Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιστρέφει ο πυρηνικός εφιάλτης – Αλληλοκατηγορίες με τη Ζαπορίζια στο επίκεντρο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιστρέφει ο πυρηνικός εφιάλτης – Αλληλοκατηγορίες με τη Ζαπορίζια στο επίκεντρο
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια AP

Για ακόμη μια φορά, Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για σχέδια «προβοκάτσιας» και «επίθεσης» στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Άμεση πρόσβαση στο σημείο ζητά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

Το απευκταίο σενάριο ενός πυρηνικού ατυχήματος στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια έχει επανέλθει τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο, καθώς Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ότι σχεδιάζουν επιθέσεις στις εγκαταστάσεις, αν και ορισμένοι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ότι οι άμεσοι κίνδυνοι για το εργοστάσιο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που κατέλαβαν το εργοστάσιο τον Μάρτιο του περασμένου έτους τοποθέτησαν αντικείμενα που μοιάζουν με εκρηκτικά στην οροφή αρκετών μονάδων παραγωγής ενέργειας, ενδεχομένως με σκοπό να πραγματοποιήσουν επίθεση και να τη χρεώσουν στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι -ο οποίος σημειωτέον έχει προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις και το προηγούμενο διάστημα- δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, με τον ισχυρισμό του να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Το μόνο σίγουρο είναι πως Ουκρανοί αξιωματούχοι εντείνουν όλο και περισσότερο τις προειδοποιήσεις τους για σαμποτάζ.

«Η μόνη πηγή κινδύνου για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι η Ρωσία και κανένας άλλος» δήλωσε ο Ζελένσκι σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτοντας ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο εξέφρασε τις ανησυχίες του.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποιεί συνεχώς για μια επικείμενη πυρηνική τραγωδία. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Kyrylo Budanov, δήλωσε πρόσφατα ότι οι Ρώσοι έχουν «συντάξει και εγκρίνει» ένα σχέδιο για προβοκάτσια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια AP PHOTO


Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Rosatom κατηγόρησε το Κίεβο ότι σχεδιάζει επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. «Λάβαμε σήμερα πληροφορίες που είμαι εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψω. Τη νύχτα της 5ης Ιουλίου, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, ο ουκρανικός στρατός θα επιχειρήσει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια» ισχυρίστηκε στη ρωσική τηλεόραση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν «οπλικά συστήματα ακριβείας, μεγάλου βεληνεκούς» και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τοπικοί αξιωματούχοι σε ολόκληρη την κεντρική Ουκρανία έσπευσαν πρόσφατα να πραγματοποιήσουν ασκήσεις έκτακτης ανάγκης, ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ των New York Times, στους δρόμους της Νικόπολης, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κατεχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό εργοστάσιο, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική.

«Δεν ανησυχώ» δηλώνει η Nadia Zhylina, συνταξιούχος που εργαζόταν στο εργοστάσιο. «Καθόλου».

Η Νικόπολη βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων μιλίων από το εργοστάσιο, αλλά αν φτάνατε τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή και κάνατε μια βόλτα τριγύρω, θα βλέπατε -όπως αναφέρει- ότι η καθημερινότητα κυλά φυσιολογικά.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια AP

Ο ΙΑΕΑ ζητεί πρόσβαση για να πιστοποιήσει ότι δεν υπάρχουν εκρηκτικά

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ-ΙΑΕΑ) ζήτησε πρόσβαση σε όλα τα κτίρια του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού για να «επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν νάρκες ή εκρηκτικά».

«Καθώς η ένταση και η στρατιωτική δραστηριότητα αυξάνονται στην περιοχή, οι εμπειρογνώμονές μας πρέπει να μπορούν να επαληθεύσουν τα γεγονότα επί τόπου», με «ανεξάρτητο και αντικειμενικό» τρόπο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι σε ανακοίνωσή του.

Είναι «κρίσιμης σημασίας να εξακριβώνουμε την τρέχουσα κατάσταση» τη στιγμή που οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι σχεδιάζουν «προβοκάτσιες» ή «επιθέσεις», τόνισε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μέλη του ΔΟΑΕ επιθεώρησαν διάφορες τοποθεσίες του πυρηνικού σταθμού «χωρίς να έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής ίχνη ναρκών ή εκρηκτικών».

Ωστόσο, ο Οργανισμός δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στις στέγες των εγκαταστάσεων όπου βρίσκονται οι αντιδραστήρες 3 και 4 ή ακόμη και σε ορισμένες περιοχές του συστήματος ψύξης του εργοστασίου.

Η στρατιωτική παρουσία «φαίνεται αμετάβλητη» τόνισε ο ΔΟΑΕ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν έχει παρατηρήσει πρόσφατα βομβαρδισμούς εκεί κοντά.

Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίν SERGEI KARPUKHIN, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO/AP

Ο Σι προειδοποίησε τον Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών όπλων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται δυτικούς και κινέζους αξιωματούχους, ο Σι απηύθυνε προειδοποίηση προς τον Πούτιν να μην κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Σι απηύθυνε την προειδοποίηση αυτή προς τον Πούτιν κατά την διάρκεια της τετ-α-τετ συνάντησης που είχαν κατά την επίσημη επίσκεψη του κινέζου προέδρου στην Μόσχα τον Μάρτιο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πάντως απάντησε όταν ερωτήθηκε αν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα: «Οχι, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω». Και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες περιέγραψαν το περιεχόμενο των συνομιλιών Πούτιν-Σι. «Ολα τα υπόλοιπα είναι κατασκεύασμα».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα