Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Αζοφστάλ – Φρίκη με οκτώ ομαδικούς τάφους στο Κίεβο

Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Αζοφστάλ – Φρίκη με οκτώ ομαδικούς τάφους στο Κίεβο
Βομβαρδισμοί στην Ουκρανία AP

Μαίνεται η πολιορκία μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας, με τη Ρωσία να εντείνει τους βομβαρδισμούς. Νέες πράξεις βαρβαρότητας καταγγέλλει το Κίεβο, μετά την ανακάλυψη οκτώ νέων ομαδικών τάφων.

Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα μια «σφοδρή επίθεση», με τη στήριξη αρμάτων μάχης και αμφιβίων δυνάμεων, εναντίον του εργοστασίου Αζοφστάλ, της τελευταίας εστίας ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε ένας διοικητής του τάγματος Αζόφ, που υπερασπίζεται τις εγκαταστάσεις.

«Μια σφοδρή επίθεση στην περιοχή του Αζοφστάλ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, με τη στήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων μάχης, με απόπειρες αποβίβασης στρατευμάτων, με τη βοήθεια σκαφών και ενός μεγάλου αριθμού δυνάμεων του πεζικού», δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ, σε ένα βιντεομήνυμα στο Telegram.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να τους απωθήσουμε», συμπλήρωσε, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για τη λήψη «άμεσων μέτρων με στόχο την απομάκρυνση των αμάχων», που παραμένουν εγκλωβισμένοι με τους Ουκρανούς μαχητές σε αυτό το τεράστιο εργοστάσιο στη Μαριούπολη, στρατηγικής σημασίας λιμάνι στο νότιο τμήμα του Ντονμπάς, που έχει σχεδόν πλήρως τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο ίδιος διευκρίνισε, την ίδια στιγμή, ότι σφοδροί βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα, πριν από την επίθεση αυτή, όπου σκοτώθηκαν δύο γυναίκες και τραυματίστηκαν «περίπου 10 άμαχοι».

«Αυτή τη νύχτα, το εχθρικό ναυτικό και χερσαίο πυροβολικό βομβάρδισαν το εργοστάσιο Αζοφστάλ, με τη χρήση πολύ βαριών βομβών», συμπλήρωσε.

ΟΗΕ: Απομακρύνθηκαν 101 άμαχοι από το εργοστάσιο του Αζοφστάλ

Μία αξιωματούχος της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ έκανε σήμερα γνωστό ότι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 101 άνθρωποι από το εργοστάσιο, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έφυγαν βρίσκονται στη Ζαπορίζια, όπου λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια.

«Είμαι χαρούμενη και νιώθω ανακούφιση, καθώς επιβεβαιώνω ότι 101 άμαχοι απομακρύνθηκαν με επιτυχία από το χαλυβουργείο του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη», είπε η Οσνάτ Λουμπρανί, συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την Ουκρανία.

«Χάρη στην επιχείρηση, 101 γυναίκες, άνδρες, παιδιά και πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι μπόρεσαν τελικά να φύγουν από τα καταφύγια που βρίσκονται κάτω από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ και να δουν το φως της ημέρες έπειτα από δύο μήνες», επισήμανε, σε μια ανακοίνωση που εστάλη σε δημοσιογράφους, η Λουμπρανί.

Ταυτόχρονα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που ενεπλάκη επίσης στην επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης, εξέδωσε μια ανακοίνωση όπου ανέφερε πως περίπου 100 άνθρωποι από την περιοχή του εργοστασίου στη Μαριούπολη έφθασαν στη Ζαπορίζια σήμερα. Μεταξύ τους, βρίσκονται τραυματίες, προσέθεσε.

Πυραυλικό χτύπημα στην Οδησσό

«Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε πλήγμα με πυραύλους κρουζ υψηλής ακρίβειας Onyx σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Οδησσό, μέσω του οποίου προμηθεύονταν όπλα στην Ουκρανία από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Οι πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» Onyx «στην περιοχή της Οδησσού έπληξαν κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης σε στρατιωτικό αεροδρόμιο, μέσω του οποίου παραδίδονταν ξένα όπλα», δήλωσε ο Κονασένκοφ, ενώ πρόσθεσε: «Υπόστεγα όπου φυλάσσονταν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Bayraktar TB2, καθώς και πυραυλικά όπλα και πυρομαχικά που ελήφθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες, καταστράφηκαν», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Φρίκη με την ανακάλυψη οκτώ νέων ομαδικών τάφων

Την ίδια ώρα, δεν έχει τέλος η φρίκη στα περίχωρα του Κιέβου, καθώς μόλις χθες, Δευτέρα, οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν ότι βρέθηκαν οκτώ νέοι ομαδικοί τάφοι, με 148 σορούς αμάχων, που μάλιστα φέρουν και βάναυσα χτυπήματα.

Συγκεκριμένα, οι τάφοι βρέθηκαν σε περιοχή γύρω από την ουκρανική πρωτεύσουσα, ενώ όλες οι σοροί φέρουν σωματικές πληγές. Η ιατροδικαστική εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται το πόρισμα.

Έχουν ξεκινήσει ήδη οι εκταφές των αμάχων και σύμφωνα με τους συγεννείς των θυμάτων, τα βάναυσα χτυπήματα προέρχονται από τα ρωσικά στρατεύματα. Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για 1.202 που πέθαναν στα χέρια των ρώσων ενώ, το 75% αυτών, έχει πυροβοληθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα