Ρέντσι: Η Ιταλία ζητά από την Ευρώπη να γίνουν σεβαστοί όλοι οι κανόνες

Ρέντσι: Η Ιταλία ζητά από την Ευρώπη να γίνουν σεβαστοί όλοι οι κανόνες

Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε κατά τη διάρκεια της καθορισμένης συνέντευξης Τύπου πως η χώρα του ζητά από την Ευρώπη να γίνουν σεβαστοί όλοι οι κανόνες που αφορούν τον προϋπολογισμό και το έλλειμμα

«Η Ιταλία ζητά από την Ευρώπη να τυγχάνουν σεβασμού απ' όλους οι διάφοροι κανόνες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από την Πρωτοχρονιά.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε: «δεν επιτιθέμεθα στην Ευρώπη, αλλά αντιθέτως την υπερασπιζόμαστε. Στην τελευταία σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρώτησα αν οι κανόνες, οι οποίοι για την Ιταλία αφορούν τον προϋπολογισμό και το έλλειμμα, ισχύουν και για άλλες χώρες, με αναφορά στο εμπορικό πλεόνασμα. Και θέλησα να μάθω αν οι πρωτοβουλίες για να κινηθεί διαδικασία παράβασης σε βάρος της Ιταλίας, σχετικά με την ελλιπή καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών, ελήφθησαν και σε βάρος άλλων χωρών».

«Η προσωπική μου σχέση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είναι άριστη, αλλά εγώ αντιπροσωπεύω, πρέπει να αντιπροσωπεύω την Ιταλία. Και είμαι συγχρόνως και ο πρωθυπουργός της πολιτικής δύναμης η οποία έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις ευρωεκλογές του 2014», τόνισε ο Ρέντσι.

Σε σχέση με το τελευταίο έτος της διακυβέρνησής του, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «το ΑΕΠ παρουσιάζει άνοδο, ενώ αυξήθηκε και ο δείκτης εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων, παρά μια ελαφρά πτώση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού».

Το 2016, σύμφωνα με τον Ματέο Ρέντσι, θα πρέπει να είναι το έτος των αξιών, με επενδύσεις στην παιδεία, στα πανεπιστήμια και σε όλο το φάσμα του πολιτισμού.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, τέλος, ο 40χρονος Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «κατά το 2015, το θέμα των αποβιβάσεων μεταναστών μετατράπηκε σε ευρωπαϊκό πρόβλημα» και πως «η Ιταλία, αν γύριζε πίσω, δεν θα άλλαζε ποτέ την όλη ανθρώπινη προσέγγισή της, έστω κι αν αυτή μπορεί να επέφερε κάποιο σχετικό κόστος στην κυβέρνηση, στα γκάλοπ που μετρούν την δημοτικότητα και την αποδοχή από μέρους των πολιτών».

Η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία είναι βασικό, απαραίτητο στοιχείο για οποιονδήποτε διάλογο με την ΕΕ

«Η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία είναι βασικό, απαραίτητο στοιχείο για οποιονδήποτε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από την Πρωτοχρονιά.

«Η διαχείριση των ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων που εγκρίθηκαν για τους πρόσφυγες θα καθοριστεί σε συμφωνία με την Τουρκία», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «τόσο η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο και εκείνη του Ρομάνο Πρόντι, ήταν υπέρ της ένταξης της 'Αγκυρας μέσα στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Η πορεία αυτή μπλόκαρε λόγω ευθυνών κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και η Τουρκία άλλαξε στο μεταξύ κάποιες από τις θέσεις της». Ο Ματέο Ρέντσι τόνισε επίσης πως είναι σημαντικό να υπάρχουν για το θέμα αυτό συνομιλίες ανά τακτά διαστήματα.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network