Ραχόι: "Απαραίτητα τα μέτρα λιτότητας"

Ραχόι: "Απαραίτητα τα μέτρα λιτότητας"
PHOTOGRAPH: JAVIER SORIANO/AFP/G

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι υπερασπίστηκε την πολιτική λιτότητας που έχει υιοθετήσει η κυβέρνησή του

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι το πρόγραμμα πρωτοφανούς λιτότητας που έχει υιοθετήσει η κυβέρνησή του με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος πλήττει "πολλούς ανθρώπους", αλλά υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του στη διάρκεια του πρώτου της έτους στην εξουσία.

"Είναι αλήθεια ότι τα μέτρα που παίρνουμε πλήττουν πολλούς ανθρώπους", παραδέχθηκε ο Ραχόι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. "Όμως είναι απολύτως απαραίτητα", πρόσθεσε.

"Γνωρίζαμε ότι το 2012 θα ήταν μια κακή χρονιά", σημείωσε ο Ραχόι. "Το 2013 θα είναι καλύτερο και το 2014 θα επιστρέψει η ανάκαμψη".

Ένα χρόνο μετά τη νίκη του Λαϊκού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, το οποίο είχε υποσχεθεί ότι θα βγάλει την Ισπανία από την κρίση, η χώρα βρίσκεται για δεύτερη χρονιά σε ύφεση, ενώ το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 25%.

Η κυβέρνηση του Ραχόι, σε μια προσπάθεια να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας που το 2011 έφτασε στο 9,4% του ΑΕΠ, σκοπεύει να εξοικονομήσει 150 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2014 μέσω περικοπής δαπανών και αύξησης των φόρων.

Η κυβέρνηση αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ισπανίας κατά 1,5% φέτος και 0,5% για το 2013. Όμως, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οι προβλέψεις αυτές είναι μάλλον αισιόδοξες.

SHARE: