Πολωνία: Οι τραγικές ιστορίες των μεταναστών που είναι παγιδευμένοι στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα της Πολλωνίας με τη Λευκορωσία
Αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα της Πολλωνίας με τη Λευκορωσία AP

Αίσθηση προκαλούν οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. "Δεν υπάρχει για εμάς επιστροφή στο Μινκ", δηλώνουν.

Ο Σύρος μετανάστης Γιουσέφ Ατάλαχ φοβόταν ότι θα πέθαινε σε ένα δάσος στα πολωνικά σύνορα αφού έμεινε χωρίς φαγητό και νερό μες την παγωνιά, χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη του η οποία έσπασε από μια επίθεση, όπως είπε, που δέχθηκε από έναν Λευκορώσο στρατιώτη.

Τώρα στην ασφάλεια ενός κέντρου μεταναστών στην πόλη Μπιαλιστόκ της ανατολικής Πολωνίας, ο Ατάλαχ λέει ότι ήταν ένας από τους πολλούς μετανάστες που παγιδεύτηκαν στα σύνορα αφού επαναπροωθήθηκαν στη Λευκορωσία από Πολωνούς συνοριοφύλακες, για να εμποδιστούν έπειτα από τις λευκορωσικές δυνάμεις ασφαλείας που τους είχαν προηγουμένως βοηθήσει να περάσουν στην Πολωνία.

ADVERTISING
Μετανάστες στα σύνορα της Πολλωνίας με τη Λευκορωσία
Μετανάστες στα σύνορα της Πολλωνίας με τη Λευκορωσία AP

«Τους είπαμε ότι θέλουμε να επιστρέψουμε στην (πρωτεύουσα της Λευκορωσίας) Μινσκ, δεν θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι», ανέφερε. «Μας είπαν ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο Μινσκ για εσάς. Απλά πηγαίνετε στην Πολωνία».

Ένας Αφγανός μετανάστης που αρνήθηκε να μιλήσει επωνύμως, περιέγραψε και αυτός στο Reuters την εμπειρία του εβρισκόμενος παγιδευμένος μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, χωρίς να μπορεί να επιστρέψει με μόνη του επιλογή να προσπαθήσει ξανά να διασχίσει τα σύνορα με τη βοήθεια των λευκορωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Μετανάστες στα σύνορα της Πολλωνίας με τη Λευκορωσία
Μετανάστες στα σύνορα της Πολλωνίας με τη Λευκορωσία AP

«Οι ίδιοι οι Λευκορώσοι στρατιώτες εξαναγκάζουν και βοηθούν τους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα», είπε, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες του είπαν ότι αυτό ήταν εντολή του κράτους.

Ο Αφγανός, ο οποίος εγκατέλειψε την πατρίδα του μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο, περιέγραψε πώς κάθε βράδυ ο λευκορωσικός στρατός ερχόταν και έπαιρνε μια ομάδα 30 ή 40 μεταναστών από καταυλισμούς και τους έσπρωχνε στα σύνορα.

Μετανάστες στα σύνορα της Πολλωνίας με τη Λευκορωσία
Μετανάστες στα σύνορα της Πολλωνίας με τη Λευκορωσία AP

«Έχουν ένα βλέμμα στα σύνορα και σαν να μην υπάρχει κανείς εκεί τους δίνουν ένα κόφτη και τους αναγκάζουν να κόβουν τον φράχτη (της Πολωνίας) φτιαγμένο από συρματοπλέγματα», είπε.

Ο Ταέρ Ρεζκ, 29 ετών, μετανάστης από τη Χομς της Συρίας, είπε ότι οι οι ίδιοι οι Λευκορώσοι φρουροί ορισμένες φορές κόβουν τρύπες στον συνοριακό φράκτη για να βοηθήσουν μετανάστες να φτάσουν στην Πολωνία ή στη γειτονική Λιθουανία και ως εκ τούτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τα βάσανά του, ο Αφγανός μετανάστης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του αφού έφτασε σε έδαφος της ΕΕ.

«Αισθάνομαι πιο ασφαλής τώρα. Είμαι σίγουρος ότι θα χτίσω μια καλή καριέρα εδώ και ο γιος μου θα λάβει καλή εκπαίδευση - το μέλλον του θα είναι ασφαλές».

Η ΕΕ, η οποία έχει επανειλημμένα επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορεί το Μινσκ ότι δελεάζει μετανάστες από χώρες μαστιζόμενες από πολέμους και τους στέλνει χρησιμοποιώντας τους σαν «πιόνια» να περάσουν στην Πολωνία για την πρόκληση χάους στα ανατολικά σύνορα του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Λευκορωσία, Μετανάστες
SHARE:

24Media Network