Πούτιν: “Σπόντες” στη Δύση μετά τη συνάντηση με Όρμπαν

Πούτιν: “Σπόντες” στη Δύση μετά τη συνάντηση με Όρμπαν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP IMAGES

Μετά τη συνάντησή του με τον Βίκτορ Όρμπαν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η Ουγγαρία προμηθεύεται αέριο και πέντε φορές πιο φθηνά από την τιμή που ισχύει στην Ευρώπη.

Τα μακροχρόνια συμβόλαια επιτρέπουν αυτή την στιγμή στη Βουδαπέστη να αγοράζει το ρωσικό φυσικό αέριο πέντε φορές πιο φτηνά από την τιμή αγοράς που ισχύει στην Ευρώπη, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν στο Κρεμλίνο, εξαίροντας την ουγγρική κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, υπο τον πρωθυπουργό της έκανε πολλά για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό για το ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε πέρυσι η Ουγγαρία με την Gazprom, επιτρέπουν στην Ουγγαρία να έχει έως το 2036, σταθερές προμήθειες φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι “ο ενεργειακός τομέας γενικά κατέχει μεγάλη θέση στην συνεργασία” των δύο χωρών, επισημαίνοντας την συνεργασία που αφορά τον πυρηνικό σταθμό “Πακς”.

Εκτός των άλλων επισήμανε την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των μηχανοκατασκευών, όπως και την συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την παραγωγή σιδηροδρομικών βαγονιών για την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πούτιν, αναφερόμενος στα θέματα συνεργασίας που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι η Ρωσία έχει παραδώσει στην Ουγγαρία 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik-V και πως αυτή τη στιγμή συζητείται το θέμα της μεταβίβασης τεχνολογίας για την παραγωγή του εμβολίου στην Ουγγαρία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ουγγαρία θα ήθελε να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο πλαίσιο διμερούς μακροπρόθεσμης συμφωνίας. “Ήταν πολύ σημαντική η υπογραφή των διμερών συμφωνιών έως το 2036. Κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντηση θα ήθελα να επιτύχω τον στόχο της αύξησης των προμηθειών (φυσικού αερίου)”, δήλωσε ο Ορμπάν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε “αποκλιμάκωση” της κρίσης για την Ουκρανία κάλεσε τον Πούτιν ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κάλεσε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μία “αποκλιμάκωση” στην ουκρανική κρίση κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο Ντράγκι “υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η δέσμευση υπέρ μιας αποκλιμάκωσης των εντάσεων δεδομένων των σοβαρών συνεπειών που θα είχε μια επιδείνωση της κρίσης”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ιταλική πλευρά, οι δύο αξιωματούχοι “συμφώνησαν για μια κοινή δέσμευση προς μια βιώσιμη λύση στην κρίση και [για] την απαίτηση να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης”.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές, στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, ότι αποφεύγουν να “εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τις πολιτικές πτυχές της διευθέτησης της σύγκρουσης” με τους ένοπλους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες, επίσης, “συζήτησαν με λεπτομέρειες την επεξεργασία των νομικών εγγυήσεων ασφαλείας” για τη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε πόσο “σημαντικός είναι ο σεβασμός της θεμελιώδους αρχής αδιαιρετότητας της ασφάλειας”, εκτιμώντας πως η Δύση δεν πρέπει να οικοδομήσει την ασφάλειά της σε βάρος της ασφάλειας της Ρωσίας.

Διαψεύδει οποιαδήποτε φιλοπόλεμη διάθεση η Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται για μια εισβολή στην Ουκρανία, χώρα όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος με τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε φιλοπόλεμη διάθεση, όμως εξαρτά κάθε αποκλιμάκωση από εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αποσύρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που ήταν το 1997.

Η Ουάσινγκτον απέρριψε αυτές τις απαιτήσεις την περασμένη εβδομάδα, αλλά άφησε ανοικτή την πόρτα σε συνομιλίες για άλλα θέματα, όπως η ανάπτυξη πυραύλων ή αμοιβαία όρια στις στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Μόσχα ετοιμάζει την απάντησή της.

Στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας διεξόδου στην κρίση, οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας αναμένεται να μιλήσουν και πάλι σήμερα, ενώ η Δύση ετοιμάζει βαριές οικονομικές κυρώσεις στην προσπάθεια να αποτρέψει τη Μόσχα από το να εξαπολύσει μια νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα