Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχείρηση εκκένωσης του Προξενείου Μαριούπολης - Αγωνία για τους Έλληνες

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 SERHII NUZHNENKO/AP PHOTO

Με την κατάσταση ασφαλείας στη Μαριούπολη να είναι εύθραστη και υπό την απειλή ρωσικής επίθεσης, μέρος του προσωπικού του Προξενείου Μαριούπολης, δημοσιογράφοι και Ομογενείς εγκαταλείπουν την πόλη.

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, την ίδια στιγμή που για έβδομη πλέον ημέρα οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις συνεχίζονται και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Χάρκοβο βρίσκεται σε καθεστώς πολιορκίας.

Με τον κίνδυνο μιας εκτεταμένης ρωσικής επίθεσης στη Μαριούπολη να είναι πλέον πιο ορατός από ποτέ και τις ρωσικές δυνάμεις να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων, ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, δημοσιογράφων καθώς και Ελλήνων πολιτών που έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν από εκεί.

ADVERTISING

"Εμείς θα εκμεταλλευθούμε ένα παράθυρο που υπάρχει, ενός ασφαλούς διαδρόμου. Ο Υ-58 είναι ένας αυτοκινητόδρομος ο οποίος βγαίνει από τη Μαριούπολη με δυτική κατεύθυνση αρχικά και στη συνέχεια θα κινηθούμε βορειανατολικά προς τη Ζαπορίζια, μία πόλη που απέχει περίπου 220 χιλιόμετρα από εδώ. Από όσο ξέρουμε, και οι δυο πλευρές, έχουν ενημερωθεί για την απόφασή μας να φύγουμε. Εμείς βέβαια συνοδεύοντας τους Ομογενείς που έχουν δηλώσει ήδη πως θέλουν να απομακρυνθούν από τη Μαριούπολη, περίπου 150 άνθρωποι με τα αυτοκίνητά τους όμως, θα σχηματίσουμε ένα κομβόι, μπροστά θα είναι ο Πρέσβης και πίσω όλοι εμείς", ανέφερε νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δημοσιογράφος Σταύρος Ιωαννίδης, ο οποίος είναι ένας από τους δημοσιογράφους που θα εγκαταλείψουν τη Μαριούπουλη.

Ο Πρέσβης στη Μαριούπολη, Φραγκίσκος Κωστελλένος, μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" λίγες ώρες πριν την επιχείρηση εκκένωσης, ανέφερε: "Ξεκινάμε αυτήν την επιχείρηση…. Είναι μια ευκαιρία πολύ στενή, πολύ μικρή, αλλά παρ΄ όλα αυτά, αποφασίσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών να την εκμεταλλευθούμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε μαζί μας να απομακρυνθούν όσοι μπορούν και επιθυμούν με δικά τους μέσα, με δικά τους αυτοκίνητα, βγαίνοντας από τη Μαριούπολη και πηγαίνοντας δυτικά, για να ξεφύγουν από την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή και που φαίνεται ότι θα γίνει πολύ πολύ χειρότερη τις επόμενες ώρες και ημέρες".

Σημειώνεται ότι η πομπή αυτοκινήτων υπό τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναχώρησε οδικώς από τη Μαριούπολη και η μετακίνηση γίνεται με ιδία μέσα, ενώ ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ουκρανία, Ρωσία
SHARE:

24Media Network