Eκρήξεις και πυροβολισμοί στο κέντρο του Παρισιού: Νεκροί και τραυματίες. Οι δράστες κρατούν ομήρους στο θέατρο Bataclan

default image

Για τέσσερις επιθέσεις στο κέντρο του Παρισιού, που άφησαν πίσω τους θύματα, κάνει λόγο η γαλλική αστυνομία. Τουλάχιστον 60 οι νεκροί σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Σε εξέλιξη ομηρία σε συναυλιακό χώρο.Ο Ολάντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι κλείνουν τα σύνορα της χώρας

Σειρά επιθέσεων στο Παρίσι. Τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικό μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Γαλλίας που παρακολουθούσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο αγώνας αρχικά συνεχίστηκε, αλλά επικράτησε πανικός καθώς οι φήμες για τις επιθέσεις εξαπλώνονταν και οι θεατές παρέμειναν στο γήπεδο και αυθόρμητα συγκεντρώθηκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

LIVE BLOG για όσα συμβαίνουν ΤΩΡΑ στο Παρίσι. Λεπτό προς λεπτό ενημέρωση

Ελικόπτερα της αστυνομίας πέταξαν πάνω από το στάδιο ενώ ο Ολάντ μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών για να προεδρεύσει ενός κλιμακίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν δύο διαμελισμένα πτώματα μέσα στο στάδιο, πιθανότατα από τους καμικάζι. Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα ένα άτομο φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ» πριν από το μακελειό. Πηγές σε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι πίσω από το μακελειό βρίσκονται ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Το τηλεοπτικό δίκτυο France 24 μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, απομακρύνθηκε με ασφάλεια. Αυτή την ώρα προεδρεύει σε συνεδρίαση ενός κλιμακίου για την αντιμετώπιση της κρίσης που συνεδριάζει στο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Ο Ολάντ συγκάλεσε τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδας) Υπουργικό Συμβούλιο και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι κλείνουν τα σύνορα της χώρας. 

Στο παρακάτω vine ακούγεται η έκρηξη μέσα στο γήπεδο.

Πανικόβλητος ο κόσμος στο στάδιο

 
 

Τουλάχιστον 60 οι νεκροί σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Η αστυνομία ερωτηθείσα λίγο μετά 23:30,  έκανε αναφορά για τέσσερα θανατηφόρα επεισόδια με πυροβολισμούς, – μαζί με τον τομέα Bataclan (ενδέκατο διαμέρισμα) και Σαρόν (11ο διαμέρισμα).”Ωστόσο το ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 κάνει λόγο για νέους πυροβολισμούς στο Παρίσι, στο εμπορικό κέντρο Les Halles.

Οι 15 από τους νεκρούς είναι από το στάδιο Bataclan, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία ενός καλιφορνέζικου συγκροτήματος της ροκ, του Eagles of Death Metal. Οι δράστες αναφέρεται ότι έχουν κρυφτεί εκεί και κρατούν 100 ομήρους!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα France24, οι δράστες, που ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ, εισέβαλαν σε εστιατόριο στο 10ο Διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας και άνοιξαν πυρ.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι άκουσε πυρά αυτομάτων καθώς βάδιζε στο δέκατο διαμέρισμα, κοντά στην Πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ. Όταν έφθασε μπροστά σε ένα εστιατόριο, είδε σορούς στον δρόμο. «Είδα τρεις σορούς να τοποθετούνται σε σάκους» για πτώματα, ανέφερε ο Φαμπιάν Μπαρόν, φοιτητής.

Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι επιθέσεις μοιάζουν να ήταν συντονισμένες. «Αυτή μοιάζει σαφώς να είναι μια συντονισμένη σειρά επιθέσεων», ανέφερε ένα πρόσωπο ενήμερο για τις εν εξελίξει αποτιμήσεις της κατάστασης που κάνουν στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση περί απειλής για επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Μηνύματα συμπαράστασης από τους πολιτικούς  στον γαλλικό λαό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «ενημερώθηκε» για τις επιθέσεις, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε «σοκαρισμένος» για τις επιθέσεις και προσέφερε τη βοήθειά του.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τους Γάλλους πολίτες» τονίζει σε μήνυμά του στο twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον και προσθέτει ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε». «Συγκλονισμένος» από τις επιθέσεις δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στη Γαλλία, επίσης μέσω Twitter.

«[Είμαι] συγκλονισμένος και άναυδος από τα γεγονότα στο Παρίσι. Στεκόμαστε στο πλευρό της Γαλλίας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με ανάρτησή του στο Twitter, αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο κ. Σταϊνμάιερ βρισκόταν απόψε στις κερκίδες του Stade de France, από όπου παρακολουθούσε μαζί με τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας. Νωρίτερα σήμερα είχε συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

 
 
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα