Πορτογαλία: Παραιτήθηκε στενός συνεργάτης του προέδρου Κοέλιο

Portugal's opposition Social Democrats (PSD) leader Pedro Passos Coelho speaks during a news conference after meeting Portugal's Prime Minister Jose Socrates at the Sao Bento Palace in Lisbon April 13, 2011.  The leader of PSD said on Wednesday his party is ready to provide all help necessary to the government to ensure the country secures a bailout from Europe and the IMF.  REUTERS/Rafael Marchante (PORTUGAL - Tags: POLITICS)
Portugal's opposition Social Democrats (PSD) leader Pedro Passos Coelho speaks during a news conference after meeting Portugal's Prime Minister Jose Socrates at the Sao Bento Palace in Lisbon April 13, 2011. The leader of PSD said on Wednesday his party is ready to provide all help necessary to the government to ensure the country secures a bailout from Europe and the IMF. REUTERS/Rafael Marchante (PORTUGAL - Tags: POLITICS) REUTERS

Για ποιον λόγο παραιτήθηκε ο στενός συνεργάτης του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Πέδρο Πάσους Κοέλιο

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την παραίτηση του υπουργού Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Μιγκουέλ Ρέλβας, στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιο, μια απόφαση που σύμφωνα με πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης συνδέεται με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει όσον αφορά την απόκτηση του πτυχίου του.

Στην ανακοίνωσή του, το γραφείο του Πάσου Κοέλιο αναφέρει ότι ο Ρέλβας υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, ο οποίος την έκανε δεκτή.

Η Γενική Επιθεώρηση Εκπαίδευσης και Επιστημών της Πορτογαλίας πραγματοποιεί έρευνα με αντικείμενο το πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες που είχε λάβει το 2007 ο Ρέλβας από ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το Λουζοφόνα. Τα συμπεράσματα της έρευνας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη, όμως η εφημερίδα Πούμπλικο γράφει στην ιστοσελίδα της ότι ο υπουργός Παιδείας σκόπευε να ακυρώσει το πτυχίο του συνεργάτη του πρωθυπουργού.

Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Ιούλιο του 2012, όταν ο Τύπος αποκάλυψε ότι ο Ρέλβας, 51 ετών, ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος συγκεντρώνοντας 160 από τις 180 μονάδες που χρειαζόταν επειδή του αναγνωρίστηκε η επαγγελματική του εμπειρία.

Ο Μιγκουέλ Ρέλβας ήταν υπεύθυνος για το συντονισμό των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού από τον Ιούνιο του 2011. Η δημοτικότητά του ωστόσο έπεσε πολύ χαμηλά λόγω των χειρισμών του σε "ευαίσθητα" θέματα, όπως η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σχέδιο που έχει πλέον εγκαταλειφθεί.

Πολλοί πολιτικοί ζητούσαν την παραίτησή του εδώ και μήνες, όμως οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Πάσους Κοέλιου δεν ήθελε να αποχωριστεί τον στενότερο συνεργάτη του με τον οποίο έχει διατρέξει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής σταδιοδρομίας του.

SHARE: