“Πράσινο φως” για επίθεση στη Ράφα από τον Νετανιάχου

Διαβάζεται σε 2'
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Μπενιαμίν Νετανιάχου Abir Sultan/Pool Photo /AP IMAGES

Την τυπική έγκριση για επίθεση στη Ράφα έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε «τα σχέδια δράσης» του στρατού ενόψει της επίθεσης στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη στον Τύπο.

«Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για την επιχειρησιακή πλευρά και για την εκκένωση της περιοχής από τον πληθυσμό», σύμφωνα με την ανακοίνωση η οποία δεν δίνει καμιά άλλη διευκρίνιση για την προαναγγελθείσα εδώ και πολύ καιρό επιχείρηση, για την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ΟΗΕ προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να γίνει.

Ο Νετανιάχου απειλεί εδώ και εβδομάδες ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την εξόντωση της Χαμάς και έχει επανειλημμένα αναγγείλει την προσεχή επίθεση εναντίον της Ράφας, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, και όπου έχουν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, επαναλαμβάνει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα καθώς θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους που έχουν καταφύγει εκεί.

«Θα συνεχίσω να απορρίπτω την πίεση. Θα μπούμε στη Ράφα. Θα ολοκληρώσουμε την εξάλειψη των ταγμάτων της Χαμάς» επανέλαβε την Πέμπτη ο Νετανιάχου, σε μήνυμα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε τον περασμένο μήνα από τον στρατό να του παρουσιάσει ένα σχέδιο εκκένωσης της περιοχής από τους αμάχους. Ο στρατός υπέβαλε ένα σχέδιο στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Φεβρουαρίου, καμιά λεπτομέρεια του οποίου δεν έχει διαρρεύσει.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη, δήλωσε σήμερα ότι «δεν έχει δει ακόμη κάποιο σχέδιο» από τους Ισραηλινούς, ενώ υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν να υπάρξει «σαφές και εφαρμόσιμο σχέδιο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα