Πρωθυπουργός Λιβάνου: Η χώρα κινδυνεύει με λιμό

Πρωθυπουργός Λιβάνου: Η χώρα κινδυνεύει με λιμό
Λίβανος, διαμαρτυρίες AP

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται ο Λίβανος σύμφωνα με άρθρο του Πρωθυπουργού της χώρας Χάσαν Ντιάμπ σε αμερικανική εφημερίδα.

Ο Λίβανος κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μεγάλη διατροφική κρίση και πολλοί Λιβανέζοι σύντομα θα δυσκολεύονται να αγοράσουν ψωμί λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης στη χώρα και των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας covid-19, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Χάσαν Ντιάμπ.

Σε άρθρο του στην Washington Post o Ντίαμπ εξέφρασε την ανησυχία του για μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τη διατροφική ασφάλεια εξαιτίας της πανδημίας. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση τις απόπειρες να περιοριστούν οι εξαγωγές τροφίμων, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να δημιουργήσουν ένα έκτακτο ταμείο για να βοηθήσουν τη Μέση Ανατολή να αποφύγει μια μεγάλη κρίση.

Διαφορετικά “ο λιμός ενδέχεται να προκαλέσει νέες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή”, τόνισε ο Ντίαμπ.

Ο Λίβανος αντιμετώπιζε μια βαθιά κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση πριν το ξέσπασμα της πανδημία. Το τοπικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερη από τη μισή του αξία από τον Οκτώβριο, ενώ ο πληθωρισμός και η ανεργία αυξάνονται ραγδαία. Τον Μάρτιο κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό του χρέος. Οι τιμές των εισαγόμενων τροφίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του 2020, έγραψε ο Ντίαμπ, την ώρα που περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που πωλούνται στον Λίβανο είναι εισαγόμενα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα