Πούτιν και Μέρκελ καλούν σε αποκλιμάκωση και σε διάσκεψη για τη Λιβύη

Πούτιν και Μέρκελ καλούν σε αποκλιμάκωση και σε διάσκεψη για τη Λιβύη
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Άνγκελα Μέρκελ AP

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Άγγελα Μέρκελ ευελπιστούν για τη διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της Λιβύης.

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας εξέφρασαν σήμερα, Σάββατο, την ελπίδα για μια αποκλιμάκωση προσεχώς στη Λιβύη και τη διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Βασίζομαι αληθινά στο γεγονός ότι σε μερικές ώρες, (…) όπως έχουμε ζητήσει από κοινού με τον Τούρκο πρόεδρο (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, τα μέρη της λιβυκής σύγκρουσης θα σταματήσουν τα πυρά», είπε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από μια συνάντηση στη Μόσχα με την Άγγελα Μέρκελ, όπου κυριάρχησε το θέμα της Λιβύης.

Ο Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, σημαντικοί παίκτες στη σύγκρουση, κάλεσαν για κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αν και, όπως και στη Συρία, έχουν αποκλίνοντα συμφέροντα.

Η Άγκυρα ανέπτυξε στρατιώτες τον Ιανουάριο προκειμένου να υποστηρίξουν την αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φάγεζ αλ Σάρατζ, ενώ η Ρωσία, παρότι το αρνείται, θεωρείται ευρέως ότι υποστηρίζει τα αντίπαλα στρατεύματα του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

«Είναι σημαντικό να τεθεί επιτέλους τέρμα στην ένοπλη αντιπαράθεση», επέμεινε ο Πούτιν, ενώ ο Χάφταρ έχει πει μέχρι τώρα ότι θέλει να συνεχίσει την επίθεσή του στην Τρίπολη.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε σήμερα πως η Μόσχα πρέπει να «πείσει» τον στρατιωτικό ηγέτη και ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, που επισκέπτεται τη Ρωσία για πρώτη φορά από την άνοιξη του 2018, χαιρέτισε τις ρωσοτουρκικές προσπάθειες και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει σύντομα να στείλει «τις προσκλήσεις για μια διάσκεψη στο Βερολίνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» προκειμένου η Λιβύη να ξαναγίνει μια «κυρίαρχη και ειρηνευμένη χώρα».

«Τα λιβυκά μέρη που βρίσκονται αυτή την ώρα σε μια ένοπλη αντιπαράθεση (…) πρέπει να εμπλακούν όσο το δυνατό περισσότερο για να βρουν τις λύσεις», είπε.

Για τον Πούτιν, μια τέτοια διάσκεψη θα ήταν «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας απέρριψε επίσης για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες της Τρίπολης, που θεωρεί ότι η Μόσχα υποστηρίζει τον Χάφταρ με εκατοντάδες μισθοφόρους, όπλα και χρήματα.

«Αν υπάρχουν Ρώσοι πολίτες εκεί, δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα του ρωσικού κράτους και δεν παίρνουν χρήματα από το ρωσικό κράτος», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την εξέγερση το 2011 που οδήγησε στον θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι. Για τη Ρωσία, οι Δυτικοί φέρουν την ευθύνη, καθώς το ΝΑΤΟ προκάλεσε με τους βομβαρδισμούς του την πτώση του καθεστώτος και τον διαμελισμό της χώρας.

Η Μέρκελ και ο Πούτιν συζήτησαν επίσης τις άλλες κρίσεις στην περιοχή, ιδιαίτερα το Ιράν, καλώντας για άλλη μια φορά για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το 2018, η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τη συμφωνία και από τότε η Τεχεράνη υποχωρεί από τις δεσμεύσεις της σε αντίποινα.

Για την καγκελάριο, η συμφωνία αυτή «πρέπει να διατηρηθεί στη ζωή» απολύτως, επειδή, αν και ατελής, διασφαλίζει πως η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους «να θέσουν επιτέλους σε λειτουργία» τον μηχανισμό ανταλλαγών Instex που θα επιτρέψει να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τον πόλεμο στη Συρία, ενώ μια κατάπαυση του πυρός αναμένεται επίσης να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή στην Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών και ισλαμιστών που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Για τη Γερμανία και την Ευρώπη, η ειρήνευση των συγκρούσεων αυτών είναι αναγκαία προκειμένου να μειωθεί η μεταναστευτική πίεση, καθώς η Γηραιά Ήπειρος έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ήρθαν από τη Λιβύη και τη Συρία, ευνοώντας μια αύξηση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε εξάλλου πως το σύνολο των κρίσεων στην Εγγύς και Μέση Ανατολή κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «καταστροφή» και να προκαλέσει «σημαντικές ζημιές» στην παγκόσμια οικονομία.

Τέλος, Μέρκελ και Πούτιν συζήτησαν για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, τη μοναδική κρίση στην ημερήσια διάταξη όπου υπάρχει μια αισθητή αποκλιμάκωση.

Δεν σημείωσαν ωστόσο κάποια νέα πρόοδο, καθώς μια σύνοδος κορυφής για το θέμα αυτό αναμένεται να διεξαχθεί την άνοιξη.

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο νέος Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμρ Ζελένσκι, συναντήθηκαν τον Δεκέμβριο με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας για πρώτη φορά στο Παρίσι, εκκινώντας και πάλι την ειρηνευτική διαδικασία στον πόλεμο στον οποίο αντιπαρατίθεται το Κίεβο με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα