Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: “Μάχες μέχρι να φύγει η Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ”

Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: “Μάχες μέχρι να φύγει η Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ”
Εικόνα από το Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τις συγκρούσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν AP

Ευχαριστίες του Αζέρου προέδρου στον Ερντογάν για τη στήριξή του. Επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - Αρμενίας. Στην Τουρκία ο έλεγχος των αζέρικων εναέριων επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Αρμενία.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν υποσχέθηκε την Τετάρτη (30/09) ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις έως την απόσυρση των δυνάμεων της Αρμενίας από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, θέατρο αιματηρών ένοπλων συγκρούσεων εδώ και τέσσερις ημέρες.

«Έχουμε έναν μοναδικό όρο, την πλήρη, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς καθυστέρηση απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας από το έδαφός μας. Εάν η κυβέρνηση της Αρμενίας αποδεχθεί αυτόν τον όρο, οι μάχες θα σταματήσουν, το αίμα θα σταματήσει να κυλάει», είπε ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ, αφού επισκέφθηκε τραυματίες στρατιώτες στο νοσοκομείο.

«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εδαφική ακεραιότητά μας, το κάνουμε και θα το κάνουμε», συμπλήρωσε, σύμφωνα με τα πλάνα που προβλήθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα.

Επιπλέον, ο Αζέρος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη στήριξή του.

Ο Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα πως το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα σταθεί «με όλα τα μέσα και την καρδιά της» στο πλευρό του Μπακού.

Ο Αλίεφ επισήμανε πως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Τουρκία έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους, συμπλήρωσε, όμως, ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια.

ΥΠΕΞ Ρωσίας – Αρμενίας: Απαράδεκτη η παρέμβαση μη περιφερειακών δυνάμεων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ Μνατσακανιάν και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΥΠΕΞ της Αρμενίας σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την παρέμβαση μη περιφερειακών δυνάμεων σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Ο Μνατσακανιάν «καταδίκασε κατηγορηματικά την άμεση πολιτική και στρατιωτική-τεχνική ανάμιξη της Τουρκίας στις στρατιωτικές δραστηριότητες του Αζερμπαϊτζάν στη γραμμή επαφής και στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αρμενία: Στην Τουρκία ο έλεγχος των αζέρικων εναέριων επιχειρήσεων

Ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Αρτσρούν Χοβχανισιάν υποστήριξε ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει παραχωρήσει τον εναέριο έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεών του εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Χοβχανισιάν, οι πτήσεις των τουρκικών και αζέρικων πολεμικών αεροσκαφών σήμερα «ελέγχονταν από την τουρκική αεροπορική διοίκηση Ε7-Τ» που εδρεύει κοντά στις τουρκικές πόλεις Ερζερούμ και Καρς.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα