Μιανμάρ: Οι ένστολοι αντιφρονούντες της χούντας

Μιανμάρ: Οι ένστολοι αντιφρονούντες της χούντας
Διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ AP

Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση αστυνομικών που διέφυγαν από τη Μιανμάρ. Διέσχισαν τα σύνορα και διέφυγαν στην Ινδία για να μην εκτελούν διαταγές της στρατιωτικής χούντας.

Τρεις αστυνομικοί της Μιανμάρ διέσχισαν τα σύνορα και διέφυγαν στη βορειοανατολική Ινδία για να μην εκτελούν διαταγές της στρατιωτικής χούντας που προσπαθεί να καταστείλει τις κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος του περασμένου μήνα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ινδικής αστυνομίας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταγραφεί διάφορες περιπτώσεις αστυνομικών που εντάχθηκαν στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής και διαμαρτυρίας κατά της χούντας, με ορισμένους να έχουν συλληφθεί, αλλά αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση αστυνομικών που διέφυγαν από τη Μιανμάρ.

Οι τρεις άνδρες διέσχισαν την Τετάρτη, το απόγευμα, τα σύνορα κοντά στην πόλη Βανλαϊπάι, στο κρατίδιο Μιζοράμ, και οι τοπικές αρχές τους υποβάλλουν σε εξετάσεις για την υγεία τους και προβαίνουν στις απαραίτητες ρυθμίσεις γι’αυτούς, δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας της περιοχής Σέρσχιπ στο κρατίδιο αυτό.

“Αυτό που είπαν είναι ότι έλαβαν οδηγίες από την στρατιωτική ηγεσία στις οποίες δεν μπορούσαν να υπακούσουν και γι’αυτό διέφυγαν”, διευκρίνισε ο Στέφεν Λαλρινάουμα στο Reuters.

“Αναζητούν καταφύγιο λόγω της στρατιωτικής ηγεσίας στην Μιανμάρ”, πρόσθεσε.

Σε 1.643 χιλιόμετρα υπολογίζεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μήκος των χερσαίων συνόρων ανάμεσα στην Ινδία και την Μιανμάρ, στην οποία περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου στη χώρα. Η χούντα ανέτρεψε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και συνέλαβε την ηγέτιδά της, την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, αμφισβητώντας την σαρωτική νίκη του κόμματός της στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Ινδία φιλοξενεί ήδη χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένων μελών της εθνότητας Τσιν και Ροχίνγκια, οι οποίοι είχαν διαφύγει εκεί κατά τη διάρκεια προηγουμένων περιόδων βίας.

Ηγέτης της κοινότητας των Τσιν στο Νέο Δελχί δήλωσε ότι σπάνια αστυνομικοί έχουν διαφύγει στην Ινδία.

“Αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο”, δήλωσε ο Τζέιμς Φανάι, πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Τσιν, που έχει την έδρα της στην Ινδία. “Λόγω του παρελθόντος, η αστυνομία και ο στρατός ακολουθούν απλώς εντολές”, πρόσθεσε.

Το στρατιωτικό διοικητικό συμβούλιο της Μιανμάρ έχει υπογραμμίσει την σημασία που έχει οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες να κάνουν το καθήκον τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα