Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλλη μία νύχτα τρόμου – Αγωνία για τις διαπραγματεύσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλλη μία νύχτα τρόμου – Αγωνία για τις διαπραγματεύσεις
Πόλεμος στην Ουκρανία AP Photo/Emilio Morenatti

Σφοδρότερες επιθέσεις στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις από τη Ρωσία, εν αναμονή του δεύτερου γύρου συνομιλιών την Πέμπτη. Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν το Κίεβο.

Ακόμα μια δύσκολη νύχτα για τους Ουκρανούς με τη Ρωσία να είναι ανυποχώρητη και να εντείνει την επίθεσή της, ενώ το πρωί της Πέμπτης (03/03) αναμένεται ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος θα διεξαχθεί στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας.

Τα τελευταία 24ωρα το Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις έχουν μπει στο στόχαστρο της Ρωσίας, με την πρωτεύουσα να δέχεται σφοδρότερους βομβαρδισμούς και τις ρωσικές δυνάμεις να μετακινούνται ακόμη πιο κοντά, σε μια προσπάθεια να την περικυκλώσουν.

Μεγαλώνουν οι φόβοι για εισβολή της Ρωσίας στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Ρωσία σφυροκοπά το Κίεβο

Το βράδυ της Τετάρτης (02/03) σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο.

Η έκρηξη οφείλεται σε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα, ενώ πλήθος κόσμου — ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα — έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει σε ανακοίνωση η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας (Ukrzaliznytsya).

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες για θύματα. Τα δρομολόγια των τρένων δεν έχουν διακοπεί.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από την «πυραυλική επίθεση» κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στο δίκτυο παροχής θέρμανσης, εν μέσω του ψύχους που επικρατεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού.

«Παρατηρήσαμε, όπως σίγουρα όλοι έχετε παρατηρήσει, μια αύξηση εκτόξευσης πυραύλων, χρήσης πυροβολικού που στοχεύουν την πόλη και αυτή την (αυξάνουσα) επιθετικότητα όσον αφορά μόνο τον οπλισμό που μεταφέρουν στην πόλη», ο αξιωματούχος είπε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι 450 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον ουκρανικών στόχων τις τελευταίες επτά ημέρες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στο Χάρκοβο

Την ίδια στιγμή, σφοδρότερες έγιναν οι επιθέσεις των Ρώσων και στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές αποβιβάστηκαν στο Χάρκοβο το πρωί της Τετάρτης (02/03) και ξεκίνησαν σε σφοδρές μάχες με τις ουκρανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, η εναέρια επίθεση ξεκίνησε τη στιγμή που άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο Χάρκοβο και τη γύρω περιοχή, ενώ σημειώθηκαν βομβαρδισμοί και ρίψη πυραύλων.

Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στη Χαρκίβ και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Εφιαλτική η απομάκρυνση των Ελλήνων από τη Μαριούπολη

Η πομπή αυτοκινήτων, με προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, τους δημοσιογράφους που στεγάζονταν στους χώρους του, καθώς και Έλληνες πολίτες που επιθυμούσαν να φύγουν, έφτασε στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, η πομπή, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αποτελείται από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα, όπως είχαν αναφέρει νωρίτερα οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται πως αναχώρησαν οδικώς, με ίδια μέσα, από τη Μαριούπολη σήμερα το πρωί μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο για έξοδο προς τα Δυτικά της Ουκρανίας.

Η απομάκρυνση των Ελλήνων ήταν δραματική, με τους δημοσιογράφους να κάνουν συγκλονιστικές περιγραφές, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ήρθαν αντιμέτωποι με ρώσους στρατιώτες και αυτονομιστές, οι οποίοι γύρισαν τα πυροβόλα των αρμάτων και τους σημάδευαν σε απόσταση 20 μέτρων, έως ότου καταφέρουν να περάσουν.

Χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες στην Κρακοβία

Παράλληλα, χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες συρρέουν τα τελευταία 24ωρα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κρακοβίας στην Πολωνία, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΝEWS 24/7 Μάνος Φραγκιουδάκης που βρίσκεται στο σημείο, προκειμένου να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη χώρα τους και την φρίκη του πολέμου.

Αρκετοί από τους χώρους του σιδηροδρομικού σταθμού έχουν μετατραπεί σε περίπτερα, καθώς και η ουκρανική κυβέρνηση και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει χώρους πληροφοριών, όπου μοιράζονται στους πολίτες από κάρτες sim μέχρι διευθύνσεις σπιτιών που έχουν δεχτεί να τους φιλοξενήσουν.

Οι Ουκρανοί πολίτες μοιράζονται στα σπίτια αυτά και σε προσωρινά καταλύματα έως ότου να βρεθεί μια λύση, ενώ ακόμη και μέσα στον σιδηροδρομικό σταθμό έχουν τοποθετηθεί ράντζα για όσους δεν έχουν βρει ακόμη κάποια στέγη για να μείνουν.

Αγωνία για τις διαπραγματεύσεις

Το πρωί της Πέμπτης (03/03) αναμένεται τελικά η ουκρανική αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία για τον δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, με σκοπό τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του ρώσου διαπραγματευτή Βλαντίμιρ Μεντίνσκι στο TASS.

Ο ρωσικός στρατός δημιουργεί έναν διάδρομο ασφαλείας για την μετακίνηση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει πως η ρωσική αντιπροσωπεία βρισκόταν καθ’ οδόν για το σημείο συνάντησης με τους ουκρανούς, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος γύρος συνομιλιών αναμενόταν για την Τετάρτη (02/03).

Η ΕΕ απέκλεισε επτά ρωσικές τράπεζες από το SWIFT

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT που εξασφαλίζει τις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές, στο πλαίσιο των κυρώσεών της για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τράπεζες, στις οποίες θα δοθεί προθεσμία 10 ημερών για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω του SWIFT, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσίας, η VTB, καθώς και οι Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazban, Bank Rossiya, Sovkomank και VEB.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ εξήγησε ότι οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο επελέγησαν βάσει των διασυνδέσεών τους με το ρωσικό κράτος, καθώς οι δημόσιες τράπεζες τελούσαν ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Νέες κυρώσεις σε Ρωσία – Λευκορωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ως απάντηση στην εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα για να λογοδοτήσει η Λευκορωσία για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, θα αποδυναμώσουν τον ρωσικό αμυντικό τομέα και τη στρατιωτική του ισχύ για τα επόμενα χρόνια, θα στοχεύσουν τις πιο σημαντικές πηγές πλούτου της Ρωσίας και θα απαγορεύσουν τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Επίσης, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε σήμερα να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε 22 υψηλόβαθμα μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Λευκορωσίας, λόγω της εμπλοκής της Λευκορωσίας στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

“Η συμμετοχή της Λευκορωσίας στη συνεχιζόμενη απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα. Με αυτά τα μέτρα, στοχεύουμε εκείνους στη Λευκορωσία που είναι συνεργοί στις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας και περιορίζουμε το εμπόριο σε ορισμένους βασικούς τομείς», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν πλέον για συνολικά 702 άτομα και 53 οντότητες στη Λευκορωσία και περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση για την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

Επιπλέον, σε σχέση με τη Λευκορωσία, το Συμβούλιο εισήγαγε σήμερα περαιτέρω περιορισμούς στο εμπόριο αγαθών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την κατασκευή προϊόντων καπνού, ορυκτών καυσίμων, ασφαλτικών ουσιών και προϊόντων αέριων υδρογονανθράκων, προϊόντων χλωριούχου καλίου (ποτάσα), προϊόντων ξύλου, προϊόντα τσιμέντου, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα και προϊόντα καουτσούκ. Επιβλήθηκαν επίσης περαιτέρω περιορισμοί στις εξαγωγές αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης και ορισμένων προηγμένων αγαθών και τεχνολογίας που ενδέχεται να συμβάλουν στη στρατιωτική, τεχνολογική ανάπτυξη, ανάπτυξη άμυνας και ασφάλειας της Λευκορωσίας, μαζί με περιορισμούς στην παροχή σχετικών υπηρεσιών.

Οι σημερινές αποφάσεις συμπληρώνουν το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου.

Ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της ρωσικής εισβολής

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη (02/03) ένα ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, από τα 193 μέλη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα.

Το ψήφισμα απαιτεί από τη Μόσχα «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από την Ουκρανία και «καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να «αυξήσει τον συναγερμό των πυρηνικών της δυνάμεων».

Διάγγελμα Μακρόν: “Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία”

Εισήλθαμε σε νέα εποχή, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό την Τετάρτη (02/03) από το Παρίσι για ουκρανική κρίση. Ο Μακρόν καταδίκασε απερίφραστα «τη βίαια επίθεση» του Πούτιν κατά της Ουκρανίας επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά και ότι οι μέρες που έρχονται θα είναι δυσκολότερες.

Είμαστε δίπλα στον ουκρανικό λαό. Και δίπλα στον Ουκρανό πρόεδρο, είπε ο Μακρόν σημειώνοντας ότι ο Ζελένσκι είναι σήμερα το πρόσωπο του θάρρους και της ελευθερίας. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι εδώ και καιρό προσπάθησε και προσπαθεί να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Ωστόσο ο Πούτιν διάλεξε τον πόλεμο, είπε ο Μακρόν υπογραμμίζοντας πως είναι ψέμα ότι η Ρωσία απειλείται. Απειλεί, τόνισε ο Μακρόν, λέγοντας ότι αυτός ο πόλεμος είναι στο πνεύμα του ρεβανσισμού. Σήμερα η Ρωσία καταδικάστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τον ΟΗΕ, συνέχισε ο Μακρόν επισημαίνοντας ότι «επιβάλαμε κυρώσεις και θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε». Ευχαρίστησε τους διπλωμάτες και τους αστυνομικούς που βοήθησαν Γάλλους πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία αλλά και τους δημοσιογράφους που παραμένουν εκεί.

Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία και με τον ρωσικό λαό, είπε ο Μακρόν τονίζοντας ωστόσο ότι τα έως σήμερα δεδομένα έχουν ανατραπεί και θα συνεχίσουν να αλλάζουν. «Η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι πλέον δεδομένες», επεσήμανε στη συνέχεια ο Μακρόν υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ που έδειξε εντυπωσιακή ενότητα θα πρέπει να πληρώσει τώρα το κόστος της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας. Θα πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο και η ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να αναβαθμιστεί, κατέληξε ο Μακρόν σημειώνοντας πως όλα αυτά θα έχει την ευκαιρία να τα συζητήσει με τους εταίρους στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα