Ποια πανδημία; Αυξήθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο και το 2020 – Η θέση της Ελλάδας

Ποια πανδημία; Αυξήθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο και το 2020 – Η θέση της Ελλάδας
Από στρατιωτική άσκηση Eurokinissi

Σαν να μην υπήρχε πανδημία και άλλες προτεραιότητες, η παγκόσμια δαπάνη για όπλα το 2020 έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1988!

Θα περίμενε κανείς ότι οι συνολικές αμυντικές δαπάνες ανά τον κόσμο το 2020, το έτος δηλαδή στο οποίο κυριάρχησε η υγειονομική κρίση και η μάχη και της παγκόσμιας απειλής του κορονοϊού, θα μειώνονταν. Στην πραγματικότητα όμως αυτές αυξήθηκαν και ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 1,9 τρις δολαρίων, που είναι το υψηλότερο από το 1988!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εξοπλισμοί πάσης φύσεως και γενικά ο πόλεμος σε όλες τις μορφές του παραμένει (και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά) η πιο κερδοφόρα “μπίζνα” στον πλανήτη, ακόμα και σε εποχές πολύ σοβαρών κρίσεων όπως αυτή του covid-19.

Δεν θέλει βέβαια πολλή σκέψη για να μαντέψει κανείς ότι η πρώτη χώρα στη σχετική λίστα είναι οι ΗΠΑ. Στην τελευταία χρονιά του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ξόδεψε 778 δισεκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμούς, ποσό αυξημένο κατά 4,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό και παρά το γεγονός ότι η πανδημία χτύπησε αλύπητα τον αμερικανικό πληθυσμό. Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν η πιο “πλούσια” εξοπλισμένη χώρα του κόσμου αν και την τελευταία δεκαετία ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός της έχει μειωθεί.

Την πρώτη πεντάδα την συμπληρώνουν όπως και πέρυσι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία. Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε (μετά και το brexit) δεν υπάρχει καμία χώρα της ΕΕ στις πέντε πρώτες των εξοπλισμών. Η Γερμανία, που βρίσκεται στην 7η θέση, ξόδεψε το 2020 52,8 δις δολάρια για εξοπλισμούς, ποσό αυξημένο κατά 5,5% σε σχέση με πέρυσι. Αφησε έτσι στην 8η θέση τη Γαλλία που έβγαλε από τα ταμεία της 52,7 δις δολάρια.

Πού βρίσκονται Τουρκία και Ελλάδα

Σημαντικά είναι τα ευρήματα αναφορικά με την Τουρκία η οποία έχασε μία θέση στην κατάταξη (βρίσκεται στην 16η από την 15η το 2019). Η κυβέρνηση Ερντογάν μείωσε τις αμυντικές δαπάνες της κατά 5% σε σε σχέση με το 2019, πράγμα που καταδεικνύει και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε η τουρκική οικονομία στο έτος που έφυγε. Το συνολικό κόστος των εξοπλισμών στην Τουρκία έφτασε στα 17,7 δις δολάρια (ποσό πάντως διόλου ευκαταφρόνητο).

Η Ελλάδα από τη δική της πλευρά είχε ανάλογη πτώση. Εχασε τέσσερις θέσεις στην κατάταξη (38η από 34η) και η συνολική δαπάνη της μέσα στο 2020 παρουσίασε μείωση 4,3% (ανήλθε στα 5,3 δισ δολάρια).

Είναι τέλος χαρακτηριστική η ανισότητα ακόμα και σ’ αυτό το κομματι των εξοπλισμών. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν το 39% του παγκόσμιου ποσού για αμυντικές δαπάνες, η Κίνα το 13% και όλες οι υπόλοιπες χώρες μοιράζονται το 48% της συνολικής πίτας. Η Κίνα σημειωτέον βρήκε τον τρόπο να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της για 26η συνεχόμενη χρονιά!

Τις σχετικές έρευνες έκανε το Διεθνές Ίδρυμα Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα