Ρατσιστικό παραλήρημα του Ρίγκαν: “Πίθηκοι οι Αφρικανοί”

Ρατσιστικό παραλήρημα του Ρίγκαν: “Πίθηκοι οι Αφρικανοί”
Ρόναλντ Ρήγκαν, ο 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ ASSOCIATED PRESS

Το ηχογραφημένο απόσπασμα αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 1971, βρέθηκε από τον ιστορικό Τίμοθι Ναφτάλι, τον πρώην πρόεδρο της προεδρικής βιβλιοθήκης Ρίτσαρντ Νίξον.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν έκανε ρατσιστικά σχόλια όταν ήταν κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, χαρακτηρίζοντας “πιθήκους” τους Αφρικανούς διπλωμάτες, σε μια συνομιλία που είχε με τον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, που προερχόταν επίσης από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Το ηχογραφημένο απόσπασμα αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 1971, βρέθηκε από τον ιστορικό Τίμοθι Ναφτάλι, τον πρώην πρόεδρο της προεδρικής βιβλιοθήκης Ρίτσαρντ Νίξον. Το ντοκουμέντο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού The Atlantic.

Μετά την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη για την αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Ρίγκαν, που τότε ήταν κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, τηλεφώνησε στον Νίξον, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 1969. Ο Ρίγκαν εκφράζει την οργή του για τις αφρικανικές χώρες που ψήφισαν αντίθετα από τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ, υπέρ της αναγνώρισης της ΛΔ της Κίνας.

“Χθες το βράδυ, σας το λέω, να βλέπω αυτήν την απάτη στην τηλεόραση…” εξηγεί ο Ρίγκαν και συνεχίζει: “Να βλέπω αυτούς… αυτούς τους πιθήκους των αφρικανικών χωρών. Είναι μοχθηροί, ακόμη δεν αισθάνονται άνετα με παπούτσια!”

Ο Νίξον αντιδρά στο σχόλιο ξεσπώντας σε γέλια. Αργότερα, επανέλαβε τις δηλώσεις του Ρίγκαν σε συζητήσεις που είχε με τους συμβούλους του.

Σύμφωνα με τον Τιμ Ναφτάλι, αυτό το απόσπασμα που περιέχει τις δηλώσεις του Ρίγκαν είχε μπει αρχικά στην άκρη, αλλά δημοσιοποιήθηκε από τα εθνικά αρχεία πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ για δύο τετραετίες (1981-89).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα