Politico: Ο Σαρλ Μισέλ σχεδιάζει εκδίκηση κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Διαβάζεται σε 6'
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ Associated Press

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνωμοτεί για να εξασφαλίσει μια επόμενη κορυφαία θέση και να εμποδίσει την αντίπαλό του να αποκτήσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν

Στις Βρυξέλλες ακούγεται έντονα ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσπαθεί να εξουδετερώσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την ισχυρή επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οκτώ διπλωμάτες της ΕΕ, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αλλά και εθνικών κυβερνήσεων δήλωσαν στο POLITICO ότι φοβούνται πως ο Μισέλ θέλει να πιάσει τη φον ντερ Λάιεν στο τέλος της μονομαχίας των προεδριών τους και της πολυετούς αντιπαλότητάς τους, επιχειρώντας να ματαιώσει μια πιθανή δεύτερη θητεία της επικεφαλής της Επιτροπής.

«Τους τρελαίνει όλους, επειδή το παιχνίδι του είναι τόσο προφανές: να κάνει τη φον ντερ Λάιεν να σκοντάψει και να ονειρεύεται τη δική του κορυφαία θέση», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. Στον αξιωματούχο, όπως και σε άλλους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια για δύο από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της ΕΕ, σημειώνει το POLITICO.

Μια διαμάχη που κρατάει χρόνια

Σε επίπεδο παρασκηνίου, ο πόλεμος εξουσίας μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελισσόταν με ακυρωμένα γεύματα και στρατηγικά σχεδιασμένες ανεπίσημες δηλώσεις από τη μία πλευρά της Rue de la Loi στην άλλη. Η τεταμένη δυναμική βγήκε σε κοινή θέα σε μια επίσκεψη στην Άγκυρα το 2021, όταν ο Μισέλ άρπαξε τη μοναδική διαθέσιμη καρέκλα δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, αφήνοντας τη φον ντερ Λάιεν υποβιβασμένη σε έναν κοντινό καναπέ, σε αυτό που έγινε γνωστό ως Sofagate. Αργότερα η ίδια προέβη σε καταγγελίες για σεξισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ορισμένοι έχουν υποθέσει ότι ο Σαρλ Μισέλ διεκδικεί τον ρόλο του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, διαδεχόμενος τον Τζοζέπ Μπορέλ, με τον οποίο έχει καλή σχέση. Η στρατηγική του θα είναι να τραβήξει τους αρχηγούς κρατών στην άκρη για τετ-α-τετ επαφές, αντί να συζητήσει τις κορυφαίες θέσεις εργασίας μαζί με όλους τους παρόντες, όπως παραδοσιακά γίνονται αυτές οι συμφωνίες, είπαν μερικοί από τους οκτώ διπλωμάτες και αξιωματούχους.

Για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ο Σαρλ Μισέλ προεδρεύει της διαδικασίας διανομής των κορυφαίων θέσεων εργασίας που θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης των ηγετών της ΕΕ που υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι και μια δεύτερη θητεία για την φον ντερ Λάιεν.

«Δεν είναι υποψήφιος. Όπως ανέφερε πολλές φορές ο πρόεδρος, είναι και θα είναι απόλυτα επικεντρωμένος στη δουλειά του ως πρόεδρος της EUCO και στην ενοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επίτευξη ουσιαστικών αποφάσεων» δήλωσε η Ecaterina Casinge, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει όλο και πιο νευρικές σχετικά με την πραγματική ατζέντα του Μισέλ.

«Πολλά κράτη μέλη ανησυχούν ότι ο Σαρλ Μισέλ δεν θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά θα ακολουθήσει μια προσωπική ατζέντα εκδίκησης», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί μεταξύ πολλών συναδέλφων τους.

Καθώς οι αξιωματούχοι εργάζονται για μια συμφωνία μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τους επόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και για τον επόμενο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, ορισμένοι φοβούνται ότι ο Μισέλ χρησιμοποιεί την ευκαιρία αυτή ως χρόνο εκδίκησης.

Το σχέδιο εκδίκησης και οι πιθανότητες

Στα χαρτιά, η 65χρονη φον ντερ Λάιεν είναι η υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τότε που ανέλαβε τη θέση το 2019, η φήμη της φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής στη διαχείριση κρίσεων ανέβηκε, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο Σαρλ Μισέλ έχει υπάρξει αντικείμενο γκρίνιας, κριτικής και γελοιοποίησης. Η αιφνιδιαστική απόφασή του να εγκαταλείψει πρόωρα τη θέση του για να θέσει υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτού κάνει γρήγορα πίσω, απλά αύξησε την ενόχληση σε όλο το μπλοκ για τον Βέλγο φιλελεύθερο.

Η φον ντερ Λάιεν δεν είναι μόνο η νυν πρόεδρος, αλλά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προηγείται δημοσκοπικά, γεγονός που τους επιτρέπει να την κρατήσουν στην εξουσία. Είναι επίσης δύσκολο να δει κανείς ποιος άλλος υποψήφιος έχει πιθανότητες να την εκτοπίσει από την καρέκλα της.

Θεωρητικά, λοιπόν, το προφανές παιχνίδι θα ήταν ο Σαρλ Μισέλ να κάνει μια γρήγορη συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία για τη φον ντερ Λάιεν, βάζοντας στη θέση του και το υπόλοιπο παζλ της ηγεσίας.

Εκτός, βέβαια, αν λάβει κανείς υπόψη τα άλλα υποτιθέμενα στοιχεία της ατζέντας του: ανταρσία και περισσότερη εξουσία.

«Θεωρεί ότι η σύγκριση με τη φον ντερ Λάιεν είναι θεμελιωδώς λανθασμένη και άδικη», δήλωσε άλλος διπλωμάτης της ΕΕ. Η ομάδα της φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μόλις λήξει η θητεία του Μισέλ, την 1η Δεκεμβρίου, δεν μπορεί να ανανεωθεί και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου δεν έχει προφανή στρατηγική εξόδου. Επομένως, γιατί να μην διεκδικήσει έναν άλλο ρόλο υψηλού κύρους, σε επίπεδο ΕΕ;

Και ο Μισέλ μπορεί να διαθέτει αρκετούς πολέμιους της φον ντερ Λάιεν έτοιμους να επιτεθούν τις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Στις Βρυξέλλες, υπήρξε αντίδραση κατά της εξουσίας της φον ντερ Λάιεν και του συγκεντρωτικού στυλ ηγεσίας της. Η Γαλλία, της οποίας ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι μία από τις σημαντικότερες φωνές στο τραπέζι των ηγετών, έχει δηλώσει με επιφυλακτικότητα την υποστήριξή της, ενδεχομένως για να αποσπάσει παραχωρήσεις ή ως ευκαιρία για να αναδιαμορφώσει το κορυφαίο τραπέζι. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι, οι οποίοι συμμετέχουν στον συνασπισμό του ΕΛΚ υπέρ της φον ντερ Λάιεν, επιτίθενται όλο και περισσότερο στην πιθανή συνεργασία της με δεξιούς ηγέτες και κόμματα.

Ένας από τους διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσε ότι όλα καταλήγουν στο «εγώ, εγώ και εγώ» με τον Μισέλ.

Αλλά οι ίδιοι διπλωμάτες της ΕΕ παραπάνω που είπαν ότι ο Μισέλ θέλει να πάρει εκδίκηση, απέκρουσαν αμέσως την ικανότητά του να “αρπάξει” άλλη κορυφαία θέση, ως απίθανη, καθώς, δεν θα είχε καμία πιθανότητα, όπως είπαν.

Παρόλα αυτά, είναι προτιμότερο να είμαστε σίγουροι παρά να λυπούμαστε, υποστηρίζουν. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα υπόθεση είναι ότι οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα παρακάμψουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον Μισέλ στη συζήτηση για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας όταν συναντηθούν για τις πιο επίσημες συζητήσεις στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου και στις 27-28 Ιουνίου.

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ αναφέρθηκε σαρκαστικά σε μια φράση που χρησιμοποιεί μερικές φορές ο προσωπάρχης του Μισέλ για να “ξεφορτωθεί” μια πρόταση από τις χώρες μέλη της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει καμία όρεξη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για αυτό το σενάριο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα