Πρίγκιπας Φίλιππος: Σε εθνικό πένθος η Βρετανία – Πότε και πώς θα γίνει η κηδεία

Πρίγκιπας Φίλιππος: Σε εθνικό πένθος η Βρετανία – Πότε και πώς θα γίνει η κηδεία
Ο Πρίγκιπας Φίλιππος Associated Press

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται σε περίοδο εθνικού πένθους μετά τον θάνατο του Πρίγκιπα Φίλιππου. Πλήθος κόσμου έξω από το Παλάτι.

Περίοδο πένθους διανύει η Μεγάλη Βρετανία, μετά τον θάνατο του Πρίγκιπα Φίλιππου και επί 73 χρόνια συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ και Δούκα του Εδιμβούργου την Πέμπτη (09/4).

“Με βαθιά θλίψη, η Αυτού Μεγαλειότητα η Βασίλισσα ανακοινώνει το θάνατο του αγαπημένου συζύγου της, του Πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου. Πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο Κάστρο Windsor. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Η Βασιλική Οικογένεια ενώνεται με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να πενθήσει την απώλεια του”, ανέφερε χθες η ανακοίνωση του παλατιού.

Ανακοίνωση έξω από το Παλάτι μετά τον θάνατο του Πρίγκιπα Φίλιππου Associated Press

Φόρος τιμής από τους Βρετανού στον Πρίγκιπα Φίλιππο Associated Press

Στην είσοδο του Μπάκιγχαμ τοποθετήθηκε η ανακοίνωση του θανάτου, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες από το παλάτι μέχρι το Κοινοβούλιο και το Αββαείο του Γουέστμινστερ.

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης κόσμος άρχισε να συρρέει έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, αλλά και στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου ζούσε το τελευταίο διάστημα, για να αφήσουν ένα λουλούδι και ένα μήνυμα.

Το παλάτι κάλεσε τον κόσμο να μην προσέρχεται, καθώς τα μέτρα περιορισμού λόγω Covid συνεχίζουν να ισχύουν.

Φόρος τιμής από τους Βρετανού στον Πρίγκιπα Φίλιππο Associated Press

Στο Λονδίνο, το Μπέλφαστ, το Εδιμβούργο, το Γιβραλτάρ και από πλοία του Βασιλικού Ναυτικού στη θάλασσα… κανονιοβολισμοί θα ριφθούν στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) για να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτόν που έγινε ο πατριάρχης της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Σιγή ενός λεπτού θα τηρηθεί επίσης πριν από τους αγώνες ποδοσφαίρου της Premier League.

Από χθες το βράδυ οι καμπάνες του Αββαείου του Ουέστμινστερ, όπου τελέστηκε ο γάμος του με την Ελισάβετ το 1947, χτύπησαν 99 φορές, μία το λεπτό, αποτίοντας φόρο τιμής στον 99χρονο πρίγκιπα.

Η επόμενη μέρα στον Τύπο

Φωτογραφία του, μόνου ή συνοδεία της συζύγου του, βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο των εφημερίδων σήμερα μαζί με τη χρονολογία γέννησης και θανάτου του: 1921-2021. Η ταμπλόιντ Daily Mail δημοσιεύει ειδικό αφιέρωμα 144 σελίδων.

Πολλές εφημερίδες αναφέρονται στην μακροβιότητα του ζευγαριού αυτού και στο ότι ο Φίλιππος ήταν “το ακλόνητο στήριγμα” της βασίλισσας, σύμφωνα με τους Times και τον Guardian, ή ακόμη “ο βράχος της”, σύμφωνα με την Daily Star.

Σύμφωνα με την τελευταία, ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν επίσης αυτός που “έκανε την Λίλιμπετ να γελάει”, όπως ονόμαζε χαϊδευτικά την βασίλισσα ο σύζυγός της.

Φόρος τιμής από τους Βρετανού στον Πρίγκιπα Φίλιππο Associated Press

Τα τηλεοπτικά δίκτυα άλλαξαν τα προγράμματά τους και τα παιδιά του εκλιπόντος πρίγκιπα μοιράστηκαν τις αναμνήσεις του σε ένα βιντεοσκοπημένο πρόγραμμα που μεταδόθηκε από το BBC.

“Αν έλεγες κάτι διφορούμενο, σου έλεγε: ‘αποφάσισε εσύ'”, διηγήθηκε ο πρωτότοκος γιος του και διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Κάρολος.

Μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατός του, χιλιάδες συλλυπητήρια μηνύματα έφτασαν από όλον τον κόσμο ενώ πολίτες έσπευσαν στον πύργο του Ουίνδσορ ή στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, την επίσημη κατοικία της βασίλισσας στο Λονδίνο, για να εναποθέσουν λουλούδια και μηνύματα υποστήριξης.

Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, υπογραμμίζουν κάποιοι, σε μια στιγμή που η χώρα αναζητεί νέα ταυτότητα μετά το Brexit.

“Εκπροσωπούσε τη σταθερότητα. Είμαι ηλικιωμένη και εκείνος υπήρχε πάντα από τότε που γεννήθηκα”, είπε στο AFP η Κριστίν Πλέιλ, μια 75χρονη Αγγλίδα, στο Ουίνδσορ. “Πιστεύω ότι θα είναι μια μεγάλη απώλεια, ήταν ένας τόσο πιστός σύζυγος στη βασίλισσα. Ήταν πάντα εκεί, ένα βήμα πίσω της, υποστηρίζοντάς την”.

Μεσίστια η σημαία μετά τον θάνατο του Πρίγκιπα Φίλιππου Associated Press

Στο πλευρό της Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Φίλιππος εκπλήρωσε χιλιάδες δημόσιες υποχρεώσεις ως την παραίτησή του από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2017. Η βασίλισσα εξήρε την αφοσίωσή του, εμπιστευόμενη δημοσίως ότι ήταν “η δύναμη” και “το στήριγμά” της.

Τι ακολουθεί μετά τον θάνατό του

Σύμφωνα με τις επιθυμίες του, ο Δούκας δεν θα έχει κρατική κηδεία αλλά μία ιδιωτική, στρατιωτική κηδεία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (Κάστρο του Windsor) ενώ επίσης κατά επιθυμία του θα ταφεί στους Κήπους του Frogmore, όπου είναι ενταφιασμένοι η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Άλμπερτ.

Η σορός της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ ενόψει της κηδείας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Αυτό συμβαδίζει με την παράδοση και τις επιθυμίες του εκλιπόντα”, αναφέρει το College of Arms σε ανακοίνωσή του.

Το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε χθες ότι η βασίλισσα “εξετάζει” τις ρυθμίσεις για την κηδεία του συζύγου της.

Η Βασίλισσα θα εισέλθει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών, δεν αναμένεται να ασκήσει καθήκοντα κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ψηφιστούν νόμοι καθώς δεν θα παρέχεται η βασιλική σφραγίδα στους νόμους του κράτους.

Φόρος τιμής από τους Βρετανού στον Πρίγκιπα Φίλιππο Associated Press

Οι κρατικές υποθέσεις θα σταματήσουν επίσης για οκτώ ημέρες. Την κηδεία θα ακολουθήσουν 30 ημέρες Βασιλικό Πένθος πριν επιστρέψει η Βασίλισσα στα δημόσια καθήκοντα της.

Να σημειωθεί ότι επικρατεί μία ανησυχία ως προς το αν θα κλείσουν τα καταστήματα ωστόσο αυτό αλλά και όποια άλλα μέτρα πένθους αναμένεται να ανακοινωθούν από τη Νταουνιγκ Στριτ.

Η γραμμή διαδοχής στο θρόνο δεν επηρεάζεται, καθώς ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν ήταν ποτέ σε αυτόν, οπότε ο πρώτος στη σειρά του θρόνου παραμένει ο Πρίγκιπας Κάρολος.

Φόρος τιμής από τους Βρετανού στον Πρίγκιπα Φίλιππο Associated Press

Φόρος τιμής από τους Βρετανού στον Πρίγκιπα Φίλιππο Associated Press

Πότε και πώς θα γίνει η κηδεία

Το Σάββατο 17 Απριλίου θα γίνει η κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου, έπειτα από το πένθος των οκτώ ημερών, ενώ στην ουσία είναι όλα σχεδιασμένα πολύ καιρό πριν.

Το κωδικό όνομα “Operation Forth Bridge” είναι αυτό που έχει δοθεί στη λίστα με όσα πρέπει να γίνουν μετά το θάνατο του Φίλιππου. Παρεμπιπτόντως, αυτό του project της Βασίλισσας είναι “Operation London Bridge”.

Δεδομένου ότι ήταν σύζυγος της Βασίλισσας και ευγενής η κηδεία του γίνεται δημοσία δαπάνη και η τελετή περιλαμβάνει κανονιοβολισμό από το Βασιλικό Ναυτικό και στρατιωτική πομπή.

Φόρος τιμής από τους Βρετανού στον Πρίγκιπα Φίλιππο Associated Press

Φόρος τιμής από τους Βρετανού στον Πρίγκιπα Φίλιππο Associated Press

Ο Φίλιππος ζήτησε να αφαιρεθούν αυτά από τη λίστα, γιατί όπως είχε πει “δεν θέλω όλη τη φασαρία”. Είχε τονίσει ότι αυτό που επιθυμεί είναι να γίνουν όλα διακριτικά και διάλεξε κηδεία στρατιωτικού τύπου, παρουσία της οικογένειας, φίλων και των ηγετών των κρατών της Κοινοπολιτείας.

Ωστόσο, ο κορονοϊός τινάσσει τα πάντα στον αέρα καθώς στη συγκεκριμένη τελετή θα πρέπει να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι κοινωνικές αποστάσεις.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός σε ποιους θα επιτραπεί να παραστούν στην τελετή καθώς ισχύουν οι περιορισμοί λόγω Covid-19. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες στην Αγγλία, ο μέγιστος αριθμός προσκεκλημένων είναι οι 30.

Η είδηση του θανάτου του Πρίγκιπα Φίλιππου στη Βρετανία Associated Press

Η είδηση του θανάτου του Πρίγκιπα Φίλιππου σε εφημερίδα στη Βρετανία Associated Press

Οι τελευταίοι μήνες του Φίλιππου

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος είχε υποβληθεί στις αρχές Μαρτίου (03/3) σε επέμβαση καρδιάς, για να “διορθώσει” προϋπάρχον πρόβλημα. Ήταν επιτυχημένη.

Η ανάγκη της προέκυψε μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, ενώ ήταν στο King Edward VII του Λονδίνου (εισήχθη στις (16/2) γιατί δεν αισθανόταν καλά) και λάμβανε θεραπεία για λοίμωξη.

Μετά τα τεστ μεταφέρθηκε στο St. Bartholomew που διαθέτει “τη μεγαλύτερη εξειδικευμένη καρδιαγγειακή εξυπηρέτηση της Ευρώπης”.

Τη μέρα της επέμβασης (τρεις μήνες πριν τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής του) είχε γίνει γνωστό από το παλάτι πως ο Δούκας του Εδιμβούργου θα παραμείνει στο νοσοκομείο για θεραπεία, ξεκούραση και ανάρρωση “για αρκετές ημέρες”.

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος Associated Press

Ο λακωνικός αποχαιρετισμός των Χάρι – Μέγκαν

Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ απέτισαν φόρο τιμής στον παππού του, τον δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππο.

Την ώρα που κυκλοφορούν πολλές φήμες και εικασίες για το αν το ζεύγος θα παραστεί στην κηδεία, εκείνοι έστειλαν ένα διαδικτυακό μήνυμα, μέσω του ιστοτόπου της φιλανθρωπικής οργάνωσης Archewell που έχουν ιδρύσει.

Σε σκούρο φόντο, με λευκά γράμματα, έγραψαν: «Στη μνήμη της Αυτού Υψηλότητας, δούκα του Εδιμβούργου, 1921-2021». «Σας ευχαριστούμε για την αφοσίωσή σας… Θα μας λείψετε πάρα πολύ», προστίθεται στη λιτή ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα