Πέθανε ο Αμερικανός φοιτητής που ήταν φυλακισμένος στη Β.Κορέα

Πέθανε ο Αμερικανός φοιτητής που ήταν φυλακισμένος στη Β.Κορέα
FILE - In this March 16, 2016, file photo, American student Otto Warmbier, center, is escorted at the Supreme Court in Pyongyang, North Korea. Warmbier, whose parents say has been in a coma while serving a 15-year prison term in North Korea, was released and returned to the United States Tuesday, June 13, 2017, as the Trump administration revealed a rare exchange with the reclusive country. (AP Photo/Jon Chol Jin, File) AP

Πέθανε ο Αμερικανός φοιτητής που είχε επαναπατριστεί μετά από μήνες κράτησής του στη Βόρεια Κορέα. Οργισμένη αντίδραση Τραμπ και φόβοι για νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στα δύο κράτη

Ο φοιτητής Ότο Γουόρμπιερ, που κρατούνταν επί 17 μήνες στην Βόρεια Κορέα και επαναπατρίσθηκε στις 13 Ιουνίου σε κωματώδη κατάσταση πέθανε στις 2.20 μμ (ώρα ανατολικών ΗΠΑ), όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του.

“Δυστυχώς, η φρικτή και βασανιστική μεταχείριση που είχε ο γιος μας στα χέρια των Βορειοκορεατών σιγούρευσε ότι καμία άλλη έκβαση δεν ήταν πιθανή εκτός από την θλιβερή που βιώσαμε σήμερα” ήταν η επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας του 22χρονου Γουόρμπιερ ο οποίος νοσηλευόταν στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Ο Γουόρμπιερ συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 λόγω της κλοπής επιγραφής από το ξενοδοχείο που διέμενε στην Πιονγιάνγκ που ανέγραφε προπαγανδιστικό σύνθημα υπέρ του καθεστώτος. Βρισκόταν σε κώμα περισσότερο από ένα χρόνο μετά την καταδίκη του από Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα για “εχθρικές δραστηριότητες και συνωμοσία”. Απελευθερώθηκε στις 13 Ιουνίου έπειτα από διαπραγματεύσεις των δύο χωρών και είχε επιστρέψει στις ΗΠΑ πριν λίγες ημέρες.

Την καταδίκη του για την “κτηνωδία του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του φοιτητή, ενώ σημειώνει ότι το ο θάνατος του 22χρονου ενισχύει την αποφασιστικότητά του να αποτρέψει τον χαμό αθώων ανθρώπων “στα χέρια καθεστώτων που δεν σέβονται το κράτος δικαίου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ζήτησε απελευθέρωση Νοτιοκορεατών και Αμερικανών πολιτών

Άμεση ήταν η αντίδραση και του προέδρου της Νοτίου Κορέας, Μουν Τζέι-ιν. Ο ίδιος δήλωσε σήμερα ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα πρέπει να απελευθερώσει άμεσα τους Νοτιοκορεάτες κι Αμερικανούς κρατούμενους.

Η Πιονγιάνγκ κρατάει τρεις άλλους Αμερικανούς πολίτες που είναι κορεατικής καταγωγής, αλλά κι έξι Νοτιοκορεάτες.

Το Προεδρικό Γραφείο στην Σεούλ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ο πρόεδρος Μουν χαρακτηρίζει ως “απαράδεκτο το γεγονός μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Βόρεια Κορέα”.

Φωτογραφία: AP Photo/Jon Chol Jin

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα