Κόμματα στην παρανομία

Κόμματα στην παρανομία

Πέντε κόμματα άφησε εκτός νόμου η μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας. Αιτία το ότι η λειτουργία τους βασίζεται σε θρησκευτικές πεποιθήσεις

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αρνήθηκε να νομιμοποιήσει πέντε νέους πολιτικούς σχηματισμούς, μεταξύ των οποίων και τρία θρησκευτικά κόμματα.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει ότι ενέκρινε τρία νέα κόμματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νόμιμων πολιτικών κομμάτων σε 34.

Τα 26 από αυτά νομιμοποιήθηκαν μετά την ανατροπή και τη φυγή του πρώην προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, στις 14 Ιανουαρίου.

Τα πέντε κόμματα που παραμένουν εκτός νόμου είναι το Χιζμπ Ατ-Ταχρίρ (Κόμμα Απελευθέρωσης), το Ας-Σαλάμ (Κόμμα Ειρήνης), το Σουνιτικό Κόμμα, το Ελεύθερο, Λαϊκό και Δημοκρατικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα της Τυνησίας.

Τα τρία πρώτα είναι θρησκευτικά κόμματα αλλά ο νόμος δεν επιτρέπει τη λειτουργία κομμάτων που βασίζονται σε θρησκευτικές πεποιθήσεις. Τα άλλα δύο απορρίφθηκαν επειδή δεν πληρούσαν ορισμένα κριτήρια.

Είναι η πρώτη φορά μετά την αλλαγή του καθεστώτος που οι αρχές αρνούνται να νομιμοποιήσουν κόμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου.

SHARE:

24Media Network