Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Σχέδιο για έξωθεν στρατιωτική επέμβαση

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Σχέδιο για έξωθεν στρατιωτική επέμβαση
Διαδηλώσεις στον Νίγηρα κατά της Γαλλίας AP

Η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών ετοιμάζει επέμβαση για να ανατραπεί η στρατιωτική χούντα στον Νίγηρα.

Οι αρχηγοί άμυνας των χωρών της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο για πιθανή στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή της στρατιωτικής χούντας, μια εβδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένου του πώς και του πότε να αναπτυχθούν δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ένας ηγετικό στέλεχος του περιφερειακού μπλοκ.

Η ECOWAS δεν θα αποκαλύψει στους πραξικοπηματίες πότε και πού θα χτυπήσει. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών, δήλωσε ο Άμπντελ-Φατάου Μούσα, Επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις, την Ειρήνη και τη Σταθερότητα.

«Όλα τα δεδομένα που θα συνυπολογισθούν σε μια οποιαδήποτε ενδεχόμενη επέμβαση τα έχουμε επεξεργαστεί εδώ, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που απαιτούνται, του πώς και πότε θα αναπτύξουμε τη δύναμη», τόνισε ο Μούσα στο τέλος μιας τριήμερης επίσκεψής του στην Αμπούτζα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ECOWAS έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον Νίγηρα και έχει τονίσει ότι ενδέχεται να εξουσιοδοτήσει τη χρήση βίας αν οι πραξικοπηματίες δεν αποκαταστήσουν στην εξουσία μέχρι την Κυριακή τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Το 15μελές όργανο έστειλε αντιπροσωπεία στον Νίγηρα την Πέμπτη αναζητώντας μια «φιλική λύση», αλλά μια πηγή ανέφερε ότι μια συνάντηση στο αεροδρόμιο με τους εκπροσώπους της χούντας δεν έφερε σημαντική πρόοδο.

«Θέλουμε να λειτουργήσει η διπλωματία και θέλουμε να τους μεταφερθεί ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα ότι τους δίνουμε κάθε ευκαιρία να αντιστρέψουν όσα έχουν κάνει», είπε ο Μούσα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα