Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο μήνυμα Ζελένσκι - Επιμένει στις εγγυήσεις ασφαλείας και ζητά Δικαιοσύνη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο μήνυμα Ζελένσκι - Επιμένει στις εγγυήσεις ασφαλείας και ζητά Δικαιοσύνη
AP

Δίκαιη συμφωνία για την Ουκρανία με εγγυήσεις ασφαλείας ζήτησε εκ νέου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ απορρίπτει την ιδέα του "αυστριακού ή σουηδικού μοντέλου".

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν σε μία δίκαιη συμφωνία για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας που θα την προστατεύουν από μελλοντικές απειλές, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μπορούμε και οφείλουμε να αγωνισθούμε σήμερα, τώρα. Μπορούμε και οφείλουμε να υπερασπισθούμε το κράτος μας, την ζωή μας, την ουκρανική ζωή. Μπορούμε και οφείλουμε να διαπραγματευθούμε μία δίκαιη και προσήκουσα ειρήνη για την Ουκρανία, πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας που θα λειτουργούν», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο.

ADVERTISING

Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», ανακοίνωσε προηγουμένως η ουκρανική προεδρία.

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι "ουκρανικό"», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

«Αυτό σημαίνει ότι οι υπογράφοντες τις εγγυήσεις δεν μένουν στο περιθώριο σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα λάβουν ενεργό μέρος στην σύρραξη στο πλευρό της Ουκρανίας και θα της παράσχουν αμέσως τα αναγκαία όπλα», εξήγησε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ και πρόσθεσε ότι το Κίεβο ζητεί επίσης ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από την Ουκρανία σε περίπτωση επίθεσης κατά του εδάφους της.

Ζελέσνκι: Να λογοδοτήσουν οι εισβολείς

Σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Facebook, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να οδηγηθούν οι εισβολέις στη Δικαιοσύνη.

"Ενείνουμε τις εργασίες για να φέρουμε τους κατακτητές στη δικαιοσύνη. Πρέπει να υπάρχει διεθνές δικαστήριο. Για όλα όσα έκαναν στην Ουκρανία. Εναντίον του λαού μας. Για κάθε τρομοκρατική ενέργεια των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος του κράτους μας", σημείωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ρωσία
SHARE:

24Media Network