“Πες στη μαμά ότι την αγαπώ”: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη φονική πυρκαγιά στη Ρωσία

“Πες στη μαμά ότι την αγαπώ”: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη φονική πυρκαγιά στη Ρωσία
Kemerovo shopping center after fire AP

Τι αναφέρει το πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής για τα αίτια της πυρκαγιάς-Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την κόλαση-Βίντεο από την στιγμή που ξεσπά η πυρκαγιά

Οι κάτοικοι του Κεμέροβο ακόμη αδυνατούν να πιστέψουν πώς μία κυριακάτικη βόλτα μετατράπηκε σε κόλαση για όσους βρέθηκαν στο εμπορικό κέντρο της πόλης που εχθές έγινε παράναλωμα του πυρός οδηγώντας στον θάνατο 64 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 41 παιδιά.

Όπως αναφέρει το Russia Today, η φωτιά πιστεύεται ότι ξεκίνησε από τον χώρο όπου έπαιζαν παιδιά. Οι δύο εκδοχές που εξετάζουν οι αρχές είναι ή έφηβοι να άναψαν επίτηδες την φωτιά, ή αυτή να ξεκίνησε εξαιτίας ηλεκτρολογικού προβλήματος. Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες μέσα από το εμπορικό και ενώ η πυρκαγιά έκαιγε.

Οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από μέσα την φρίκη της πυρκαγιάς συγκλονίζουν:

“Καθόμασταν στον κινηματογράφο όταν μια γυναίκα ήρθε και μα φώναξε να τρέξουμε. Όλοι αρχίσαμε να τρέχουμε. Εγώ και τα παιδιά, 7 συνολικά τρέξαμε έξω και όταν βγήκαμε κανείς δεν μπορούσε να μας βοηθήσει”.

Η 12χρονη Vika Pochankina ήταν και αυτή στον κινηματογράφο με συμμαθητές της. “Δεν μπορώ να φύγω. Πες τη μαμά ότι την αγαπώ. Πες σε όλους ότι τους αγαπώ”, είπε το κορίτσι μιλώντας στο τηλέφωνο με την θεία της. Άγνωστο παραμένει το αν η ίδια, ή οι συμμαθητές της κατάφεραν να αποδράσουν από την φλεγόμενη κόλαση.

Η δραματικότητα της κατάστασης που βίωσαν όσοι βρέθηκαν μέσα στο εμπορικό κέντρο καθίσταται εμφανείς από τις προσπάθειες κάποιων να δραπετεύσουν πηδώντας από τα παράθυρα του κτιρίου.

To μέγεθος της καταστροφής φαίνεται και από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν σήμερα, μία μέρα μετά.

Mέσω των Social Media στη δημοσιότητα ήρθε βίντεο με την στιγμή που ξεσπά η φονική πυρκαγιά.

Ανακριτική επιτροπή: Παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας και ανθρώπινη αμέλεια

Η εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο δήλωσε ότι οι ανακριτές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο φύλακας του εμπορικού κέντρου να τεθεί υπό κράτηση. Όπως δήλωσε η ίδια, ο φύλακας μόλις πήρε το σήμα για εκδήλωση πυρκαγιάς , απενεργοποίησε το σύστημα αναγγελιών.

Νομικός ειδικός σε θέματα ποινικού δικαίου δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti, ότι ο εν λόγω φύλακας ενδέχεται να αντιμετωπίσει την κατηγορία για αμέλεια και για παράβαση των κανόνων ασφαλείας που εφαρμόζονται σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως επτά έτη, ένα η αμέλεια έχει προκαλέσει τον θάνατο δύο και περισσότερων ατόμων.

Η πυρκαγιά στο τετραώροφο εμπορικό κέντρο στο Κεμέροβο εκδηλώθηκε την Κυριακή με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 64 άνθρωποι. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 10 άτομα, οι περισσότεροι με αναπνευστικά προβλήματα, που προκλήθηκαν από εισπνοές καπνού.

Αυτή τη στιγμή κρατούνται τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής εταιρείας που είναι υπεύθυνος για την διαχείριση του εμπορικού κέντρου. Η Ανακριτική Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι κατά την ανέγερση του εμπορικού κέντρου είχαν γίνει «σοβαρές παραβιάσεις».

 Η πυρκαγιά που σημειώθηκε στο Κεμέροβο, είναι μια από τις τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί σε διάστημα 100 ετών. Το 1999 στην πυρκαγιά που είχε σημειωθεί στην Διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών στην πόλη Σαμάρα είχαν χάσει την ζωή τους 57 άνθρωποι, το 2007 στην πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί σε οίκο ευγηρίας στην περιοχή του Κραντοντάρ είχαν χάσει την ζωή τους 63 άνθρωποι και το 2009 στην πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί σε κέντρο διασκέδασης στην πόλη Περμ είχα χάσει την ζωή τους 153 άνθρωποι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα