έκθεση της επικεφαλής της έρευνας ανώτατης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι αναμένεται να δοθεί εντός της ημέρας στην δημοσιότητα, την ώρα που τις τελευταίες ημέρες νέες φωτογραφίες και περιγραφές των πάρτι στο πρωθυπουργικό γραφείο και την κατοικία έρχονται στο φως, ανανεώνοντας τα αιτήματα για παραίτηση.

Το πόρισμα της έρευνας αναμένεται να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για την οργάνωση των εκδηλώσεων αυτών στην καρδιά της βρετανικής εξουσίας, όταν η χώρα ασφυκτιούσε υποχρεωμένη να ακολουθεί πολύ σκληρούς περιοριστικούς κανόνες στην καθημερινή ζωή για να αντιμετωπισθεί η πανδημία της Covid-19.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι η Σου Γκρέι παρέδωσε την τελική έκθεση στον πρωθυπουργό», ανακοίνωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Υποβαθμίζοντας το θέμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Τζόνσον Τζορτζ Γιούστις δήλωσε νωρίτερα ότι η αστυνομία έχει ήδη ερευνήσει όλα αυτά τα περιστατικά στην Ντάουνιγνκ Στριτ.

«Επέβαλαν πρόστιμο στον πρωθυπουργό για ένα από τα περιστατικά αυτά όπου παρευρέθηκε. Πλήρωσε το πρόστιμο», δήλωσε στο Times Radio. «Ζήτησε συγγνώμη…Αρα, είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάτι καινούργιο από το πόρισμα αυτό, εκτός επιπλέον λεπτομερειών, αλλά…φυσικά θα το κοιτάξουμε».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα