Πώς η καλοστημένη φιέστα του Πούτιν για την “Ημέρα της Νίκης” αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε απομόνωση

Πώς η καλοστημένη φιέστα του Πούτιν για την “Ημέρα της Νίκης” αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε απομόνωση
Βλαντίμιρ Πούτιν Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Οι καθιερωμένοι εορτασμοί για την "Ημέρα της Νίκης" ήταν ακόμη μια ευκαιρία του Πούτιν να αποδείξει την ισχύ του. Ωστόσο, στάθηκε αφορμή για τον Ρώσο πρόεδρο να αποδείξει -άθελά του- ότι βρίσκεται σε γεωπολιτική απομόνωση.

Για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η φετινή παρέλαση της “Ημέρας της Νίκης” στην Κόκκινη Πλατεία ήταν μια ευκαιρία να συνεχίσει τον πόλεμο του κατά της ιστορίας. Το μόνο που κατάφερε ήταν να υπογραμμίσει τη γεωπολιτική του απομόνωση.

Σε ομιλία του ενώπιον των συγκεντρωμένων στρατευμάτων, ο Πούτιν έθεσε μια ευθεία γραμμή μεταξύ της εισβολής του στην Ουκρανία και των θυσιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πλαισιωμένος από επιζώντες βετεράνους αυτού που η Ρωσία εξακολουθεί να αποκαλεί Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε τον εαυτό του ως σωτήρα και υπερασπιστή μιας αγκαλιασμένης Ρωσίας που έχει στοχοποιηθεί από τις “παγκοσμιοποιητικές ελίτ” της Δύσης.

“Σήμερα, ο πολιτισμός βρίσκεται και πάλι σε οριακό σημείο”, δήλωσε ο Πούτιν. “Και πάλι, ένας πραγματικός πόλεμος έχει εξαπολυθεί εναντίον της πατρίδας μας”.

Οι “σκοτεινές δυνάμεις” που συνωμοτούν εναντίον της Ρωσίας

Ενώ η Ρωσία δεν βλέπει “κανένα μη φιλικό έθνος στη Δύση ή στην Ανατολή”, ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι σκοτεινότερες δυνάμεις συνωμοτούν εναντίον της Μόσχας.

“Οι δυτικές παγκοσμιοποιητικές ελίτ εξακολουθούν να μιλούν για την εξαιρετικότητά τους, στρέφοντας τους ανθρώπους ο ένας εναντίον του άλλου και διασπώντας την κοινωνία, προκαλώντας αιματηρές συγκρούσεις και πραξικοπήματα, σπέρνοντας μίσος, ρωσοφοβία [και] επιθετικό εθνικισμό”, είπε. “Το ουκρανικό έθνος έχει γίνει όμηρος ενός πραξικοπήματος που οδήγησε σε ένα εγκληματικό καθεστώς υπό την ηγεσία των δυτικών αφεντικών του. Έχει γίνει πιόνι στα σκληρά και εγωιστικά τους σχέδια”.

Οι παραπάνω δηλώσεις του χρήζουν ανάλυσης. Είναι η μακροχρόνια άποψη του Πούτιν ότι η Ουκρανία δεν είναι νόμιμο έθνος – οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι, κατά την άποψή του, είναι “ένας λαός” και το ουκρανικό κράτος είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα. Στη συνωμοσιολογική άποψή του για τον κόσμο, κράτη όπως η Ουκρανία είναι απλώς υποτελείς και η Ουάσινγκτον κάνει κουμάντο.

Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία AP

Και αν μια σκιώδης παγκόσμια συμμορία κινεί τα νήματα στο Κίεβο, αυτή η πεποίθηση δικαιολογεί αυτό που η Ρωσία αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Ας θυμηθούμε ότι ήταν μια γνήσια λαϊκή εξέγερση που έφερε τον κόσμο στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου για να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγώντας στην απομάκρυνση του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας το 2014. Και ότι οι ρωσόφωνοι Ουκρανοί – ακόμη και ορισμένοι Ρώσοι υπήκοοι – πολεμούν και πεθαίνουν επίσης στο πλευρό της Ουκρανίας.

Αλλά ο Πούτιν είναι απρόσβλητος από τις ασκήσεις ελέγχου των γεγονότων εδώ. Η συλλογική μνήμη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ό,τι πιο κοντινό έχει η Ρωσία σε κρατική θρησκεία και η 9η Μαΐου -όταν οι Ρώσοι τιμούν τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945- αποτελεί την πιο ιερή ημέρα.

Η “Ημέρα της Νίκης” στο σήμερα

Για το εγχώριο κοινό, η παρέλαση της Ημέρας της Νίκης παρέχει έναν οπτικό παραλληλισμό μεταξύ των βετεράνων του πολέμου που έληξε πριν από 78 χρόνια και των συμμετεχόντων στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας σήμερα.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες στη λεγόμενη “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” της Ρωσίας στην Ουκρανία έλαβαν μέρος στη σημερινή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία . Και στην ομιλία του, ο Πούτιν τούς χαρακτήρισε κληρονόμους της νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ουκρανοί αντιδρούν σε τέτοιου είδους εμπρηστικές δηλώσεις.

Σε βιντεοσκοπημένα σχόλια, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι κατέθεσε νομοσχέδιο στην Verkhovna Rada -το κοινοβούλιο της Ουκρανίας- ζητώντας την αλλαγή του επίσημου εορτασμού της ημέρας της νίκης από την 9η Μαΐου στην 8η Μαΐου και συνέκρινε την επιθετικότητα της Ρωσίας με εκείνη της Γερμανίας του Χίτλερ.

“Στις 8 Μαΐου τα περισσότερα έθνη του κόσμου θυμούνται το μεγαλείο της νίκης επί των Ναζί”, δήλωσε ο Ζελένσκι. “Δεν θα επιτρέψουμε την οικειοποίηση της κοινής νίκης των εθνών του αντιχιτλερικού συνασπισμού και δεν θα επιτρέψουμε ψέματα σαν να μπορούσε η νίκη να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή οποιασδήποτε χώρας ή έθνους”.

Ο Ζελένσκι φιλοξένησε επίσης έναν σημαντικό επισκέπτη στο Κίεβο την ίδια ημέρα με την παρέλαση του Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης: την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έφτασε με υποσχέσεις για συνεχή υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία.

“Η Ουκρανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης όλων όσων εμείς οι Ευρωπαίοι αγαπάμε: την ελευθερία μας, τη δημοκρατία μας, την ελευθερία της σκέψης και του λόγου”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko

“Με θάρρος η Ουκρανία μάχεται για τα ιδανικά της Ευρώπης που γιορτάζουμε σήμερα. Στη Ρωσία, ο Πούτιν και το καθεστώς του έχουν καταστρέψει αυτές τις αξίες. Και τώρα προσπαθούν να τις καταστρέψουν εδώ στην Ουκρανία, επειδή φοβούνται την επιτυχία που εκπροσωπείτε και το παράδειγμα που δείχνετε και φοβούνται την πορεία σας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση“.

Και στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε εκ νέου στην παρέλαση του Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης, σημειώνοντας την δαπανηρή και σταδιακή πρόοδο της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης.

“Δεν μπόρεσαν (οι Ρώσοι) να καταλάβουν την Μπαχμούτ”, είπε, αναφερόμενος στην πολιορκημένη και εκτεταμένα κατεστραμμένη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας. “Αυτή ήταν η τελευταία σημαντική στρατιωτική επιχείρηση που ήθελαν να ολοκληρώσουν μέχρι την ένατη Μαΐου. Και δυστυχώς, η πόλη δεν υπάρχει πια. Τα πάντα έχουν καταστραφεί πλήρως. … Άρα, χρειάζονται κάποιες πληροφορίες για να το παρουσιάσουν ως νίκη πρέπει να κατακτήσουν κάτι – κάποια πόλη – [αλλά] δεν κατάφεραν να το κάνουν αυτό”.

Η “διαφήμιση” της Ημέρας της Νίκης

Οι ετήσιοι εορτασμοί για την Ημέρα της Νίκης στη Ρωσία υποτίθεται ότι είναι ένα μεγάλο δημόσιο θέαμα που σχετίζεται με μια διαφήμιση της κρατικής εξουσίας. Η φετινή παρέλαση παρουσίασε κάποια από τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας – με το σύστημα αεράμυνας S-400 και τους εκτοξευτές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Yars, μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου της Μόσχας – αλλά μια τεράστια πομπή σύγχρονων αρμάτων μάχης, το καμάρι του ρωσικού στρατού, απουσίαζε επιδεικτικά.

Και η επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο ανέδειξε την απομόνωση του Πούτιν από την Ευρώπη και τη Δύση. Μεταξύ των πιο προβεβλημένων επισκεπτών που συμμετείχαν στους εορτασμούς του Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης ήταν ένας πρόεδρος που έχει εγκριθεί από την ΕΕ (ο Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας), ένας ισχυρός άνδρας της Κεντρικής Ασίας (ο Εμομαλί Ραχμόν του Τατζικιστάν) και ο δυναστικός ηγέτης ενός πετροκράτους (ο Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ του Τουρκμενιστάν).

Στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, οι αντεπιθέσεις που δέχονται οι ρωσικές δυνάμεις στο Μπαχμούτ αποτελούν τρανά παραδείγματα ότι οι εορτασμοί στην Κόκκινη Πλατεία -στην παρούσα φάση- δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια καλοστημένη φιέστα.

Το γεγονός αυτό αναδείχθηκε από τον Yevgeny Prigozhin, τον επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο οποίος μίλησε με σκληρά λόγια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

“Η Ημέρα της Νίκης είναι η νίκη των παππούδων μας”, είπε. “Δεν έχουμε κερδίσει αυτή τη νίκη ούτε ένα χιλιοστό“.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα