Ρωσία: Άμεση απελευθέρωση του Πωλ Ουίλαν ζητούν οι ΗΠΑ

Ο Πωλ Ουίλαν είχε συλληφθεί στην Μόσχα από την FSB στις 28 Δεκεμβρίου του 2018 με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία, υέρ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο Πωλ Ουίλαν είχε συλληφθεί στην Μόσχα από την FSB στις 28 Δεκεμβρίου του 2018 με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία, υέρ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. AP

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα ζήτησε την απελευθέρωση του Πωλ Ουίλαν που κατηγορείται για κατασκοπεία. "Ένα σημαντικό εμπόδιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσία", χαρακτηρίστηκε η κράτηση του στη φυλακή.

Η υπόθεση του κατηγορούμενου για κατασκοπεία Αμερικανού πολίτη Πωλ Ουίλαν συνιστά ένα σημαντικό εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αμερικανού πρέσβη στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν.

«Έφθασα στη Μόσχα με εντολή του προέδρου Τραμπ να βελτιώσω τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και καταβάλλω όλες τις προσπάθειες για αυτό συγκεκριμένα. Ολόκληρη η υπόθεση εναντίον του Πωλ, οι συνθήκες της σύλληψης του, η πλήρης απουσία αποδεικτικών στοιχείων και η συνεχιζόμενη κράτηση του στην φυλακή, δεν είναι μόνο λαθεμένη από ηθικής απόψεως και ύποπτη από νομικής απόψεως, αλλά συνιστά και ένα σημαντικό εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αμερικανού πρέσβη, το κείμενο της οποίας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ρωσία.

ADVERTISING

Ο Σάλιβαν θεωρεί ότι ο Ουίλαν πρέπει να αποφυλακισθεί από τις φυλακές Λεφόρτοβο της Μόσχας και να του επιτραπεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Το Δικαστήριο της Μόσχας άρχισε σήμερα να εξετάζει την υπόθεση Ουίλαν. Ο Σάλιβαν στη ανακοίνωση του γράφει ότι «προσπάθησα να δω τον Πωλ στο δικαστήριο πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά δεν μου επέτρεψαν να εισέλθω στην αίθουσα του δικαστηρίου».

Νωρίτερα, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο TASS, στον Αμερικανό πρέσβη δεν επετράπη η είσοδος στην αίθουσα του δικαστηρίου εξαιτίας του κορονοϊού.

Ο Πωλ Ουίλαν, ο οποίος εκτός του ότι είναι Αμερικανός υπήκοος, έχει βρετανική , καναδική και ιρλανδική υπηκοότητα, είχε συλληφθεί στην Μόσχα από την FSB στις 28 Δεκεμβρίου του 2018 με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία, υπέρ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο ίδιος ο Ουίλαν αρνείται τις κατηγορίες και οι συνήγοροι υπεράσπισης δηλώνουν ότι η υπόθεση είναι χαλκευμένη.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network