Έφυγε ο σκληρότερος εχθρός

Έφυγε ο σκληρότερος εχθρός

Παιδίατρος ήταν ένας από τους σκληρότερους αντιπάλους του Κάστρο που έφυγε από τη ζωή στα 84 του . Κατηγορήθηκε για την ανατίναξη κουβανικού αεροσκάφους.

Ένας από τους σκληρότερους αντιπάλους της κυβέρνησης του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, ο Ορλάνδο Μπος, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών στο Μαϊάμι έπειτα από ασθένειας, της οποίας η φύση δεν αποκαλύφθηκε, ανακοίνωσε φίλος της οικογενείας του.

Ο Μπος, ο οποίος κατηγορήθηκε για εμπλοκή του στην ανατίναξη ενός κουβανικού αεροσκάφους το 1976, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 73 άνθρωποι, είχε κρατηθεί επί 11 έτη σε φυλακές της Βενεζουέλας, ενώ στη συνέχεια αθωώθηκε.

"Ο Ορλάνδο έφυγε από τη ζωή στις 12.05 σήμερα. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του", τόνισε ο επιστήθιος φίλος του Πέδρο Κόσο, προσθέτοντας πως ο θάνατός του οφείλεται "σε μακρά και επίπονη ασθένεια".

Σε συνέντευξή του το 2005, ο Μπος είχε τονίσει πως η αλήθεια για την ανατίναξη του κουβανικού αεροσκάφους θα αποκαλυφθεί μετά τον θάνατό του, με τη δημοσίευση των σχετικών αποδεικτικών εγγράφων.

Παιδίατρος το επάγγελμα, ο Μπος είχε αρχικά υποστηρίξει την επανάσταση, της οποίας ηγήτορας υπήρξε ο Φιδέλ Κάστρο, κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα. Εξόριστος την εποχή που ο Μπατίστα βρισκόταν ακόμη στην εξουσία, ο Μπος απομακρύνθηκε από τον Κάστρο μετά την επικράτηση της επανάστασης και πέρασε από το 1960 στις τάξεις των πλέον δραστήριων αντικαθεστωτικών στο Μαϊάμι.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει δημοσιεύσει η CIA, ο εκλιπών ανήκε στις τάξεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 και είχε αναμιχθεί σε πολλά τρομοκρατικά σχέδια, όπως η δολοφονία του χιλιανού πρώην υπουργού Ορλάνδο Λατελιέρ στην Ουάσιγκτον το 1976.

SHARE:

24Media Network