Ποια είναι η περιουσία του Ρομάν Αμπράμοβιτς: Από πολυτελείς επαύλεις μέχρι γιοτ

Ποια είναι η περιουσία του Ρομάν Αμπράμοβιτς: Από πολυτελείς επαύλεις μέχρι γιοτ
Ρομάν Αμπράμοβιτς AP

Τα περιουσιακά στοιχεία του ισχυρού Ρώσου στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Τσέλσι, έχουν δεσμευθεί. Ωστόσο, είναι πέραν των δυνατοτήτων της βρετανικής κυβέρνησης.

Από όλα τα κεκτημένα που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους που συνδέονται με τη Ρωσία στη Μεγάλη Βρετανία, ένα ήταν εκείνο που πάντα ξεχώριζε: η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι, του Ρομάν Αμπράμοβιτς, αλλά και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δικηγόροι του Αμπράμοβιτς επέμεναν σθεναρά ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια για τις κυρώσεις, ωστόσο δεν έπεισε τους Βρετανούς, με το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνεται η πρώτη χώρα -εκ των συμμάχων του ΝΑΤΟ- που του επέβαλε κυρώσεις.

Από όλους τους ανθρώπους που ισχυρίζεται η βρετανική κυβέρνηση ότι έχουν σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αμπράμοβιτς είχε ίσως τους πιο στενούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων της Μεγάλης Βρετανίας εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το “πάγωμα” της περιουσίας του “ισχυρού” άνδρα. Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει ωστόσο, είναι για τι περιουσία πρόκειται.

Η αμύθητη περιουσία του Αμπράμοβιτς

Πέραν της Τσέλσι, ο Αμπράμοβιτς κατέχει μερίδιο στη χαλυβουργική εταιρεία Evraz και τη Norilsk Nickel, γνωστή και ως Nornickel, μετοχές οι οποίες είχαν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και έχουν πλέον ανασταλεί.

Η βρετανική κυβέρνηση επικαλέστηκε την εκτίμηση του Forbes που έκανε λόγο για καθαρή περιουσία ύψους 9,4 δισ λίρες και είπε ότι πρόκειται για “έναν από τους λίγους ολιγάρχες από τη δεκαετία του 1990 που διατήρησε εξέχουσα θέση υπό τον Πούτιν”.

Σύμφωνα με τον Guardian, η ιδιοκτησία του στο μόνο Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να περιλαμβάνει μια έπαυλη 15 υπνοδωματίων στους κήπους των παλατιών Kensington στο κέντρο του Λονδίνου που αγοράστηκε για 90 εκατ. λίρες το 2009 και ένα ρετιρέ στην Τσέλσι με θέα στον ποταμό Τάμεση που αγοράστηκε το 2018 για 22 εκατ. λίρες, αντίστοιχα.

Ωστόσο, τα περιουσιακά του στοιχεία ξεπερνούν τα σύνορα της Αγγλίας, καθιστώντας αδύνατο στη βρετανική κυβέρνηση να τα “πειράξει”.

Το Château de la Croë, μια υπερπολυτελητελής βίλα στις ακτές της Μεσογείου της Γαλλίας, που κάποτε ανήκε σε Βρετανούς βασιλικούς, πιστεύεται ότι αξίζει 100 εκατ. ευρώ.

Διαθέτει και ένα από τα μεγαλύτερα σούπερ γιοτ του κόσμου, το Solaris των 140 μέτρων, το οποίο φέρεται να φιλοξενεί 36 επισκέπτες. Η αξία του έχει υπολογιστεί στα 600 εκατ. δολάρια από τον ιστότοπο SuperYachtFan. Το γιοτ έφυγε από τη Βαρκελώνη την Τρίτη και έπλεε στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Σικελίας το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων Marine Traffic.

Εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς δήλωσε στο Reuters: “Δεν σχολιάζουμε ποτέ τις κινήσεις του γιοτ ή άλλων οχημάτων ή σκαφών”.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει επίσης συνδεθεί με ένα παλαιότερο, ακόμη μεγαλύτερο γιοτ, το Eclipse των 162 μέτρων.

Από τα γιοτ στα ιδιωτικά τζετ

Ο Αμπράμοβιτς πιστεύεται ότι έχει και ιδιωτικό τζετ. Το ρωσικό Forbes το περασμένο έτος ανέφερε για τον Αμπράμοβιτς ότι είχε ξοδέψει 350 εκατ. δολάρια σε ένα νέο Boeing 787-8 Dreamliner, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως από τις αεροπορικές εταιρείες ως επιβατικό τζετ με δύο διαδρόμους για να μεταφέρει έως και 300 άτομα.

Τι σημαίνουν οι κυρώσεις για τον Αμπράμοβιτς

Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι ο Αμπράμοβιτς δεν θα είναι σε θέση να πουλήσει μετοχές της Evraz, μιας χαλυβουργικής εταιρείας που έχει συσταθεί στο Λονδίνο αλλά με κυρίως ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η τιμή της μετοχής της υποχώρησε έως και 13% το πρωί της Πέμπτης μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, προτού οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές διατάξουν την αναστολή των συναλλαγών για να περιμένουν σχετικές διευκρινήσεις.

Η περιουσία του Αμπράμοβιτς το 2021 ανερχόταν σε 1,4 δισ. λίρες, με τις επιπτώσεις των κυρώσεων να έχουν άμεσο αντίκτυπο, αφού μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης (09/03) είχε πέσει στα 320 εκατ. λίρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα