Πολιτικός σεισμός στην Ιταλία – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Κόντε

Πολιτικός σεισμός στην Ιταλία – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Κόντε
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε AP

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας - Πολιτική αβεβαιότητα και πάλι στην Ιταλία

Το είχε προαναγγείλει και το έκανε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας.

Όπως έγινε γνωστό από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου πρόκειται να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, το απόγευμα. Στις διαβουλεύσεις αυτές αναμένεται να πάρουν μέρος μόνον οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και ενδεχομένως οι αρχηγοί τους, λόγω της περιορισμένης συμμετοχής που επιβάλλουν τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού.

Ο Ματαρέλα κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την επίλυση της πολιτικής αυτής κρίσης.

Ο Κόντε παραιτήθηκε αφού έχασε την πλειοψηφία του στη Γερουσία στις αρχές του μήνα, ενώ προηγήθηκαν οι προσπάθειές του να διανείμει τα τεράστια κεφάλαια που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει την οικονομία της Ιταλίας να ανακάμψει από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Ο αρχηγός κράτους της Ιταλίας, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, θα ξεκινήσει τις πολιτικές διαβουλεύσεις με τα κόμματα του Κοινοβουλίου για να ελέγξει εάν μπορεί να βρεθεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

Πιθανά σενάρια περιλαμβάνουν κυβέρνηση υπό έναν νέο πρωθυπουργό ή άλλο συνασπισμό με επικεφαλής τον Κόντε. Ωστόσο, η παραίτηση Κόντε βυθίζει την Ιταλία σε μια πολιτική αβεβαιότητα που έχει γίνει ο κανόνας για την ιταλική πολιτική. Η χώρα έχει εξάλλου νέο πρωθυπουργό κάθε δύο χρόνια από το 1989. Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των Ιταλών θέλει την παραμονή του Κόντε στην ηγεσία. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Morning Consult έδωσε στον Κόντε ψήφο εμπιστοσύνης με ποσοστό 56%.

Αν ο Κόντε δεν καταφέρει να εξασφαλίσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με ενισχυμένη κοινοβουλευτική στήριξη, τότε ο πρόεδρος Ματαρέλα μπορεί να ακολουθήσει την οδό που οδηγεί στην σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με περιορισμένες προγραμματικές προτεραιότητες.

Όπως πάντως μεταδίδει η Deutsche Welle, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου το αναλυτικό πρόγραμμα της Ιταλίας για το πώς εννοεί να ξοδέψει  τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Συγχρόνως υπάρχει βέβαια και η καθημερινή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με τις γνωστές καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων.

Διαφορετικά έχουμε την εναλλακτική της κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής με όλα τα μεγάλα κόμματα ή τον πρόωρων εκλογών που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο. Την τελευταία αυτή εξέλιξη  δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, αλλά ορισμένα στελέχη της κεντροαριστεράς άρχισαν τώρα να δηλώνουν ότι δεν μπορούν και να την αποκλειστούν και ότι όλα θα κριθούν από τις επόμενες ώρες.

Αν ο Κόντε καταφέρει να βρει (όπως φαίνεται) τουλάχιστον επτά με οκτώ γερουσιαστές, οι οποίοι  να προσχωρήσουν σε μια ήδη υπάρχουσα κοινοβουλευτική ομάδα και να τον στηρίξουν, θα συνεχίσει να κυβερνά.

Διαφορετικά θα πρέπει πιθανώς να επιστρέψει στην πανεπιστημιακή του έδρα στην Φλωρεντία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα