Πούτιν: “Δεν θέλουμε πόλεμο, όμως δεν έχουμε λάβει εποικοδομητική απάντηση”

Πούτιν: “Δεν θέλουμε πόλεμο, όμως δεν έχουμε λάβει εποικοδομητική απάντηση”
Συνάντηση του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Όλαφ Σολτς AP

Η Ρωσία δεν επιθυμεί πόλεμο σύμφωνα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως χαρακτηριστικά είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς. Ωστόσο, σημειώνει πως δεν υπήρξε εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις που είχε υποβάλει.

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Ο Ρώσος πρόεδρος, μεταξύ άλλων είπε ότι η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο, αλλά δεν υπήρξε εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις που είχε υποβάλει.

Παράλληλα, είπε ότι το ζήτημα εάν η Ουκρανία θα επιτραπεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον πρέπει να επιλυθεί τώρα, παρόλο που η Ουκρανία απέχει πολύ από το να ξεκινήσει καν αίτηση ένταξής της.

Ωστόσο, λέει ότι η Μόσχα εξακολουθεί να είναι έτοιμη να συζητήσει ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και των πυραύλων.

Συνάντηση του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Όλαφ Σολτς AP

Όταν ρωτήθηκε για την επέκταση του ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι τα τελευταία 30 χρόνια «μας είπαν ότι δεν θα υπάρξει καθόλου επέκταση του ΝΑΤΟ, ωστόσο σήμερα βλέπουμε κινήσεις “ακριβώς στο κατώφλι μας”».

Ο Πούτιν αναρωτήθηκε επίσης πότε θα γίνει αποδεκτή η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία δεν έχει καν ξεκινήσει διαδικασία αίτησης και οι ειδικοί λένε ότι η χώρα απέχει πολύ από το να είναι σε θέση να το κάνει.

«Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα τώρα, πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων», είπε.

«Ελπίζουμε ότι η ανησυχία μας θα ακουστεί από τους εταίρους μας και θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Το βασικό αίτημα της Ρωσίας τώρα είναι η Δύση να εγγυηθεί ότι η Ουκρανία δε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, την αμυντική συμμαχία που 30 χωρών.

Σολτς: Η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα αποτελεί απειλή

Ο Όλαφ Σολτς, από την πλευρά του, είπε ότι η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα αποτελεί απειλή και είναι «ακατανόητη».

Έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση στην περιοχή, λέγοντας ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι «αδιαπραγμάτευτη».

Σχετικά με τις ανησυχίες για τον αγωγό Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν λειτουργεί ακόμη, ο Σολτς είπε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει τη λειτουργία της μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά πρόσθεσε ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε «μεγάλες συνέπειες».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα