Πόλεμος στην Ουκρανία: Τη Δευτέρα η ακρόαση στη Χάγη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τη Δευτέρα η ακρόαση στη Χάγη
Εικόνα από την πόλη Bucha κοντά στο Κίεβο κατά την ρωσική εισβολή 2021 Serhii Nuzhnenko/AP

Προσωρινά μέτρα έχει ζητήσει η Ουκρανία προκειμένου να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας. Για πρόληψη γενοκτονίας κάνει λόγο το Κίεβο στην προσφυγή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Ουκρανία και η Ρωσία θα αναμετρηθούν τη Δευτέρα (07/03) και στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) της Χάγης σε ακρόαση για προσωρινά μέτρα που ζήτησε το Κίεβο για να αναστείλει η Μόσχα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, με τη νομική ομάδα της Ρωσίας να αποδυναμώνεται από την παραίτηση ενός βασικού δικηγόρου.

Η υπόθεση που κατέθεσε η Ουκρανία στο δικαστήριο του ΟΗΕ επικεντρώνεται στην ερμηνεία μιας συνθήκης του 1948 για την πρόληψη της γενοκτονίας, που υπογράφηκε τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, όπως αναφέρει το Reuters.

Το δικαστήριο αναφέρεται στην ίδια τη συνθήκη ως το φόρουμ για την επίλυση διαφορών που σχετίζονται με αυτό, και η αγωγή της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει παρερμηνεύσει τη συνθήκη με διάφορους τρόπους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε σε τηλεοπτικές ομιλίες ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -την οποία αποκαλεί “ειδική στρατιωτική δράση” – δικαιολογήθηκε από την ανάγκη «να προστατευθούν άνθρωποι που έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία… τα τελευταία οκτώ χρόνια ” στην ανατολική Ουκρανία.

Η αγωγή του Κιέβου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι γενοκτονία έχει λάβει χώρα ή θα λάβει χώρα στην ανατολική Ουκρανία. Ζητάει από το δικαστήριο να αποδείξει ότι «η Ρωσία δεν έχει νόμιμη βάση να αναλάβει δράση εντός και κατά της Ουκρανίας με σκοπό την πρόληψη και την τιμωρία οποιασδήποτε υποτιθέμενης γενοκτονίας».

Παραίτηση βασικού δικηγόρου

Η νομική ομάδα της Ρωσίας θα αποδυναμωθεί από την απουσία του Γάλλου Allain Pellet, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του με ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

«Φτάνει πια», έγραψε ο Pellet , ο οποίος έχει εκπροσωπήσει τη Ρωσία σε άλλες διεθνείς υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης αγωγής της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας στο ICJ για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

«Είναι αδύνατο να εκπροσωπεί κανείς σε φόρουμ αφιερωμένα στην εφαρμογή του νόμου μια χώρα που την περιφρονεί τόσο κυνικά».

Το ICJ είναι το ανώτατο δικαστήριο για την επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών, και ενώ οι υποθέσεις χρειάζονται συνήθως χρόνια για να επιλυθούν, έχει μια γρήγορη διαδικασία για να εξετάσει αιτήματα για «προσωρινά μέτρα», όπως αυτά που έχει ζητήσει η Ουκρανία.

Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει προσωρινά μέτρα για να αποτρέψει την επιδείνωση μιας κατάστασης προτού εξετάσει πιο θεμελιώδη ζητήματα, όπως εάν έχει δικαιοδοσία.

Οι χώρες συνήθως, αλλά όχι πάντα, ακολουθούν τις δεσμευτικές εντολές του δικαστηρίου.

Οι ακροάσεις πρόκειται να ξεκινήσουν το πρωί της Δευτέρας, με την Ουκρανία να παρουσιάζει τη θέση της. Την επόμενη μέρα, έχει προγραμματιστεί να απαντήσει η Ρωσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα