Προκαλεί ο Σαρκοζί: Η εισροή μεταναστών στην Ευρώπη μοιάζει με μία τεράστια διαρροή νερού

FRANCE, Paris: French leader of conservative UMP party Nicolas Sarkozy gives a speech in Paris, capital of France, for the 24 hours for our regions action, on March 7th, 2015.With this action, the party stands up for the 2015 regional elections. (AAP Image/NEWZULU/JALLAL SEDDIKI). NO ARCHIVING, CROWD SOURCED CONTENT, EDITORIAL USE ONLY
FRANCE, Paris: French leader of conservative UMP party Nicolas Sarkozy gives a speech in Paris, capital of France, for the 24 hours for our regions action, on March 7th, 2015.With this action, the party stands up for the 2015 regional elections. (AAP Image/NEWZULU/JALLAL SEDDIKI). NO ARCHIVING, CROWD SOURCED CONTENT, EDITORIAL USE ONLY NEWZULU

Αντιδράσεις σε Γαλλία και Ιταλία μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί για τη μετανάστευση

Σφοδρές αντιδράσεις πυροδότησε σε Γαλλία και Ιταλία ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συνέκρινε την εισροή των μεταναστών στην Ευρώπη με μία τεράστια διαρροή νερού.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του προκατόχου του, ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον Σαρκοζί να επιδείξει «σοβαρότητα» και «αυτοέλεγχο» στις δημόσιες τοποθετήσεις του σχετικά με τη μετανάστευση.

«Όταν πρόκειται για ανθρώπους, για ανθρώπινα όντα, όταν υπάρχουν τόσο σοβαρά θέματα, πιστεύω - κι αυτό ισχύει για όλους- ότι πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε και να αναφερόμαστε σε εκείνους με σοβαρότητα και επομένως με αυτοέλεγχο» απάντησε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

«Η πολιτική ζωή αξίζει περισσότερα από αυτές τις φράσεις που στιγματίζουν και δεν ανταποκρίνονται στις περιστάσεις» επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Χθες το βράδυ ο επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης στη Γαλλία, Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια μια δημόσιας συγκέντρωσης σε προάστιο στο βόρειο Παρίσι, ειρωνεύτηκε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών της ΕΕ και συνέκρινε την εισροή των μεταναστών στην Ευρώπη με μια διαρροή νερού.

Είπε συγκεκριμένα: σε «ένα σπίτι έχει σημειωθεί διαρροή σε έναν αγωγό ύδρευσης, το νερό πλημμυρίζει την κουζίνα. Ο υδραυλικός φθάνει και λέει: "έχω μία λύση. Θα κρατήσουμε τη μισή ποσότητα στην κουζίνα, θα βάλουμε ένα τέταρτο στο σαλόνι, ένα τέταρτο στην κρεβατοκάμαρα των γονέων και εάν αυτό δεν αρκεί, απομένει το δωμάτιο των παιδιών"».

«Με τον Σαρκοζί είναι η Δημοκρατία που μπάζει νερά» αντέδρασε το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγορώντας τον για μία «κακόγουστη παράσταση όρθιας κωμωδίας» με στόχο να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς.

Οι δηλώσεις του Σαρκοζί πυροδότησαν αντιδράσεις και στο ίδιο του το κόμμα. «Τα πάντα τα κάνει εσκεμμένα. Δηλώσεις σαν κι αυτήν, έχει άλλες δέκα… Αυτή είναι η στρατηγική του» είπε ένας πρώην δεξιός υπουργός.

Επικρίσεις υπήρξαν και εκτός της Γαλλίας με τον υφυπουργό αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Ιταλίας Σάντρο Γκότζι να λέει:

«Κρίμα που ήταν εκείνος που προκάλεσε τη διαρροή κάνοντας τον πόλεμο στη Λιβύη χωρίς να γνωρίζει τι να κάνει μετά τον πόλεμο. Και το αστείο του είναι ακόμα πιο κακόγουστο όταν σκεφτόμαστε την τραγωδία χιλιάδων ανθρώπων που έχουν πνιγεί στα νερά της Μεσογείου» έγραψε ο Γκότζι στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

(Πηγή: ΑΜΠΕ)

SHARE: