Reuters: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση του πυρός – “Όχι” λέει το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 4'
Ισραηλινό άρμα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας
Ισραηλινό άρμα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας 2024 Tsafrir Abayov/AP Photo

“Λευκός καπνός” από το Κάϊρο καθώς η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Για “εκτεταμένα συμπεράσματα” κάνει λόγο το Ισραήλ χωρίς να την αποδέχεται.

Αποδέχθηκε την πρόταση από την Αίγυπτο και το Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα η Χαμάς, με τη.. μπάλα να βρίσκεται πια στο γήπεδο του Ισραήλ.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε δήλωσή της πως ο επικεφαλής της, ο Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου πως αποδέχθηκε την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων.

Ο αδελφός μουτζαχεντίν Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Θάνι, και με τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, και τους ενημέρωσε για την έγκριση της πρότασης του κινήματος Χαμάς σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός“, αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση της Χαμάς.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι “η μπάλα [είναι] τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ“, με την ισραηλινή κυβέρνηση να μην έχει προχωρήσει σε κάποια σχετική δήλωση.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι πανηγύρισαν στο άκουσμα της συμφωνίας από την πλευρά της Χαμάς, την ίδια στιγμή που ο ισραηλινός στρατός έχει δώσει εντολή στους κατοίκους της Ράφα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για επικείμενη εισβολή του Ισραήλ.

Πηγή της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση έλαβε εγγυήσεις ότι το Ισραήλ δεν θα ανανεώσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο το Ισραήλ “υψώνει τείχος” για ακόμη μια φορά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν έχει συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και ότι η η πρόταση που αποδέχθηκε η Χαμάς ήταν μία “ηπιότερη” εκδοχή μίας αιγυπτιακής πρότασης, η οποία περιελάμβανε “εκτεταμένα” συμπεράσματα που το Ισραήλ δεν μπορούσε να αποδεχθεί.

 

“Αυτό φαίνεται να είναι ένα τέχνασμα που σκοπό έχει να κάνει το Ισραήλ να φανεί ως η πλευρά που αρνείται μια συμφωνία“, δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Έτερος υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως το Ισραήλ εξετάζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός: “Έχουμε λάβει την πρόταση και την εξετάζουμε. Δεν είναι το πλαίσιο στο οποίο είχαμε συμφωνήσει. Την εξετάζουμε“, δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε ανωνυμία. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της πρότασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει υπάρξει επιτυχής συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετά από μία εβδομαδιαία παύση που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο.

Η ανακοίνωση της Χαμάς για τη συμφωνία ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση τμημάτων της Ράφα, της πόλης στο νότιο άκρο της Γάζας, η οποία αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για το ήμισυ περίπου των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας.

“Η Ουάσινγκτον θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητήσουν την απάντηση της Χαμάς σε μία πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με συμμάχους στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ώρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου η οποία είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτά. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ σχετικά με τις προσπάθειες για την εξασφάλιση συμφωνίας για τους ομήρους, μεταξύ άλλων μέσω των συνομιλιών που διεξάγονται σήμερα στη Ντόχα του Κατάρ. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε να διασφαλίσει ότι το πέρασμα Kερέμ Σαλόμ θα είναι ανοικτό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του για τη Ράφα».

Ο Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να δεχτεί την κατάπαυση του πυρός

Από πλευράς του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να δεχτεί την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μετά τη θετική απάντηση της Χαμάς. Είπε επίσης ότι η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός έπειτα από παρότρυνσης της Τουρκίας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την κατάπαυση του πυρός έπειτα από δική μας παρότρυνση. Τώρα το ίδιο βήμα πρέπει να κάνει και το Ισραήλ. Καλώ όλους τους δυτικούς παράγοντες να ασκήσουν πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα