Η Τουρκία εντείνει την προκλητική ρητορική: “Μαξιμαλιστικές και παράνομες οι ελληνοκυπριακές αξιώσεις”

Η Τουρκία εντείνει την προκλητική ρητορική: “Μαξιμαλιστικές και παράνομες οι ελληνοκυπριακές αξιώσεις”
Τουρκικό ΥΠΕΞ Shutterstock

Έντονη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ μετά την Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στην Αθήνα.

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ μετά την Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στην Αθήνα και την Κοινή Διακήρυξη που υπέγραψαν.

“Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δεν μπορεί να υπάρξει” αναφέρει μεταξύ άλλων η Τουρκία, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως η Αίγυπτος “δεν έχει καταλάβει ακόμη με ποιους μπορεί πραγματικά να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Στη συνέχεια, εκφράζει την στήριξή της στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” σχετικά με την κοινή δήλωση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, κάνει λόγο γιαμαξιμαλιστικές και παράνομες” αξιώσεις της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς και παραβιάσεις της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ

“Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021 με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, είναι μια νέα εκδήλωση των εχθρικών πολιτικών της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση αποτελεί ένδειξη ότι η αιγυπτιακή πλευρά δεν έχει καταλάβει ακόμη με ποιους μπορεί πραγματικά να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δεν μπορεί να υπάρξει. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς.

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις, η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς, παραβλέποντας τους Τουρκοκύπριους. Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας για να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Από την άλλη, υποστηρίζουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σχετικά με την κοινή δήλωση. Δεν είναι δυνατόν μια κατανόηση που απορρίπτει τα γεγονότα στο νησί να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν καταχωρηθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς για τον τουρκοκυπριακό λαό.

Επιπλέον, είναι ασέβεια προς τα συμφέροντα και την κυριαρχία της Λιβύης ότι αυτές οι χώρες, που οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση της Λιβύης με την υποστήριξή τους σε κάποιες παράνομες ομάδες, στοχεύουν τώρα το Μνημόνιο Κατανόησης που έχουμε υπογράψει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.”

Μπαχτσελί: Υπουλη η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Για να συμπληρωθεί, τέλος, το εθνικιστικό κρεσέντο, ο Ντεβλέτ Μπαχτελί, ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν χαρακτήρισε τη νέα αμυντική συμφωνία της Ελλάδα με τη Γαλλία “ύπουλη”.

“Επίσης και η νέα συμφωνία των Ελλήνων με τις ΗΠΑ έχει ως στόχο να απειλήσει την Τουρκίοα. Θέλει να δημιουργήσει περισσότερο ανασφάλεια σε αέρα και θάλασσα. Σε όλους αυτούς ένα έχω να πω: “Προχωρήστε και δοκιμάστε”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα