Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε δέκα φορές στο Έβερεστ

Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε δέκα φορές στο Έβερεστ
Ο Σέρπα Ang Rita κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου (2009) στο Κατμαντού του Νεπάλ. Ο βετεράνος οδηγός Σέρπα ήταν το πρώτο άτομο που ανέβηκε στο Έβερεστ 10 φορές πέθανε σε ηλικία 72 ετών. AP

Ένας Σέρπα βετεράνος οδηγός αναρρίχησης, το πρώτο άτομο που σπάζοντας ρεκόρ ανέβηκε στο Έβερεστ 10 φορές, πέθανε σε ηλικία 72 ετών.

Ένας βετεράνος οδηγός Σέρπα του Νεπάλ, ήταν το πρώτο άτομο που ανέβηκε στο όρος Έβερεστ 10 φορές και πέθανε σε ηλικία 72 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια, όπως ανέφεραν μέλη της οικογένειάς του.

Ο Ang Rita, από τους πρώτους οδηγούς Σέρπα που έλαβε διεθνή φήμη για τα επιτεύγματά του, υπέφερε από προβλήματα υγείας για πολλά χρόνια και δεν είχε αναρριχηθεί στα βουνά από τότε που έγραψε το ρεκόρ του, το 1996 στο Έβερεστ.

Η κόρη του, Ντόλμα Λάμο, είπε ότι πέθανε στον ύπνο του, στις 21 Σεπτεμβρίου, στο σπίτι τους στα περίχωρα του Κατμαντού.

Ο Ang Rita ήταν ένας εθνικός ήρωας γνωστός ως “λεοπάρδαλη του χιονιού”, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν άτρωτος, αφού αγωνίστηκε τόσο για την οικονομική επιβίωσή του, όσο και για την υγεία του, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής νόσου και του πρηξίματος του εγκεφάλου. Ήταν σε κακή υγεία στο σπίτι του, στο ορεινό του χωριό, όταν το 1999 ο στενός του φίλος, πρώην Πρόεδρος της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ, Ang Tshering, μίσθωσε ελικόπτερο που τον μετέφερε σε νοσοκομείο στο Κατμαντού για θεραπεία.

Νοσηλεύτηκε ξανά για μήνες το 2017 λόγω της συνεχούς διόγκωσης του εγκεφάλου. Η αιτία δεν έγινε ποτέ γνωστή.

Οι οδηγοί Σέρπα θεωρούνται γενικά αχθοφόροι που προσλαμβάνονται από ξένους ορειβάτες. Μεταφέρουν τον εξοπλισμό και τις προμήθειες των ξένων ορειβατών, σκάβουν μονοπάτια στο χιόνι και τον πάγο και τους βοηθούν να φτάσουν στην κορυφή, συνήθως με λίγη αναγνώριση ως προς το λειτούργημά τους, σύμφωνα με το ABC News.

Από τότε που ο Ang Rita έγραψε το ρεκόρ του, αρκετοί ορειβάτες το έχουν ξεπεράσει. Ο Kami Rita, ο οποίος δεν είναι συγγενής αλλά συνονόματος, έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή των 8.850 μέτρων 24 φορές.

Ο Ang Rita είχε μια κόρη και δύο γιους. Τα σχέδια για την κηδεία του, αναμένεται να αποφασιστούν από τον βουδιστικό ιερέα της οικογένειας.
 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version