Ροχανί: Η Τεχεράνη δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τη Μόσχα ως κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου

Ροχανί: Η Τεχεράνη δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τη Μόσχα ως κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, για το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί η Ρωσία ως κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου, αν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης

Το Ιράν δεν είναι έτοιμο να αντικαταστήσει τη Ρωσία ως κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου αν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass επικαλούμενο δηλώσεις του προέδρου Χασάν Ροχανί στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1.

Η ΕΕ προωθεί το σχέδιο εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ιράν καθώς οι σχέσεις με την Τεχεράνη αναθερμαίνονται, ενώ αντίθετα οι σχέσεις με τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου, τη Ρωσία, είναι οι ψυχρότερες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Υπολειπόμαστε σε παραγωγή και πρώτα σκεφτόμαστε την εγχώρια κατανάλωση", είπε ο Ροχανί σε συνέντευξή του στο δίκτυο.

Το Ιράν έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία.

"Κάποιες φορές, αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη διάρκεια του χειμώνα κι έπειτα, ξέρετε, έχουμε γύρω μας πολλούς αγοραστές και πελάτες...Όλοι οι γείτονές μας στα ανατολικά, τα δυτικά και τα νότια επιθυμούν να αγοράσουν φυσικό αέριο που ακόμα δεν έχει παραχθεί", είπε ο ίδιος.

Η Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη ικανοποιώντας το ένα τρίτο της ζήτησης, αξίας 80 δισ δολαρίων το χρόνο. Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για την κρίση στην Ουκρανία αυξάνοντας έτσι την ανάγκη για προμήθεια φυσικού αερίου από άλλη χώρα.

"Οι συνθήκες σήμερα δεν είναι τέτοιες ώστε ο κόσμος να νομίζει ότι αν η Ρωσία σταματήσει αύριο την προμήθεια φυσικού αερίου, τότε αυτό το αέριο θα το προμηθεύει το Ιράν. Η παραγωγή μας απέχει πολύ ακόμη από αυτό το στάδιο", τόνισε ο ιρανός πρόεδρος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network