POLL: Πρέπει η Ευρώπη να κάνει περισσότερα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Διαβάζεται σε 5'
Γάμος ομόφυλου ζευγαριού
Γάμος ομόφυλου ζευγαριού AP Photo Gregorio Borgia

Δεδομένης της ανόδου της ακροδεξιάς, πρέπει η Ευρώπη να γίνει πιο αυστηρή απέναντι σε εκείνους που δεν εφαρμόζουν νομοθεσίες συμπερίληψης;

Στην Ευρώπη ήδη 20 χώρες έχουν νομοθετήσει για την ισότητα στον γάμο, με πιο πρόσφατες τη Σλοβενία και την Εσθονία, ενώ η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια έχει νομοθετηθεί σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, έχει συνοδευτεί και από καταπίεση της διαφορετικότητας. Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία είναι ουραγοί στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στη 13η θέση του Rainbow Europe Map.

Προκειμένου να βελτιωθεί η νομική και πολιτική κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα, η Διεθνής Ένωση Λεσβιών, Γκέι, Αμφιφυλόφιλων, Τρανσφυλικών, Τρανσεξουαλικών και Διαφυλικών της Ευρώπης (ILGA-Europe), συνιστά:

-Λήψη νομικών μέτρων για τη διασφάλιση της ισότητας του γάμου.

-Μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση φύλου που θα βασίζεται στην αυτοδιάθεση χωρίς την απαίτηση διαζυγίου και συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης για non binary άτομα.

-Συγκεκριμένα να περιλαμβάνει όλους τους λόγους SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου) στη νομοθεσία και τις πολιτικές που απαγορεύουν τις διακρίσεις στην εκπαίδευση και την υγεία.

-Επισημοποίηση πολιτικών και/ή άλλων θετικών μέτρων για το άσυλο που περιέχουν ρητή αναφορά σε όλους τους λόγους SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου).

Όλα αυτά σε μια ΕΕ που διέπεται από το σχετικά πρόσφατο ψήφισμα του 2021 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, το οποίο αναφέρει ότι οι γάμοι ή τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν συναφθεί σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος θα πρέπει να αναγνωρίζονται σε όλα τα κράτη της ΕΕ με ομοιόμορφο τρόπο, ενώ οι σύζυγοι και οι σύντροφοι του ιδίου φύλου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η ΕΕ θα πρέπει να άρει όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κατά την άσκηση των βασικών δικαιωμάτων τους.

Ωστόσο, το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό.

Αντιθέτως, χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία, ή ακόμη και η Ιταλία, προχωρούν σε μέτρα κατά της συμπερίληψης.

Άνοδος της ακροδεξιάς

Στην Ιταλία, η πρόσφατη άνοδος στην εξουσία της ακροδεξιάς Giorgia Meloni είχε ήδη συνέπειες για οικογένειες γονέων του ίδιου φύλου. Ο εισαγγελέας στη βόρεια πόλη της Πάντοβας κήρυξε παράνομα τα πιστοποιητικά γέννησης 33 παιδιών που γεννήθηκαν από ζευγάρια λεσβιών. Συντοχρόνως, η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ευρώπη έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την ίδια έκθεση του 2023 της ILGA-Europe.

Στην Πολωνία δεν υπάρχουν νόμοι κατά της ρητορικής μίσους. Υπάρχουν ποινές κατά των εγκλημάτων μίσους, όμως δεν περιλαμβάνονται επιθέσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου ή ταυτότητας, οι οποίες αποτελούν απλά αδικήματα. Σε αυτά προστίθενται οι αντι-LGTBIQ νόμοι στην Ουγγαρία, οι οποίοι έχουν επίσης αναπαραχθεί στη Ρουμανία (de facto απαγόρευση της νομικής αναγνώρισης του φύλου για διεμφυλικά και μεσοφυλικά άτομα).

Το 2015, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ιταλία για άρνηση νομικού καθεστώτος σε ζευγάρι ομοφύλων. Η απόφαση περιελάμβανε επίσης de facto τις άλλες έξι χώρες της ΕΕ που δεν πρόσφεραν καμία δυνατότητα στα ζευγάρια να αναγνωρίσουν τα δικαιώματά τους (Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία). Το 2016 η Ιταλία αναγνώρισε το σύμφωνο συμβίωσης, όχι και το γάμο.

Εν όψει της έναρξης της συζήτησης για το δικαίωμα στον γάμο και την τεκνοθεσία στην Ελλάδα από ομόφυλα ζευγάρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, δεν απάντησε τη Δευτέρα στο ειδικότερο ερώτημα εάν μία ενδεχόμενη απόφαση απαγόρευσης του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών ανδρών να χρησιμοποιήσουν παρένθετη μητέρα έρχεται σε σύγκρουση με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Τον περασμένο Ιούνιο συστήθηκε μάλιστα Διακομματική Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να παρακολουθεί στενά τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, ενώ παράλληλα επηρεάζει τα νομοθετικά χαρτοφυλάκια. Η Διακομματική Ομάδα αποτελείται από 157 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες και τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των S&D, του ΕΛΚ, του Renew Europe, των Πρασίνων/EFA και της Αριστεράς. Καθώς οι εκλογές της ΕΕ είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2024, η Διακομματική Ομάδα στοχεύει να πιέσει περαιτέρω την Επιτροπή ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Δεδομένων των παραπάνω, οι Ευρωβουλευτές έχουν πιέσει την Επιτροπή να κινήσει ταχεία διαδικασία επί παραβάσει και να χρησιμοποιήσει όλα τα διαδικαστικά μέσα του Δικαστηρίου, όπως προσωρινά μέτρα και κυρώσεις για μη συμμόρφωση, εάν χρειαστεί, προς χώρες όπως η Ουγγαρία.

Παράλληλα, πολλοί Ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να διερευνήσει διεξοδικά τη χρηματοδότηση εκστρατειών κατά των ΛΟΑΤΚΙ στην Ευρώπη, όμοιες με δράσεις που λαμβάνουν χώρα στη Ρωσία.

Βάσει των παραπάνω, πιστεύετε πως η Ευρώπη έχει κάνει αρκετά για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στα κράτη-μέλη της, ή πρέπει να κάνει περισσότερα όντας πιο αυστηρή;

Απαντήστε παρακάτω:

Πρέπει η Ευρώπη να κάνει περισσότερα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

ΨΗΦΙΣΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα