Πώς μπορεί να πέσει ο Ντόναλντ Τραμπ

Πώς μπορεί να πέσει ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Donald Trump σε συνάντηση με εκπροσώπους των media, σε συζήτηση για την εμπλοκή Ρώσων στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. (AP Photo/Andrew Harnik) AP

Μπορεί να απομακρυνθεί ο Donald Trump από την Προεδρία των ΗΠΑ; Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Και αν γίνει, ποιος θα είναι ο επόμενος Πλανητάρχης; Το News 24/7 σας δίνει όλες τις απαντήσεις.

O Donald Trump βρέθηκε στη μέση ενός σκανδάλου που θέλει δυο από τους πιο στενούς του συνεργάτες να ‘χουν ομολογήσει παρανομίες, στις οποίες προέβησαν με τη γνώση του τότε υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Michael Cohen, πρώην δικηγόρος του Πλανητάρχη έδωσε σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο Trump έκανε κατάχρηση των χρημάτων που προορίζονταν για την προεκλογική του εκστρατεία -πληρώνοντας, για παράδειγμα δυο γυναίκες, ώστε να μην αποκαλύψουν τις σχέσεις που είχαν μαζί του. Το σχόλιο του Trump ήταν πως “ο κ. Cohen φτιάχνει ιστορίες από το μυαλό του”, παρ’ όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν άλλα.

Tην ίδια ημέρα (Τρίτη 21/3) ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Paul Manafort έγινε ο πρώτος συνεργάτης του Trump που κρίθηκε ένοχος για κατηγορίες, οι οποίες προέκυψαν από την έρευνα του ειδικού ανακριτή, Robert Mueller -σχετική με τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016.

Καταδικάστηκε για πέντε κατηγορίες φορολογικής απάτης, την άρνηση να αποκαλύψει τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί στο εξωτερικό (και σύμφωνα με τους εισαγγελείς “κρύβει” σε αυτόν εκατομμύρια δολάρια) και δυο τραπεζικές απάτες.  Ο Trump ενημέρωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο να του δοθεί χάρη, με τους Δημοκρατικούς να σχολιάζουν πως “κάθε τέτοια απόπειρα θα ‘χει γραμμένη τη λέξη Watergate πάνω της”. Λέξη που αντιστοιχεί σε σκάνδαλο και την παραίτηση του Richard Nixon.

Πόσοι έχουν εκπέσει

Η εκδίωξη ενός Προέδρου των ΗΠΑ είναι κάτι που δεν έχει συμβεί πολλές φορές, στις ΗΠΑ. Για να καταλάβετε ο Donald Trump είναι ο 45ος Πλανητάρχης. Από τους προηγούμενους 44, μόνο δύο είχαν ζήσει την εμπειρία της μομφής. Ήταν ο Andrew Johnson και ο Bill Clinton.

 

O Johnson ήταν ο 17ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (1865-1869) και υπήρξε ο αντιπρόεδρος της χώρας, την εποχή που δολοφονήθηκε ο Abraham Lincoln. Κάθισε στην καρέκλα, με την ολοκλήρωση του εμφυλίου.

Στα σχέδια του ήταν να προχωρήσει στη γρήγορη αποκατάσταση των κρατών των πολιτειών που ‘χαν φύγει από την Ένωση. Δεν είχε την παραμικρή πρόθεση να προστατεύσει τους πρώην σκλάβους. Μια από τις προτεραιότητες του ήταν να καταστρέψει τους Ρεπουμπλικάνους, που ήταν κυρίαρχοι στο Κογκρέσο. Για αυτό και παραβίασε το νόμο Tenure of Office του επέτρεπε να κάνει αλλαγές στο Κογκρέσο, χωρίς την έγκριση κάποιου. Πριν προλάβει να κάνει τη θεωρία, πράξη οι Ρεπουμπλικάνοι έθεσαν θέμα πρότασης μομφής. Ο Johnson θεωρείται, από τους ιστορικούς, ένας εκ των χειρότερων Προέδρων των ΗΠΑ.

O Βill Clinton την ημέρα της δίκης.(AP Photo/Greg Gibson) ASSOCIATED PRESS

 

H περίπτωση του Bill Clinton είναι πιο γνωστή. Ο 42ος Πρόεδρος της χώρας κατηγορήθηκε για ψευδορκία και παρακώλυση της δικαιοσύνης, σε ζητήματα που αφορούσαν εξωσυζυγικές του σχέσεις. To σκάνδαλο πέρασε στην ιστορία ως Monicagate. Θα διερωτάστε τι έγινε με τον Nixon και γλίτωσε τη μομφή για το ρόλο του στο Watergate: παραιτήθηκε, μόλις έμαθε πως οι διαδικασίες για την “καθαίρεση” του είχαν αρχίσει. 

Πώς λειτουργεί γενικά το σύστημα

Πριν προχωρήσουμε είναι χρήσιμο να διευκρινίσουμε τη σύσταση του κέντρου της νομοθετικής εξουσίας στις ΗΠΑ. Ευρύτερα γνωστό ως Κογκρέσο. Αποτελείτε από δυο κομμάτια: τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Γερουσία διαθέτει δυο εκπροσώπους από κάθε πολιτεία και η θητεία τους είναι εξαετής. Ως σώμα έχει πολλές αποκλειστικές εξουσίες, όπως συναίνεση ή επιβεβαίωση διορισμού μελών στο υπουργικό συμβούλιο, ομοσπονδιακών δικαστών, στρατιωτικών, πρέσβεων, αλλά και τις δίκες ομοσπονδιακών επισήμων που παραπέμπονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Βουλή αποτελείται από εκπροσώπους των πολιτειών, που είναι ανάλογοι με το μέγεθος της περιοχής (πχ η California έχει 53). Συνολικά είναι 435 και η θητεία καθενός είναι διετής. Εισηγείται νομοσχέδια εσόδων, παραπέμπει αξιωματούχους σε δίκη και εκλέγει Πρόεδρο, σε περίπτωση αδιεξόδου.

Ουδένα κομμάτι λειτουργεί αυτόνομα και η λογική είναι πως το ένα τσεκάρει το άλλο, ώστε να μην υπάρχει ατασθαλίες. Και τι μένει για να κάνει ο Πρόεδρος; Αυτός ασχολείται με την εκτελεστική εξουσία (διορίζει κυβέρνηση, τους ισόβιους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου -αυτούς που κρίνουν τη συνταγματικότητα των νόμων-, υπογράφει συνθήκες και είναι ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων).

Ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα στο veto, σε νόμους που ψηφίζει το Κογκρέσο. Το veto μπορεί να ανατραπεί από το Κογκρέσο, αν ψηφίσουν υπέρ αυτού τα 2/3 εκ των μελών του.

Το Capitol Dome του Καπιτωλίου, όπου συνεδριάζει το Κογκρέσο (AP Photo/Andrew Harnik) AP

 

Ποιος μπορεί να παραπέμψει τον Τrump σε δίκη

Όπως διαβάσατε παραπάνω το Κογκρέσο μπορεί να παραπέμψει σε δίκη οποιονδήποτε αξιωματούχο των ΗΠΑ (κάτι που γλίτωσε ο Nixon με την παραίτηση του). Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Συντάγματος, ένας Πρόεδρος μπορεί να παραπεμφθεί και να απομακρυνθεί από το Λευκό Οίκο για μια σειρά αδικημάτων. Στη λίστα είναι η προδοσία, η δωροδοκία “και άλλα σοβαρά εγκλήματα ή παραπτώματα”. Tι συνιστά σοβαρό έγκλημα ή παράπτωμα; Είναι κάτι που, στην ουσία, αποφασίζει το Κογκρέσο. Και εδώ μπαίνει στην εικόνα πάλι ο Nixon. Στην υπόθεση “Nixon vs. United States” κρίθηκε πως το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είχε την εξουσία να αποφασίσει αν η Γερουσία δίκασε, με το δέοντα τρόπο, τον κατηγορούμενο”.

Πώς εξελίσσεται μια πρόταση μομφής

Η διαδικασία αρχίζει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και χρειάζεται η σχετική ψήφος της πλειοψηφίας. Για να ‘χετε μια εικόνα για τα νούμερα, στην παρούσα φάση οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 238 θέσεις στο Κοινοβούλιο και οι Δημοκρατικοί 192. Στις 6 Νοεμβρίου θα γίνουν οι ενδιάμεσες εκλογές. Πράγμα που σημαίνει πως θα κριθούν όλες οι θέσεις (435) της Βουλής, όπως και οι 35 από τις 100 θέσεις της Γερουσίας. 

Με τα τωρινά δεδομένα, άπαξ και 120 μέλη της Βουλής συμφωνήσουν για την αποπομπή, το θέμα πάει στη Γερουσία όπου γίνεται και η δίκη. Οι Γερουσιαστές παίζουν το ρόλο των ενόρκων και αποφασίζουν αν ο Πρόεδρος είναι ένοχος ή όχι. Χρειάζονται τα 2/3 των ψήφων για να απομακρυνθεί ο Πλανητάρχης από τη θέση του.

Οι Johnson και Clinton που έζησαν την εμπειρία, απομακρύνθηκαν μεν από την προεδρία, αλλά δεν κρίθηκαν ένοχοι από τη Γερουσία.

Η μομφή δεν σημαίνει πως αυτόματα απομακρύνεται ο Πλανητάρχης. Αν ο Trump παραπεμφθεί, κατηγορηθεί και καταδικαστεί θα γίνει ο πρώτος Πρόεδρος, στις ιστορία των ΗΠΑ που απομακρύνθηκε ως ένοχος από το αξίωμα του.

Πόσο πιθανό είναι να “καθαιρέσουν” τον Trump ως ένοχο;

Όπως αναφέρουν Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές, στην παρούσα φάση αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο, γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον 25 μέλη της Βουλής θα πρέπει να ψηφίσουν εναντίον του και το αυτό να κάνουν 17 Γερουσιαστές. Εξυπακούεται πως εναντίον του πρέπει να ψηφίσουν και όσοι ανήκουν στους Ρεπουμπλικάνους. Όλα όμως, μπορεί να αλλάξουν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη.

Ο αντιπρόεδρος Mike Pence. (AP Photo/Evan Vucci) AP

 

Σε αυτήν την περίπτωση, ποιος θα είναι ο επόμενος Πλανητάρχης;

Ο Mike Pence, νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα, την επομένη του “αντίο”. Διαβάστε κάποια πράγματα για αυτόν. Είναι η “γέφυρα” μεταξύ των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων και των συντηρητικών του κόμματος. Είναι αυτός που φροντίζει να προωθεί την ατζέντα του Trump.

Δεν ήταν πάντα στην ομάδα του Trump. Αρχικά στήριξε τον Τed Cruz. Ήταν μεταξύ αυτών που καταδίκασαν την πρόταση του Trump να απαγορεύσει τη μετανάστευση στις ΗΠΑ, σε όλους τους Μουσουλμάνους. Επίσης, δεν αμφισβητεί πως υπάρχει κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον άνθρωπο.

Το 2000 είχε δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως το κάπνισμα σκοτώνει. Διαψεύστηκε -είναι ο κύριος λόγος των θανάτων στις ΗΠΑ.

Υπήρξε οπαδός του Πολέμου στο Ιράκ. Ως κυβερνήτης της Ιντιάνα (2013-17), είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την εγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία, στην περιοχή. Τον σταμάτησαν στο εφετείο.

Δεν ήταν πάντα Ρεπουμπλικάνος. Για χρόνια το είδωλο του ήταν ο JFK. Ώσπου πήγε στο -ιδιωτικό- Hanover College, της Indiana και… αλλαξοπίστησε, εμπνευσμένος από τα όσα έλεγε ο Reagan για περιορισμένη κυβέρνηση.

Είναι δικηγόρος, ιρλανδικής καταγωγής, μεγάλωσε ως Καθολικός και είναι Ευαγγελιστής Χριστιανός (το αγαπημένο του βιβλίο είναι η Βίβλος). Ο παππούς του ήταν μετανάστης από την Ιρλανδία -είχε εργαστεί ως οδηγός λεωφορείου στο Chicago.

Μια από τις αγαπημένες του φράσεις είναι “είμαι συντηρητικός, αλλά δεν είμαι θυμωμένος για αυτό”. Όσες φορές και αν τον έχουν ρωτήσει αν πιστεύει στην εξέλιξη, δεν έχει απαντήσει.

Το 2015 υπέγραψε το νόμο περί “ελευθερίας στη θρησκεία”. Οι επικριτές του είχαν επισημάνει πως θα δίνει στους επιχειρηματίες το δικαίωμα να αποκλείσουν τους πελάτες τους, μέλη της LGBT κοινότητας, στηριζόμενη στη θρησκευτική ελευθερία. Αφότου ξέσπασε σάλος, ο Pence αναθεώρησε.

Είχε συγκρίνει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να υποστηρίξει το νόμο “Affordable Care” με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Λίγο αργότερα ζήτησε συγγνώμη.

Το 2016 διαφώνησε με την οδηγία του Barack Obama, προς τα σχολεία ώστε να μπορούν οι μαθητές να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες που ένιωθαν πως καλύπτει το φύλο τους.

Τον ίδιο χρόνο υπέγραψε νόμο για την απαγόρευση αμβλώσεων, εξαιτίας φυλής, φύλου ή αναπηρίας, τον οποίον μπλόκαρε ομοσπονδιακός δικαστής, λέγοντας πως “η πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τους λόγους που μια γυναίκα αποφασίζει να λήξει μια εγκυμοσύνη”.

Πάλι το 2016 έκρυψε κάποια emails, αφότου προηγήθηκε αίτημα για όλα τα δημόσια στοιχεία. 

Τάχθηκε εναντίον της πολιτικής “No Child Left Behind” του George W. Bush, το 2001 (άλλαξε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με χρήματα σε εξτρά εκπαιδευτική βοήθεια προς τα παιδιά που την έχουν ανάγκη). Αντέδρασε και στην πολιτική “Don’t Ask Don’ t Tell”, που είχε ως στόχο το τέλος των διακρίσεων, εναντίον ομοφυλόφιλων ή bisexual μελών του στρατού. 

Το 2006 δήλωσε “η ομοφυλοφιλία είναι επιλογή και η απαγόρευση του γάμου μεταξύ των ομοφυλόφιλων είναι η ενίσχυση του πλάνου του Θεού. Όχι διάκριση”.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα