Πέθανε ο διάσημος κατάσκοπος της CIA Τόνι Μέντες

Πέθανε ο διάσημος κατάσκοπος της CIA Τόνι Μέντες
Ο θρυλικός πρώην πράκτορας της CIA Τόνι Μέντες Jordan Strauss/Invision/AP

Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία "Argo" βασίστηκε στη ζωή του. Όταν υπηρετούσε στην CIA ειδικευόταν στις μεταμφιέσεις, τις διασώσεις και στις πλαστογραφήσεις.

Πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 78 ετών ο θρυλικός πρώην πράκτορας της CIA Τόνι Μέντες, ο οποίος είχε αποτελέσει έμπνευση για τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία “Argo”.

Ο Μέντες έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον. Όταν υπηρετούσε στην CIA ειδικευόταν στις μεταμφιέσεις, τις διασώσεις και στις πλαστογραφήσεις.

Ο Μπεν Άφλεκ, ο οποίος σκηνοθέτησε το Argo και υποδύθηκε τον Μέντες, έγραψε στο Twiiter: «Ο Τόνι Μέντες ήταν ένας αληθινός Αμερικανός ήρωας. Ήταν ένας άνθρωπος με απίστευτη ευγένεια, αξιοπρέπεια, ταπεινότητας και καλοσύνη. Ποτέ δεν επιζήτησε να βρεθεί στο προσκήνιο για τις πράξεις του. Το μόνο που επιθυμούσε ήταν να υπηρετήσει τη χώρα του. Είμαι πολύ περήφανος που συνεργάστηκα μαζί του και που διηγήθηκα μία από τις ιστορίες του».

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA Μάικλ Μόρελ έγραψε επίσης στο Twitter ότι ο Μέντες «ήταν ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς που έχουν υπηρετήσει μέχρι σήμερα στην CIA. Το έργο του ήταν μοναδικό και βοήθησε στο να προστατεύσει το έθνος μας με σημαντικούς τρόπους».

Γεννημένος το 1940, ο Μέντες εργάστηκε ως σχεδιαστής μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο και εντάχθηκε στην CIA όταν απάντησε σε μια ανώνυμη αγγελία για την θέση γραφίστα.

Στη διάρκεια της 25ετούς καριέρας του συνεργάστηκε με make-up artists του Χόλιγουντ και με ταχυδακτυλουργούς για τις μεταμφιέσεις του.

Υπηρέτησε σε πολλές θέσεις στο εξωτερικό και κυρίως στην Ασία. Το 1980 οργάνωσε την επιχείρηση «Καναδική Τρέλα», την τολμηρή διάσωση έξι Αμερικανών διπλωματών από το Ιράν, στη διάρκεια της κρίσης ομηρείας του 1979-1981. Οι διπλωμάτες αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στην πρεσβεία του Καναδά στην Τεχεράνη όταν διαδηλωτές κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα