Πέθανε ο πρώην πάπας Βενέδικτος 16ος

Πέθανε ο πρώην πάπας Βενέδικτος 16ος
Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από την ζωή ο πρώην πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ AP

Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από την ζωή ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ που είχε παραιτηθεί από τον παπικό θρόνο το 2013

Στην κατοικία του στο Βατικανό σε ηλικία 95 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην πάπας Βενέδικτος 16ος. Υπήρξε ηγέτης της καθολικής εκκλησίας για 8 χρόνια, έως το 2013 οπότε και έγινε ο πρώτος πάπας που παραιτείται μετά από 600 χρόνια. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Γρηγορίου 12ου το 1415 μ.Χ.

Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Βατικανό από τις 2 Ιανουαρίου και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, παρουσία πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών..

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Βενέδικτος, κατά κόσμος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, τα έζησε σε μοναστήρι μέσα στα τείχη του Βατικανού.

Τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί, κάτι που έγινε γνωστό μάλιστα και από τα χείλη του πάπα Φραγκίσκου. «Θα ήθελα να ζητήσω από όλους εσάς μια ειδική προσευχή για τον πρώην πάπα Βενέδικτο, ο οποίος, σιωπηλά, στηρίζει την Εκκλησία. Ας τον θυμηθούμε», είχε δηλώσει ο Φραγκίσκος προσθέτοντας ότι ο Βενέδικτος είναι «πολύ άρρωστος».

Παρά το γεγονός ότι ο Βενέδικτος ήταν άρρωστος για πολύ καιρό, η Αγία Έδρα δήλωσε ότι υπήρξε επιδείνωση της υγείας του λόγω της προχωρημένης ηλικίας του.

Ο γεννημένος στην Γερμανία, Ράτσινγκερ, είχε γίνει πάπας το 2005 σε ηλικία 78 ετών, ένας από τους γηραιότερους που αναλάμβαναν τον θρόνο.

Κατά την θητεία του η Καθολική Εκκλησία βρέθηκε αντιμέτωπη με κατηγορίες, μηνύσεις και αναφορές για δεκάδες περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών από ιερείς. Ο ίδιος, μέσα στο 2022 αναγνώρισε ότι είχαν γίνει λάθη στον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, κατά την διάρκεια της θητείας του στην αρχιεπισκοπή του Μονάχου από το 1977 έως το 1982.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα