Πολ Σαρμπάνης: Πέθανε ο δραστήριος πρώην γερουσιαστής που “τρόμαζε” τον Κίσιγκερ

Πολ Σαρμπάνης: Πέθανε ο δραστήριος πρώην γερουσιαστής που “τρόμαζε” τον Κίσιγκερ
O Πολ Σαρμπάνης ASSOCIATED PRESS

Ο Πoλ Σαρμπάνης υπερασπίστηκε με επιμονή τα θέματα του ελληνισμού για 30 χρόνια στην αμερικανική Γερουσία. Μαζί με τον βουλευτή Τζον Μπραδήμα είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος του Κίσιγκερ.

Πέθανε, σε ηλικία 87 ετών, ο πρώην γερουσιαστής του Μέριλαντ Πωλ Σαρμπάνης, ο οποίος υπερασπίστηκε με επιμονή τα θέματα του Ελληνισμού για 30 χρόνια στην αμερικανική Γερουσία.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο γιός του και βουλευτής του Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνης, λέγοντας: «ο πατέρας μου, ο γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης, πέθανε ειρηνικά σήμερα το απόγευμα στη Βαλτιμόρη». Η κηδεία του, λόγω της πανδημίας του κορονoϊού, θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Απόφοιτος του Πρίνστον, της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ, υπήρξε μέλος της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων όταν αυτή εξέταζε την παραπομπή Νίξον. Ο Πoλ Σαρμπάνης υπερασπίστηκε με επιμονή τα θέματα του ελληνισμού για 30 χρόνια στην αμερικανική Γερουσία. Μαζί με τον βουλευτή Τζον Μπραδήμα ίδρυσαν το Ελληνικό Λόμπι και ηγήθηκαν της Ελληναομερικανικής Κοινότητας με μεγάλη επιτυχία και έδωσαν σκληρούς αγώνες στην Αμερική για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τότε είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος του Χένρι Κίσιγκερ.

Είχε υπηρετήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όντας μάλιστα ένας από τους πρωτεργάτες για την επιβολή του αμερικανικού εμπάργκο όπλων μετά την εισβολή στην Κύπρο.

Είχε διατελέσει γερουσιαστής από το 1976 έως το 2005 που αποφάσισε να αποσυρθεί. Το 2001 μάλιστα είχε αναλάβει την προεδρία της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Ο Πoλ Σαρμπάνης είχε τιμηθεί από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, με το Χρυσό Μετάλλιο, για την κοινοβουλευτική του παρουσία στις ΗΠΑ και τη στήριξη των ελληνικών θέσεων, αλλά και τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Παράλληλα, ήταν στενός φίλος του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μάλιστα, όπως αναφέρει το Εθνικός Κήρυξ, είχε σταθεί στο πλευρό της οικογένειας Σαρμπάνη όταν απεβίωσε η σύζυγος του πρώην Γερουσιαστή, Χριστίνα Σαρμπάνη.

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Πολ Σαρμπάνις εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συλλυπητήρια Σακελλαροπούλου

Τα συλλυπητήρια της για την απώλεια του γερουσιαστή Πώλ Σαρμπάνη εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου με ανάρτησή της στο Twitter.

Η κ. Σακελλαρόπουλου αναφέρθηκε στη διαρκή στήριξη που παρείχε ο Πωλ Σαρμπάνης στις ελληνικές θέσεις μέχρι το τέλος και το γεγονός ότι ήταν πάντα εκεί όταν τον χρειαζόταν το έθνος μας.

«We bid farewell to Senator Paul Sarbanes, a bright man of US politics who kept Greece close at his heart. He remained a staunch supporter of Greek interests until the end and was always there when our nation needed him. My deepest condolences to @RepSarbanes and his family», έγραψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μητσοτάκη: Η Ελλάδα θα του είναι πάντα ευγνώμων

«Ο γερουσιαστής Paul Sarbanes ήταν μια κορυφαία προσωπικότητα στην πολιτική των ΗΠΑ και ισχυρός υποστηρικτής των ελληνικών θεμάτων, κάτι για το οποίο η Ελλάδα θα είναι πάντα ευγνώμων. Θα μας λείψει πολύ. Τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια στον γιο του, γερουσιαστή John Sarbanes @RepSarbanes και την οικογένειά του», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Συλλυπητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ

Τη βαθιά λύπη του για την απώλεια του πρώην γερουσιαστή και επιφανέστατου στελέχους της ελληνικής ομογένειας για πολλές δεκαετίες εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του.

«Ο Πωλ Σαρμπάνης στη μακρά του θητεία στο Αμερικανικό Κογκρέσο, πρώτα ως Βουλευτής και στη συνέχεια ως Γερουσιαστής, υπηρέτησε με σθένος και αυταπάρνηση την πατρίδα του. Παράλληλα πρωτοστάτησε σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των αξιών και των θέσεων του ανά τον κόσμο ελληνισμού», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Συγκρατείται ιδιαίτερα ο αγώνας που έδωσε για την επιβολή εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία μετά την εισβολή στην Κύπρο», προσθέτει.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα