Brexit: Η Μέι αναβάλλει την ψηφοφορία – Ανακοίνωσε συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες

Brexit: Η Μέι αναβάλλει την ψηφοφορία – Ανακοίνωσε συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες
Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι AP

Την αναβολή της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε επίσημα η Βρετανή πρωθυπουργός. Πηγαίνει στις Βρυξέλλες για επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Για "αξιολύπητη δειλία" κατηγορεί την Τερέζα Μέι η πρωθυπουργός της Σκοτίας, που λέει ότι το κόμμα της θα στηρίξει μια πρόταση μομφής των Εργατικών. Έκτακτη Σύνοδος την Πέμπτη, χωρίς διαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης, διεμήνυσε ο Τουσκ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Η Μέι παραδέχτηκε, ότι εάν η ψηφοφορία διεξαγόταν αύριο, όπως ήταν προγραμματισμένο, θα καταψηφιζόταν με διαφορά, σημειώνοντας πως “ενώ υπάρχει ευρεία υποστήριξη σε βασικά σημεία της συμφωνίας, υπάρχουν ευρείες ανησυχίες επί του backstop” για την αποφυγή των συνόρων στην Ιρλανδία.

Μάλιστα, όπως είπε, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους “δημοκρατικής νομιμοποίησης” του backstop.

Όπως εξήγησε, θα επιδιώξει να κερδίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι το backstop δε θα ισχύει επ’ αόριστον.

“Πόλεμος” Σκοτίας – κυβέρνησης Μέι με φόντο την αναβολή της ψηφοφορίας

Η πρωθυπουργός της Σκoτίας Νίκολα Στέρτζον κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία» λόγω της απόφασής της να ματαιώσει μια κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρι (Συντηρητικών) η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος», ανέφερε σε μια δήλωση.

«Η συμφωνία της πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρι (Συντηρητικών) με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκoτίας στην Ευρώπη».

Η Στέρτζον είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο εθνικό κοινοβούλιο.

«Αν οι Εργατικοί, ως επίσημη αντιπολίτευση, καταθέσoυν πρόταση μομφής σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση αύριο, @τοSNP θα την υποστηρίξει και μπορούμε στη συνέχεια να εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να σταματήσει το Brexit με μια άλλη ψήφο. Αυτή η εικόνα καταστροφής δεν μπορεί να συνεχιστεί – τι λέτε;» έγραψε η Στέρτζον σε ανάρτησή της στο Twitter.

Στο μεταξύ, Βρετανός υφυπουργός δήλωσε σήμερα πως η Τερέζα Μέι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επιδιώξει να διαπραγματευθεί εκ νέου το λεγόμενο ιρλανδικό backstop (δίχτυ ασφαλείας) της συμφωνίας εξόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέι αποφάσισε ξαφνικά σήμερα να ματαιώσει μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συμφωνία της για το Brexit, τινάζοντας στον αέρα το σχέδιο της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ την παραμονή της ψηφοφορίας, έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις βουλευτών ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καταστροφή.

«@Η Τερέζα_Μέι άκουσε τους συναδέλφους και θα πάει στις Βρυξέλλες για να αποκρούσει το backstop», ανέφερε στο Twitter ο Ναντίμ Ζαχάουι, υφυπουργός στο υπουργείο Παιδείας.

Φερχόφστατ: “Δεν θα απογοητεύσουμε ποτέ τους Ιρλανδούς”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα απογοητεύσει ποτέ τους Ιρλανδούς», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφστατ, μετά τις πληροφορίες ότι η Βρετανία θα επιδιώξει αλλαγές στη συμφωνία Βρυξελλών-Λονδίνου για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

«Δεν μπορώ να το παρακολουθήσω πλέον. Έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση των Τόρις θέλει να καθυστερήσει την ψηφοφορία. Απλά, κρατήστε στο μυαλό σας ότι εμείς δεν θα απογοητεύσουμε ποτέ τους Ιρλανδούς», σημείωσε ο Φερχόφστατ.

«Αυτή η καθυστέρηση θα επιδεινώσει περαιτέρω την αβεβαιότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουν!».

Τουσκ: Έκτακτη Σύνοδος την Πέμπτη, χωρίς διαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ ανακοίνωσε απόψε ότι συγκαλεί σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στο Brexit την Πέμπτη, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα, ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

“Αποφάσισα να συγκαλέσω μια σύνοδο για το Brexit την Πέμπτη”, πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο Τουσκ. “Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του backstop (σ.σ. το λεγόμενο “δίχτυ ασφαλείας” για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία) αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διευκολύνουμε την επικύρωση (της συμφωνίας) από τη βρετανική πλευρά”, πρόσθεσε.

“Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης το κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία”, τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα