Ρατσιστικό πογκρόμ στην Κύπρο – Μαρτυρία ακαδημαϊκού: “Είδαμε τον πυρήνα μιας εγκληματικής οργάνωσης φασιστικής φύσεως”

Διαβάζεται σε 9'
Ρατσιστικό πογκρόμ στην Κύπρο – Μαρτυρία ακαδημαϊκού: “Είδαμε τον πυρήνα μιας εγκληματικής οργάνωσης φασιστικής φύσεως”
Printscreen Video / Facebook / @Φώτο Κόκος (Photo kokos)

Αναγνώρισε την αποτυχία του επιχειρησιακού πλάνου της η κυπριακή αστυνομία, μετά από τα επεισόδια στη Λεμεσό. Τι αναφέρει ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας, που ήταν παρών στο ρατσιστικό πογκρόμ.

Δυο σχεδόν ώρες διήρκησε η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, που συγκλήθηκε μετά τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (01/09) στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται ο Φιλελεύθερος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναγνωρίστηκε η αποτυχία του χθεσινού επιχειρησιακού πλάνου από πλευράς Αστυνομίας και προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα επεισόδια οι αρμόδιες αρχές θα προβούν τάχιστα σε αναθεώρηση και κατάρτιση νέων επιχειρησιακών διαδικασιών.

Στη σύσκεψη παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπτιώτης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης και η ηγεσία της Αστυνομίας. Μετά το πέρας της σύσκεψης δεν έγιναν δηλώσεις.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, τονίστηκε η ανάγκη να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, λόγω και των επικείμενων διαδηλώσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και να μην υπάρξουν νέα επεισόδια, ενώ επισημάνθηκε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και την ασφάλεια των πολιτών.

Επίσης αναφέρθηκε ότι πλέον είναι σοβαρό φαινόμενο η παρείσφρηση ακραίων στοιχείων σε διαδηλώσεις, τα οποία επί σκοπού δημιουργούν επεισόδια. Αναφορικά με τις περιουσίες που καταστράφηκαν κατά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια επισημάνθηκε ότι αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί σε κατοπινό στάδιο.

 

Μαρτυρία Τζιάρρα: Αυτό που έγινε χθες δεν ήταν μια “διαδήλωση που πήρε κακή τροπή”

Σε μια περιγραφή των χθεσινών επεισοδίων προχώρησε με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας, ο οποίος ήταν μάρτυρας των όσων εκτυλίχθηκαν στην περιοχή του Μόλου στη Λεμεσό. Ο ακαδημαϊκός βρισκόταν εκεί μαζί με την οικογένειά του και προσπάθησαν να διαφύγουν, περνώντας μέσα από τις γραμμές των διαδηλωτών κατά των μεταναστών.

Ο ίδιος καταγγέλλει την στάση της αστυνομίας, η οποία, ενώ είχε έντονη παρουσία στην περιοχή, δεν παρενέβη όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν επρόκειτο για μια “διαδήλωση που πήρε κακή τροπή”, αλλά για μια επίθεση από “οργανωμένα άτομα, με ομοιομορφία στην ενδυμασία και το ιδεολογικό πλαίσιο”, σημειώνοντας πως “μάλλον είδαμε τον πυρήνα μιας τρομοκρατικής-εγκληματικής οργάνωσης φασιστικής φύσεως”.

Η ανάρτηση του Ζήνωνα Τζιάρρα:

“Χθες βράδυ έτυχε, δυστυχώς, να βρίσκομαι στη Λεμεσό με οικογενειακούς φίλους και τα παιδιά μας κατά την ώρα της έναρξης των επεισοδίων.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη από νωρίς. Εμφανή επίσης τα αυξημένα περίπολα στον μόλο. Κάποια στιγμή μας προσέγγισαν κάποιοι αστυνομικοί και μας είπαν να απομακρυνθούμε διότι επρόκειτο να ξεκινήσει διαδήλωση και θα ακολουθούσαν επεισόδια. Μέσα σε τρία λεπτά πήραμε άρον-άρον τα παιδιά και ξεκινήσαμε να φύγουμε. Πριν προλάβουμε, πέρασαν από μπροστά μας γύρω στα 50 άτομα, κυρίως μεταξύ 20 και 30 χρόνων, μαυροφορεμένοι, οι μισοί εκ των οποίων φορούσαν κουκούλες. Για να πάμε στα αυτοκίνητα μας χρειάστηκε να περάσουμε μέσα από τις γραμμές τους. Είδαμε κι ακούσαμε διάφορα. Πριν προλάβουμε να βάλουμε τα παιδιά στο αυτοκίνητο ξεκίνησαν να ρίχνουν κροτίδες, πυροτεχνήματα και μολότωφ.

Επαναλαμβάνω, η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη. Στην παραλιακή λεωφόρο είχε ομάδες αστυνομικών κάθε 100 με 200 μέτρα. Όταν οι κουκουλοφόροι μαζεύτηκαν και ενώθηκαν με άλλες τέτοιες ομάδες τα περίπολα κράτησαν απόσταση, ενώ οι λοιπές αστυνομικές ομάδες – πλην των αντιοχλαγωγικών δυνάμεων αργότερα – κράτησαν αποστάσεις και δεν παρενέβησαν.

Αυτοί λοιπόν οι “διαδηλωτές” δεν ήταν ένα αυθόρμητο μπουλούκι πολιτών που κατέβηκε να διαδηλώσει για κάποιο ζήτημα. Ήταν οργανωμένα άτομα, με ομοιομορφία στην ενδυμασία και το ιδεολογικό πλαίσιο. Το τελευταίο πρόδιδαν ξεκάθαρα τόσο τα συνθήματα που φώναζαν όσο και οι βίαιες πράξεις που ακολούθησαν κυρίως κατά αλλοδαπών διαφόρων προελεύσεων. Δεν ήταν όλοι οι παρόντες φασίστες ή νεο-ναζί, αλλά η εν λόγω κινητοποίηση είχε φασιστικό και νεο-ναζιστικό χαρακτήρα. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία αμφιβολία γι’ αυτό.

Η δε κινητοποίηση των εν λόγω ατόμων, καταδεικνύει ξεκάθαρα μια οργανωμένη και προμελετημένη πρόθεση για βιαιοπραγίες, διάπραξη βανδαλισμών, οχλαγωγία και πολλά άλλα. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση είχε πολιτικούς στόχους ρατσιστικής φύσεως. Οι δε στόχοι αυτοί δεν είχαν απλώς διακηρυχθεί (πριν και κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης) αλλά είχαν επίσης εφαρμοστεί και εκφραστεί μέσα από τις βίαιες επιθέσεις αυτής της ομάδας (δεν ήταν “όχλος”) ενάντια σε άτομα της αλλοδαπής (παραβιάζοντας το δικαίωμα στην ατομική ασφάλεια) και ενάντια στις περιουσίες επίσης αλλοδαπών (και πάλι κατά παράβαση του νόμου). Μπορούμε συνεπώς να συμπεράνουμε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι αυτό που έγινε χθες δεν ήταν μια “διαδήλωση που πήρε κακή τροπή”. Είδαμε μάλλον τον πυρήνα μιας τρομοκρατικής-εγκληματικής οργάνωσης φασιστικής φύσεως επικουρούμενη και από άλλους πολίτες παρόμοιων ιδεών να προβαίνει σε τρομοκρατικές ενέργειες υποσκάπτοντας την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα (collective political violence). Αυτοί λοιπόν, οι ανεκδιήγητοι και εγκληματίες τύποι, ενώ ζητούν επισήμως, υποτίθεται, “περισσότερη ασφάλεια από το κράτος”, είναι αυτοί που την καταργούν και την διαβρώνουν περαιτέρω στην πράξη.

Η στάση της αστυνομίας ήταν επιεικώς απαράδεκτη καθώς κάθισε άπραγη μπροστά στη λεηλασία – όχι απλώς τον βανδαλισμό και την καταστροφή – που διαπράχθηκε κατά περιουσιών που ανήκουν σε πολίτες αυτού του κράτους και μπροστά στον ξυλοδαρμό αλλοδαπών στη μέση του δρόμου. Παρόλο που, όπως εξήγησα, είναι δεδομένο ότι η αστυνομία γνώριζε τι θα λάμβανε χώρα. Γι’ αυτό δεν ξέρω ποιος φταίει, δηλαδή ποια βαθμίδα στην ιεραρχία της αστυνομίας ή στην κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, τί εντολές είχαν οι αστυνομικές δυνάμεις και γιατί; Στα δικά μου μάτια η δύναμη ήτανε μικρότερη απ’ ότι χρειαζόταν. (Αν δηλαδή εγώ ήμουν περισσότερο μαύρος απ’ ότι είμαι, τί θα γινόταν; Θα με σκότωναν μπροστά στην οικογένειά μου και τα άγρυπνα μάτια της αστυνομίας; Πιθανόν.). Προσωπικά πάντως θα συμφωνήσω με το αίτημα-ομπρέλα των εγκληματιών – ναι, χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια από το κράτος. Και πρώτοι, αυτή την ασφάλεια, πρέπει να την νιώσουν αυτοί που τη ζητάνε – με ό,τι χρειαστεί. Κυρίως, όσοι εγκληματούν, πρέπει να τη βιώσουν μέσα στο κελί.

Χθες γίναμε μάρτυρες ενός κράτους που αδυνατεί ή είναι απρόθυμο να εξασκήσει το μονοπώλιο της βίας που υποτίθεται ότι έχει για να εφαρμόζει τη νομιμότητα. Τους λόγους δεν τους ξέρω. Είναι μήπως επειδή οι διαδηλωτές είναι και ψηφοφόροι του προέδρου; Μήπως επειδή υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα μεταξύ εκείνων που εγκληματούσαν και αυτών που παρακολουθούσαν; Μήπως επειδή όλο αυτό έχει να κάνει και με δυναμικές του υποκόσμου ή άλλων εγκληματικών δικτύων που οι αρχές δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ενοχλήσουν; Δεν γνωρίζω.

Αυτό που γνωρίζω είναι πως εάν αυτό το κράτος δεν επιβάλει τη νομιμότητα όπου χρειάζεται μεταξύ φασιστών, λοιπών Κυπρίων και αλλοδαπών (κάποιοι εκ των οποίων έχουν τα δικά τους εγκληματικά δίκτυα που ενίοτε συνδέονται και με αντίστοιχα ελληνοκυπριακά), τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν καθόλου καλα. Εάν αύριο οι λεβέντες με τα μαύρα κινηθούν με τον ίδιο τρόπο ενάντια σε Τουρκοκύπριους, τί θα γίνει;

Υ.Γ. Για τους κακόπιστους αναγκάζομαι δυστυχώς να επισημάνω ότι όντως το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο χρήζει σοβαρής διαχείρισης. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε όλα τα επίπεδα μέχρι σήμερα ήταν αργές και ανεπαρκείς, ενώ η κοινωνική μηχανική και ο αστικός σχεδιασμός που ακολουθήθηκαν εξαιρετικά προβληματικά. Οπότε αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα που απορρέουν από όλο αυτό το συστημικό πρόβλημα σε συγκεκριμένες κοινότητες. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δικαιολογεί τον φασισμό ή την βία.

Υ.Γ. 2: Ελπίζω ότι στην αντι-διαδήλωση που θα γίνει σήμερα δεν θα υπάρξει η ίδια λογική της βιας – ως απάντηση – μεταξύ των διαδηλωτών. Η βία γεννά βία, όσο κλισέ κι αν ακούγεται. Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο το κράτος πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Όσο αρνείται, η βία θα εξαπλώνεται σε κοινωνικό επίπεδο με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Υ.Γ. 3: Ενημερώνω από τώρα, ότι οποιαδήποτε εξυβριστικά/ρατσιστικά/προσβλητικά σχόλια ή σχόλια που υποκινούν σε βία θα σβήνονται”.

Συγκλονίζει γυναίκα που της διέλυσαν το κατάστημα: “Έχω 4 παιδιά”

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι κουκουλοφόροι στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.

Όπως αναφέρει το Sigmalive.com, κάμερα κατέγραψε την αντίδραση ιδιοκτήτριας περιπτέρου στην παραλιακή, όταν αντίκρισε το κατάστημά της κατεστραμμένο.

Μιλώντας με δάκρυα στα μάτια, ανέφερε ότι έχει τέσσερα παιδιά και παλεύει μόνη της στην Κύπρο.

Άγρια επεισόδια, 13 συλλήψεις, 5 τραυματίες

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (01/09) στον Μόλο της Λεμεσού, από ομάδες ακροδεξιών που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το μεταναστευτικό και επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς, ενώ πραγματοποίησαν ζημιές σε καταστήματα, έβαλαν φωτιές σε κάδους και έκαψαν αυτοκίνητα.

Η κυπριακή αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 13 ατόμων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία Κύπρου, γύρω στις 7.30 χθες το βράδυ, συγκεντρώθηκαν σταδιακά στον χώρο στάθμευσης του ΓΣΟ, στη Λεμεσό, περίπου 500 άτομα, τα οποία στη συνέχεια πορεύτηκαν προς τον χώρο της επίχωσης.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν 12 άτομα για αυτόφωρα αδικήματα που αφορούν κακόβουλες ζημιές σε προθήκες καταστημάτων στον παραλιακό, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Περαιτέρω συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα ακόμη ένα πρόσωπο, το οποίο φέρεται να είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης. Όλοι οι συλληφθέντες τέθηκαν υπό κράτηση.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, πέντε πρόσωπα κατήγγειλαν στην Αστυνομία ότι δέχθηκαν επίθεση από άγνωστους οι οποίοι τους χτύπησαν σε διάφορα μέρη του σώματος τους. Όλοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο.

Το ΤΑΕ Λεμεσού συνεχίζει την έρευνα, καταλήγει η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως δεν πρόκειται για την πρώτη τέτοιου τύπου εκδήλωση, καθώς το τελευταίο διάστημα, επεισόδια και στο χωριό Χλώρακα στη Πάφο, μετά από εκδήλωση διαμαρτυρίας Ελληνοκυπρίων για το μεταναστευτικό. Και εκεί πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε καταστήματα Σύρων μεταναστών και υπήρξαν συγκρούσεις, καθώς στη Πάφο ζουν χιλιάδες μετανάστες από την Ασία και την Αφρική.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα