Πράγα: Η αστυνομία αναζητούσε τον μακελάρη – Ερεύνησαν άλλο κτίριο

Διαβάζεται σε 4'
Πυροβολισμοί στην Πράγα
Πυροβολισμοί στην Πράγα AP

Η αστυνομία της Πράγας είχε ζητήσει εκκένωση πανεπιστημιακού κτιρίου πριν το μακελειό, όμως ο δράστης είχε μεταβεί σε διαφορετικό.

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες του αιματηρού περιστατικού που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (21/12) στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στο κέντρο της Πράγας, στο οποίο τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, πριν το μακελειό είχε διαταχεί εκκένωση άλλου κτιρίου από αυτό στο οποίο επιτέθηκε τελικά ο δράστης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρχηγού της Αστυνομίας, οι αρχές, το πρωί της Πέμπτης εντόπισαν νεκρό τον πατέρα του δράστη, σε ένα χωριό, περίπου 21 χιλιόμετρα έξω από την Πράγα, πριν ο 24χρονος σκορπίσει τον θάνατο στο Πανεπιστήμιου.

Ο δράστης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, φέρεται να είχε στην κατοχή του πολλά νόμιμα όπλα.

«Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι το έγκλημα συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ράκουσαν.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν. Οι εννέα από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Βόντρασεκ είπε στους δημοσιογράφους ότι αστυνομικοί αναζητούσαν τον 24χρονο προτού εκείνος να εξαπολύσει την επίθεσή του στο πανεπιστήμιο, όταν βρέθηκε νεκρός ο πατέρας του στο χωριό Χόστουν, στα δυτικά της Πράγας. Ο νεαρός άνδρας «έφυγε για την Πράγα λέγοντας ότι ήθελε να αυτοκτονήσει», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Μάλιστα, ο αρχηγός της αστυνομίας περιέγραψε με λεπτομέρεις πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, οι αστυνομικοί αφού εντόπισαν το άψυχο σώμα του πατέρα στις 12:40 (τοπική ώρα), ανακάλυψαν πως ο 24χρονος είχε μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο στις 14:00.

Πυροβολισμοί στην Πράγα
Πυροβολισμοί στην Πράγα Associated Press

Στην συνέχεια μετέβησαν στο σημείο και διέταξαν την εκκένωση του κτιρίου, ωστόσο ο ένοπλος είχε πάει σε άλλο κτίριο του πανεπιστημίου, όπου και άνοιξε πυρ. Η πρώτη πληροφορία για τους πυροβολισμούς έφτασε στις αρχές στις 14:59(τοπική ώρα). Οι πρώτη αστυνομικοί έφτασαν άμεσα στην περιοχή, ενώ ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ήταν στο σημείο μέσα σε 12 λεπτά.

Στις 15:20, το αρχηγείο της αστυνομίας έλαβε την πληροφορία ότι το άψυχο σώμα του δράστη κείτοντανσε ένα περβάζι του κτιρίου. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, ενώ φαίνεται ότι ο δράστης αυτοκτόνησε, οι αστυνομικοί είχαν ήδη ανοίξει πυρ, επομένως δεν είναι σαφές για την ακριβή αιτία θανάτου.

Επικαλούμενος μια έρευνα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Βόντρασεκ είπε ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε» την επίθεση από μια «παρόμοια περίπτωση που σημειώθηκε στη Ρωσία», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος», υπογράμμισε.

Ο δράστης ήταν φοιτητής πανεπιστημίου.

Κανείς από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν τραυματίστηκε. Οι αρχές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την ταυτοποίηση των θυμάτων επειδή οι πυροτεχνουργοί δεν έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους στους χώρους του πανεπιστημίου.

Η αστυνομία εκκένωσε το πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας ως προσωρινό καταφύγιο μια αίθουσα συναυλιών, στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία από το 1993, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητο κράτος, προκάλεσε σοκ σε όλον τον κόσμο. «Σοκαρισμένος» από τα γεγονότα δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Πετρ Πάβελ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

Μήνυμα συμπαράστασης προς τις οικογένειες και τον τσεχικό λαό έστειλε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ Τζο και Τζιν Μπάιντεν και ηγέτες άλλων χωρών εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στους Τσέχους.

Οι πολύνεκρες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Τσεχία, όμως έχουν σημειωθεί κάποιες την τελευταία δεκαετία. Το 2015 ένας 63χρονος σκότωσε επτά άνδρες και μία γυναίκα, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του, μέσα σε ένα εστιατόριο στην πόλη Ουχέρσκι Μπροντ. Το 2019 ένας άνδρας σκότωσε επτά ανθρώπους στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου, στην Οστράβα. Ο δράστης αυτοκτόνησε περίπου τρεις ώρες μετά την επίθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα